REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odvetnik Vrtačnik najprej pisal »brezplačna mnenja« Toninu in zastopal Počivalška, zdaj se napaja na državnih jaslih

Odvetnik Vrtačnik najprej pisal »brezplačna mnenja« Toninu in zastopal Počivalška, zdaj se napaja na državnih jaslihTonin, Počivalšek in Vrtačnik ter njegova ugodna pravna mnenja. Vir: Twitter
Sodeloval je namreč tudi z Zdravkom Počivalškom, Matejem Toninom in s Splošno bolnišnico Jesenice. Tam je začel delati, ko je bil direktor Janez Poklukar.

Znova se je pokazalo, da v svetu ne obstaja nič takšnega, kot je zastonj kosilo.

To kaže tudi primer odvetnika Urbana Vrtačnika, ki ga je ministrstvo za zdravje, kot poroča Delo, najelo kot zunanjega svetovalca za pravno podporo pri pripravi pravnih aktov.

Zakaj so se odločili zanj, ni znano, res pa je, da ima pomembna poznanstva.

Sodeloval je namreč tudi z Zdravkom Počivalškom, Matejem Toninom in s Splošno bolnišnico Jesenice. Tam je začel delati, ko je bil direktor Janez Poklukar.

Doslej je samo z delom za ministrstvo za zdravje zaslužil dobrih deset tisoč evrov.

Delal je predvsem na enem od pripravljenih zakonov, in sicer noveli zakona o nalezljivih boleznih, ki ni dobil potrebne podpore in bo moral znova v parlament.

Vrtačnikova odvetniška pisarna, ustanovljena marca 2015, je do zdaj največ javnih sredstev prejela iz sodelovanja z ljubljansko medicinsko fakulteto (dobrih 277.000 evrov) in Splošno bolnišnico Jesenice (skoraj 58.000 evrov).

Kot odvetnik pa je Vrtačnik od obeh ustanov prejel dobrih 54.000 evrov, kažejo podatki Erarja.

Janez Poklukar, direktor UKC in denar
Janez Poklukar je nekoč širokopotezno vodil tudi UKC Ljubljana. Vir: Twitter

Odvetniška družba Vrtačnik je sicer od javnih institucij in družb v lasti države ter občin do zdaj prejela dobrih 521.000 evrov, kot odvetnik pa je Urban Vrtačnik od tega dobil 105.000 evrov.
 
Delal je pri pripravi predlogov zakona o dolgotrajni oskrbi, zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021–2031, zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o javnem naročanju in zakona o nalezljivih boleznih.

Ob tem pa je še nedavno zastopal ministra za gospodarstvo in prvaka SMC Zdravka Počivalška ob kriminalistični preiskavi domnevno spornih poslov z zaščitno opremo, za sedanjega obrambnega ministra Mateja Tonina pa je, ko je bil ta še predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, brezplačno napisal pravno mnenje.

Zastopal je tudi nekdanjega šefa jugoslovanske Službe državne varnosti Silva Gorenca in bil med kandidati za ustavnega sodnika.

Vrtačnik je leta 2018 na ljubljanski Pravni fakulteti sicer doktoriral s temo Pravni vidiki biomedicinske pomoči pri spočetju, ki je zelo blizu področju, s katerim se je ukvarjal njegova mama.

Njegova mati je sicer profesorica na ljubljanski medicinski fakulteti (MF). Skupaj z njo je lani objavil tudi članek v reviji Medicine, Law & Society.

Vrtačnik je leta 2018 na ljubljanski Pravni fakulteti sicer doktoriral s temo Pravni vidiki biomedicinske pomoči pri spočetju, ki je zelo blizu področju, s katerim se je ukvarjala njegova mama.

Urban Vrtačnik je bil – podobno kot nekdanji Pahorjev kandidat za ustavnega sodnika dr. Anže Erbežnik, eden od dveh pravnikov, ki sta lani, ob zapletih na KNOVS-u s svojimi pravnimi mnenji »reševala« predsednika NSi Mateja Tonina.

Slednjega je namreč zaradi spora glede nadzora KNOVS-a in pozneje izdaje zaupnih podatkov ovadila SOVA.

