REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odpoved v Luki naj bi dobil prvi sindikalist: Vzrok naj bi bila vpletenost v delovno nesrečo

Odpoved v Luki naj bi dobil prvi sindikalist: Vzrok naj bi bila vpletenost v delovno nesrečo

Po neuradnem poročanju Dnevnika in Dela se je Luka Koper odločila za prekinitev delovnega razmerja Mladenu Jovičiću, ki je bil v pristanišču zaposlen vse od leta 1999. Zadnja leta je delal kot žerjavist, do pred kratkim je bil predsednik sindikata žerjavistov, bil je član nadzornega sveta Luke Koper, kot predstavnik zaposlenih. V zadnjih letih je bil viden pri protestih, tudi leta 2016, ko so luški delavci za nekaj dni blokirali pristanišče. Vzrok za odpoved delovnega razmerja naj bi bila julijska tragična delovna nesreča.

Predsednik Sveta delavcev Mirko Slosar je za Dnevnik potrdil, da je nova uprava pod vodstvom Dimitrija Zadela želela Jovičiću izročiti vabilo na zagovor pred prekinitvijo delovnega razmerja. Sindikat žerjavistov je sinoči zasedal do poznih ur.

Vzrok naj bi bila huda delovna nesreča, ki se je pripetila julija lani. Delavec je za Luko Koper delal preko izvajalca pristaniških storitev, med prekladanjem tovora ga je zajel grabilec dvigala in ga smrtno poškodoval. Delovni inšpektor odgovornosti ni pripisal nikomur.

Bivši predsednik nadzornega sveta Rado Antolovič je na skupščini konec lanskega leta dejal, da bi morala odgovornost za nesrečo prevzeti nekdanja uprava, ki jo je vodil Dragomir Matić. Jovičića, ki je v času nesreče upravljal žerjav, so prezaposlili na drugo delovno mesto. Do takšne poteze je bil na skupščini kritičen predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić, ki je menil, da gre za poskus uprave, da se izogne odgovornosti. Ko je bil proti Jovičiću sprožen postopek izredne odpovedi, je Ilić ocenil, da je zakonit, utemeljen in pravočasen, še piše Dnevnik.

Članek omogoča: REGIONAL OBALA