REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahor prejel Putinovo zahvalo in vabilo v Moskvo

Pahor prejel Putinovo zahvalo in vabilo v MoskvoVladimir Putin

Predsednik republike Borut Pahor je prejel pisno zahvalo ruskega predsednika Vladimirja Putina za gostoljubje med obiskom v Sloveniji konec julija in ga povabil na obisk v Moskvo, je danes poročal Dnevnik. Kdaj naj bi prišlo do tega obiska, še ni določeno.

V predsednikovem uradu so za STA potrdili navedbe Dnevnika in pojasnili, da je Pahor "pred 11 dnevi prejel pisno zahvalo predsednika Putina za topel sprejem in gostoljubje" ob njegovem obisku v Sloveniji 31. julija, ko se je v prvi vrsti udeležil spominske slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Hkrati pa je predsednik Pahor dobil tudi povabilo za obisk Rusije, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Kdaj naj bi do povratnega obiska v Moskvi prišlo, še ni določeno, Dnevnik pa navaja, da naj bi predsednika na tej poti spremljala tudi gospodarska delegacija. Pahor je sicer že tudi sam še pred Putinovim obiskom za Pop TV napovedal obisk v Rusiji.

Čeprav je bil za Slovenijo obisk Putina konec julija predvsem pietetne narave, namenjen spominu na padle ruske vojake na soški fronti med prvo svetovno vojno, sta se Pahor in Putin pogovarjala tudi o drugih temah, od aktualnih varnostnih vprašanj v svetu do gospodarskega sodelovanja. Putina je spremljala tudi ministrska delegacija.

Kaki dogovori sicer niso bili sklenjeni, vendar pa so bili slovenski gospodarstveniki v odzivih z obiskom zadovoljni, saj so tovrstni obiski, kakršen je bil Putinov, za poglabljanje gospodarskih vezi z Rusijo izjemno pomembni.

Manj so z naklonjenostjo na obisk ruskega predsednika v Sloveniji gledali zahodni zavezniki, saj so članice Evropske unije in ZDA proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedle določene gospodarske sankcije, Rusija pa v povračilo protisankcije, stiki s Putinom pa bi lahko načeli enotno fronto proti Rusiji.

Toda po drugi strani gospodarske stike z Rusijo na področjih, kjer ni sankcij, obnavljajo tudi druge evropske države, od Nemčije, Avstrije do Italije, saj so sankcije močno načele gospodarsko sodelovanje na obeh straneh - blagovna menjava se je namreč skoraj prepolovila.