Vrtačnik - mnenje
Mnenje

KNOVS je kadrovanje na agenciji pričel preverjati po objavi očitkov takratnemu premierju Marjanu Šarcu in državnemu sekretarju Damirju Črnčecu, da naj bi posredovala pri zaposlitvi uslužbenke na Sovi, sicer Šarčeve znanke.

Urban Vrtačnik je bil – podobno kot nekdanji Pahorjev kandidat za ustavnega sodnika dr. Anže Erbežnik, eden od dveh pravnikov, ki sta lani, ob zapletih na KNOVS-u s svojimi pravnimi mnenji »reševala« predsednika NSi Mateja Tonina.

Pooblaščena komisija KNOVS-a je opravila nadzor na sedežu Sove in dodatno zahtevala še nekatere dokumente, a je Sova njihovo predajo zavrnila.

Deloma zato, ker je bila »močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov«, deloma pa, ker je ocenila, da nadzor nad kadrovanjem ni v pristojnosti KNOVS-a, pač pa inšpektorata za javni sektor, ki ga je tudi prosila za nadzor.

Preiskava (nedokazanega) koruptivnega obnašanja tedanjega predsednika vlade Marjana Šarca, ki naj bi trgoval z vplivom ob zaposlitvi »Lepe N«, je na koncu, po končanem inšpekcijskem nadzoru, ki je odkril le manjše nepravilnosti, privedla le do (dokazljive) zlorabe javne funkcije – z netransparentnim angažiranjem zasebne odvetniške pisarne za potrebe in interese predsednika KNOVS-a Mateja Tonina.

Že takrat smo opozarjali, da si je Tonin zase ugodno mnenje o pristojnosti KNOVS-a pridobil od samovoljno izbrane odvetniške pisarne Vrtačnik.

Gre sicer za odvetniško družbo, ki pred sodišči zastopa tudi nekatere medije, na primer tudi Radio Ognjišče, Radio Urban in podobne, pogosto pa jo navajajo tudi na desnosučnem portalu Domovina.je.

Iz pojasnil NSi je bilo sicer razvidno, da naj bi pravna mnenja ponujalo več odvetnikov, oba pravnika, na katera se je skliceval Tonin, pa naj bi svoja mnenja za tedanjega predsednika KNOVS-a napisala zastonj.

Pod za Mateja Tonina ugodno mnenje z dne 15. 10. 2019 se je podpisal »dr. Urban Vrtačnik, odvetnik, ustanovni partner.«

»V zvezi z zadnjimi dogodki, vezanimi na postopke nadzora, opravljene v Slovenski varnostno-obveščevalni agenciji ste izpostavili naslednja vprašanja in nas zaprosili za kratke odgovore,« je zapisano na začetku tri in pol strani dolgega pisma odvetniške družbe Vrtačnik, poslanemu Mateju Toninu.

Sova in Tonin
Mateju Toninu je s pravnim mnenjem zastonj pomagal Urban Vrtačnik. Vir: Twitter

Šlo naj bi torej za »zastonj odgovore« na Toninove dvome.

Toda vsi vemo, da – kot sta poudarjala že pisatelj Robert Heinlein in ekonomist Milton Friedman »ni take reči, kot je zastonj kosilo« in da se takšne usluge praviloma vračajo.

Ob tem je že samo dejstvo, da je Urban Vrtačnik napisal ugodno in na prvi pogled »zastonj« pravno mnenje za predsednika NSi, kar so objavili tudi številni mediji, predstavljalo tudi zastonj reklamo za omenjenega odvetnika in odvetniško družbo Vrtačnik.

Danes vidimo, kam je zastonj pravno mnenje privedlo - ne sicer do mesta ustavnega sodnika, pač pa do tolažilne nagrade - do zelo mamljivih poslov z državo!

In zelo verjetno je, da poslanska skupina NSi do odvetnika Vrtačnika ob kandidaturi za člana ustavnega sodišča tudi zaradi »zastonj mnenja« ni bila zadržana – povsem nasprotno, Vrtačnika je podprla.

Zato smo se že v preteklosti vprašali, ali ne gre za vračanje usluge zaradi »zastonj napisanega« pravnega mnenja v obrambo predsednika NSi?

In kje se bo nato to vračanje uslug sploh končalo?

