REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Onkološki inštitut je do 100-krat preplačal storitve podjetja Andreja Marčiča, ki je gostil Janšo

Onkološki inštitut je do 100-krat preplačal storitve podjetja Andreja Marčiča, ki je gostil JanšoVeselo v Janezovi dnevni sobi: Lobist Božo Dimnik in premier Janša. Vir: Twitter

Po objavi slik z dopustovanja Janeza Janše na jahti Andreja Marčiča in slik s privatnih druženj Janše in Bože Dimnika, so opozicijske stranke obsodile netransparentno ravnanje Janeza Janše, tedaj poslanca, danes pa predsednika vlade.

Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec meni, da se je Janša na sestankih in dopustovanjih z Marčičem in Dimnikom, ki jih je razkrila POP TV, dogovarjal o poslih, ki so jih nato dobili njegovi sogovorniki.

Podjetja hčerke Boža Dimnika in podjetje Andreja Marčiča sta namreč v poslih z državo zaslužila več sto milijonov evrov.

Podjetju Marand Andreja Marčiča je na primer Onkološki inštitut v Ljubljani plačal več milijonov evrov za razvoj kliničnega informacijskega sistema, ki uporabnikom že več let povzroča preglavice, zaradi pomanjkljivosti pa ogroža tudi druge bolnišnične procese, je za POP TV zaupal neodvisni strokovnjak, ki so ga na pomoč poklicali na Onkološkem inštitutu.

Ta je namreč odkril številne pomanjkljivosti in nepravilnosti.

Marčičevo podjetje Marand je namreč krepko zaračunavalo za nedelujoče sisteme, preizkusne verzije aplikacij, Onkološki inštitut pa je njegove storitve debelo preplačal.

Nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec meni, da se je Janša na sestankih in dopustovanjih z Marčičem in Dimnikom dogovarjal o poslih, ki so jih nato dobili njegovi sogovorniki. Vir: Twitter

Vse to pa omogoča neobstoj enotnega sistema na ravni države in odsotnost interesa za skupna naročila in rešitve.

Na račun podjetja Marand se je z Onkološkega inštituta (OI) prelilo več kot 17 milijonov evrov.

Gre za podjetje, ki je prek različnih kanalov povezano z aktualno vlado Janeza Janše.

Tudi podjetje Marand se je znalo Janši oddolžiti - med drugim je bil v podjetju v času prve in druge Janševe vlade zaposlen tudi njegov sin Žan Janša.

Kot je znano, se je premier aktualne vlade z direktorjem podjetja Marand Andrejem Marčičem in lobistom Božem Dimnikom v preteklosti večkrat družil ob igranju golfa na Mavriciju.

POP TV je ob tem razkril tudi fotografije Janše in Dimnika na Marčičevi jahti Brioni44.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana. Vir: Twitter

 Da velike količine denarja odtekajo iz Onkološkega inštituta, je v oddaji 24UR opozoril že zdravnik Erik Brecelj, ki je povedal, da so bili z Marandovim sistemom uporabniki nezadovoljni, podjetje pa da je njihove prošnje, naj vendarle zaključijo delo, vztrajno ignoriralo.

»Nato je v stiski prejšnje vodstvo najelo zunanjega sodelavca, informatika, ki je odkril številne nepravilnosti Maranda. Začuda je sledil napad stranke SDS. Napadli so Onkološki inštitut, zunanjega izvajalca, očitali napako, ker ni bilo razpisa, kar je bilo res. A niti malo jih niso zanimale nepravilnosti, ki jih je odkril zunanji sodelavec,« je pojasnil Brecelj.

Dr. Sandi Ogrizek, strokovnjak za informacijsko tehnologijo, ki na tem področju deluje že 22 let kot samostojni podjetnik je pojasnil, kaj se je dogajalo.

»Praktično se ni dogajalo nič, računi za vzdrževanje pa so vsako leto dosegali milijon evrov. Ljudje so bili tam obupani, ker niso vedeli, kaj narediti. Spraševali so se, ali naj zamenjajo dobavitelja ter na kakšen način bi dosegli, da bi se stvari premaknile in da hkrati vse skupaj ne bi bilo nevarno za paciente

Med preverjanjem faktur je dr. Ogrizek ugotovil tudi, da je Marand zaračunaval izdelke, preden so bili ti preizkušeni v produkciji in so se nahajali šele v testni fazi.

»V enem primeru se je izkazalo, da je aplikacija prišla v uporabo, pa ni nič delovalo. Zaradi tega se je ustavil celoten radiološki oddelek, kar je zelo nevarno, saj se morajo preiskave izvajati,« pojasnjuje sporno početje Marčičevega podjetja dr. Ogrizek.

»Zaradi tega sem pritisnil na Marand, da so spremenili svoj način fakturiranja tako, da ima uporabnik možnost še precej časa po tistem, ko testno verzijo spremenijo v produkcijsko, to uporabljati. V tem času morajo tudi odpraviti vse morebitne napake, nato pa se šele lahko zadeva zaračuna,« razlaga dr. Ogrizek, strokovnjak za informacijsko tehnologijo.

Kot ocenjuje dr. Ogrizek, je Onkološki inštitut storitve Janševega dopustniškega kolega preplačal za od 10 do 100-krat.

Novo podjetje Andreja Marčiča, ustanovljeno z Boštjanom Jakličem, je medtem že zaslužilo novih osem milijonov evrov javnega denarja.

Največ s posli z ministrstvom za javno upravo in generalnim sekretariatom Janševe vlade konec leta.

Delite članek