REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odhajajoča vlada razorožuje Slovenijo: tanke z veliko ognjeno močjo Tonin menjava za zastarele oklepnike s tankimi oklepi

Odhajajoča vlada razorožuje Slovenijo: tanke z veliko ognjeno močjo Tonin menjava za zastarele oklepnike s tankimi oklepiM-84 Slovenske vojske. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V zadnjih dnevih odhajajoče vlade se med Ljubljano in Berlinom plete nenavaden dogovor o »zamenjavi« različnih oklepnikov, po katerem pa bo Slovenija, če bo sklenjen – vsekakor na slabšem.

Edino »resno« težje orožje, ki ga Slovenska vojska sploh še ima bi zamenjali za zastarele oklepnike s papirnatimi oklepi. Slovenska vojska pa se na ta način spreminja v vojsko brez težjega orožja.

Povedano preprosto – Slovenija bo Ukrajini poslala glede na okretnost, ognjeno moč in zaščito najtežje in najboljše orožje, ki ga premore, v zameno pa naj bi dobila prastare nemške oklepnike, ki jih nihče noče.

Tako naj bi se namreč dogovorila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht in Matej Tonin, odhajajoči obrambni minister v vladi Janeza Janše.

O tem je najprej poročala nemška DPA, nato pa je dokumente razkril še Spiegel.

DPA navaja, da bo v Ukrajino Slovenija »poslala tanke T-72 sovjetske izdelave«, Nemčija pa bo v zameno Sloveniji dala »tanke oz. oklepnike nemške izdelave iz lastnih zalog.«

Težava je seveda v tem, da niti Nemčija teh oklepnikov – nima.

V zadnjih 30 letih so se države NATO osredotočale na »hibridne grožnje« ter »vojno proti terorizmu« in preprosto pozabile na razvoj oklepnikov.

Te je medtem razvijala - Rusija.

DPA je seveda naredila napako – Slovenija nima tankov T-72 sovjetske izdelave.

Ima samo podobne tanke M-84, od nekdanje JLA pa jih je podedovala oziroma dobila v varovanje (sukcesijske pogodbe o tem še ni!) 57.

Skratka, tankov T-72 nikoli ni imela.

Leopard - Bundeswehr
Nemški leopardi so dobri, čeprav že nekoliko zastareli tanki, ki pa jih Nemčija nima dovolj niti zase. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

DPA navaja, da naj bi v skladu z dogovorom Nemčija Sloveniji namenila oklepnike marder in fuchs.

Slovenija naj bi izrazila željo po bolj modernem orožju, vključno s tanki leopard 2 ter oklepniki puma in boxer.

Pri tem pa je potrebno vedeti, da tudi tanki leopard 2 niso več zadnji krik tehnike, precej slabo pa so se odnesli tudi na bojiščih v Siriji. So tudi precej težji od jugoslovanskih M-84, manj okretni in manj primerni za vožnje po ozkih cestah, ki jih je v Sloveniji precej.

Tudi tanki leopard 2 niso več zadnji krik tehnike, precej slabo pa so se odnesli tudi na bojiščih v Siriji. So tudi precej težji od jugoslovanskih M-84, manj okretni in manj primerni za vožnje po ozkih cestah, ki jih je v Sloveniji precej.

Toda leopardi 2 bi bili vsaj sprejemljiva zamenjava za tanke M-84, ki naj bi jih Slovenija medtem imela le še za eno četico.

Kar pomeni, da so bili ostali ali uničeni, ali pa »kanabalizirani« zaradi rezervnih delov…

Toda pravi problem je v tem, kar Sloveniji ponuja Nemčija.

V dokumentu, na katerega se sklicuje Spiegel, se omenjajo štiri možne ponudbe Sloveniji.

Po prvi bi Nemčija Sloveniji dobavila 30 oklepnikov marder in 35 oklepnikov fuchs, vendar naj bi bila ta možnost za Ljubljano nesprejemljiva. Druga omenja možnost dobave 30 tankov leopard 2 in 35 puma, kar pa ne pride v poštev za nemško vojsko.

Tretja predvideva, da Nemčija Sloveniji dobavi 15 tankov leopard 2 in 35 marder; manjkajočih 15 oklepnikov bi nadomestili z različnimi specialnimi oklepniki.

Četrta opcija pa predpostavlja, da Slovenija Ukrajini dostavi 35 tankov, Nemčija pa Sloveniji financira nadomestilo v obliki sodobnih oklepnikov, v prehodnem obdobju pa Sloveniji posodi 35 marderjev, ki jih ta nato vrne Nemčiji.