Danes vidimo, kam je zastonj pravno mnenje privedlo - ne sicer do mesta ustavnega sodnika, pač pa do tolažilne nagrade oziroma očitno do zelo mamljivih poslov z državo!

To pa ni vse. Kandidat za ustavnega sodnika je bil tudi odvetnik ministra Zdravka Počivalška, predsednika SMC, v aktualni aferi respiratorji!

Da Počivalška zastopa prav Vrtačnik, je na primer poročal tudi Večer.

Zastavlja pa se vprašanje, kako bi se morda odvetnik ministra Počivalška, ki rad – celo zastonj! - dela tudi za še druge ministre sedanje, desne vlade v Sloveniji, odzval tedaj, če bi se njegovi varovanci nekega dne morda znašli pred Ustavnim sodiščem Slovenije?

Se bi - izločil?

Zdravko Počivalšek, SMC, skrajno desno. Vir: Twitter

Vsi se spomnimo dilem, ki jih je sprožilo politično angažiranje sodnika Mateja Acetta v stranki SMC in neprijetne razprave med njim in sodnikom Klemnom Jakličem.

V primeru Zdravka Počivalška pa gre še za posebej pomembno afero, v kateri se je minister po kriminalistični preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada znašel celo v pridržanju. Počivalška pa je tudi med policijskim pridržanjem zastopal ljubljanski odvetnik Urban Vrtačnik – kandidat za ustavnega sodnika.

V primeru Zdravka Počivalška pa gre še za posebej pomembno afero, v kateri se je minister po kriminalistični preiskavi Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) znašel celo v pridržanju, notranji minister in direktor policije pa sta nato celo odstopila, menda zaradi »političnosti« NPU.

Notranji minister Aleš Hojs je nato svoj »nepreklicni odstop« sicer preklical, toda postopki zaradi ravnanja ministra Počivalška in odgovornih v podjetju Geneplanet še vedno potekajo.

Gre za osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev, hišne preiskave pa so potekale na enajstih naslovih.

Med osumljenimi naj bi bila poleg ministra Počivalška in odgovornih v Geneplanetu tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovoru z dobavitelji zaščitne opreme.

Počivalšek, Gale in kolesarji
Gale, Počivalšek in kolesarji. Vir: Twitter

Preiskave so bile opravljene zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme.

Ali se odvetnikom, ki za vplivne politike radi zastonj pišejo mnenja ne bi raje vnaprej odrekli, tako da sploh ne bi postali sodniki tega »najvišjega« sodišča v Sloveniji in ne bi bili žrtve konflikta nasprotnih interesov?

Preiskovani naj bi bili osumljeni kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, za kar je predpisana kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen.

Če pa je storjena velika premoženjska škoda, je predpisana kazen od enega do osmih let zapora in denarna kazen.

Počivalška pa je tudi med policijskim pridržanjem zastopal ljubljanski odvetnik Urban Vrtačnik – nekdanji kandidat za ustavnega sodnika.

Zato se lahko vprašamo, ali ne bi bilo morda bolje, če se kandidatom, ki so tesno povezani z vplivnimi politiki in aktualno vlado ter za njih celo brez plačila – očitno zaradi nekih posebnih afinitet ali morda nerazkritih dogovorov – opravljajo »koristna dela«, politiki ne bi raje vnaprej odrekli, tako da sploh ne bi postali ne sodniki tega »najvišjega« sodišča v Sloveniji, ne poslovni partnerji države in tako ne bi bili žrtve konflikta nasprotnih interesov!

Kajti sedaj se lahko upravičeno vprašamo, ali Vrtačnik dobiva sedanje posle z državo tudi zato, da bo tudi prihodnji račun Zdravka Počivalška za njegove storitve v postopkih pred sodiščem - nižji ali nikakršen?

Vrtačniku, kot vidimo, zastonj delo za Državni zbor in Mateja Tonina res ni bilo plačano v denarju takoj, se je pa bogato obrestovalo, ker je očitno v času te vlade, ko sta oba z njim povezana politika ministra, dobil pomembne posle z državo.

Gre pa še za en primer netransparentnega delovanja vlade, po sistemu - roka roko umije!

Delite članek