Marder
Marder. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Tretja in četrta rešitev sta za Slovenijo »verjetno sprejemljivi«, pri čemer bi bila četrta »v medijih verjetno ocenjena negativno«, zaupni dokument povzema Spiegel.

Težava je seveda v tem, da je edina ponudba, ki bi bila sprejemljiva za Slovenijo nesprejemljiva za Nemčijo.

Prav tako ni jasno, zakaj v menjavo niso bili vključeni stari, a v Izraelu posodobljeni in konzervirani tanki M-55S?

Pri tem bi bilo potrebno vzeti v obzir tudi dejstvo, da se je varnostna situacija v Evropi v zadnjem času bistveno poslabšala in da izgradnja obrambnih kapacitet le na lahkih večkolesnikih, ki jo je blagoslovil NATO - ni več sprejemljiva.

Celo v Iraku in Afganistanu so v zadnji fazi intervencije zahodne države pričele večji poudarek dajati tankom, saj so bili drugi oklepniki enostavno preveč ranljivi celo za »obcestne bombe«, kaj šele za kaj drugega.

Celo v Iraku in Afganistanu so v zadnji fazi intervencije zahodne države pričele večji poudarek dajati tankom, saj so bili drugi oklepniki enostavno preveč ranljivi celo za »obcestne bombe«, kaj šele za kaj drugega.

Prav tako je potrebno vedeti, da imajo tanki M-84 posadko treh oseb, opremljenem s topom kalibra 125 milimetrov z gladko cevjo.

Zaščita oklepa spredaj je do 560 - 700 milimetrov.

Ta tank je v neposrednem preizkusu v Kuvajtu »premagal« ameriške tanke M1 Abrams.

Kuvajt jih je naročil 200.

Pokazali so se kot zelo uspešni v boju proti starejšim sovjetskim tankom, ki jih je imel Irak.

Hrvaški vojaki so poročali, da so ti tanki zelo vzdržljivi. Znan je primer tanka, ki je v Vukovarju dobil pet neposrednih zadetkov, ne da bi bil uničen, šele šesti mu je onesposobil motor.

Tudi v jugoslovanskih vojnah se je pokazalo, da je bil čelni oklep dobra zaščita zoper protioklepne sisteme.

Hrvaški vojaki so poročali, da so ti tanki zelo vzdržljivi. Znan je primer tanka, ki je v Vukovarju dobil pet neposrednih zadetkov, ne da bi bil uničen, šele šesti mu je onesposobil motor.

Slabost tanka pa je namestitev streliva v kupolo, zaradi česar po penetraciji oklepa lahko pride do eksplozije streliva. Po drugi strani pa tank zaradi avtomatičnega polnilca hitro strelja (osem granat v minuti) in ima nizko silhueto, ob tem pa še 12 lanserjev dimnih bomb in dve strojnici.

Slovenske različice nimajo reaktivnega oklepa »Kontakt 5« in ne sistema zaščite »Štora«, ki ga imajo nadgrajeni ruski tanki.

Toda srbska vojska je nedavno dobila modernizirano verzijo tega tanka, kar kaže, da se ga da z minimalnimi vlaganji posodobiti.

Predzadnja verzija tega tanka je prišla v uporabo leta 2004. Izdelala jo je Srbija, pod oznako M-84AB1.

M-84 Srbske vojske
Predzadnja verzija tega tanka je prišla v uporabo leta 2004. Izdelala jo je Srbija, pod oznako M-84AB1. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Izboljšali so sistem za nadzor ognja, optiko, oklep in oborožitev. Tank je tako postal zelo podoben znanemu ruskemu tanku T-90S.

Toda tank je lani doživel novo nadgradnjo.

V Tehničnem remontnem zavodu Čačak v Srbiji so namreč lani predstavili modernizirani glavni bojni tank M-84. Tedanji srbski minister za obrambo Aleksandar Vulin je dejal, da je s tem Vojska Srbije postala »zagotovo regionalna tankovska sila ne samo v regiji pač pa tudi širše v Evropi.«

Tank je dobil oznako M-84 AS1.

Poboljšana je opto elektronska zaščita, tank je dobil nove gosenice in cev topa, mesto komandirja, namerilca in voznika so popolnoma digitalizirana, moderniziranih je bilo devet, v naslednji fazi pa še dvanajst podsistemov na tanku.

Tank ima boljšo zaščito pred vsemi prokektili, vključno v zadnjih letih aktualnim strelivom, ki tanke napada »od zgoraj.«

Komandir tanka z mitraljezom na kupuli upravlja iz notranjosti kupole in vidi 360 stopinj v krogu okoli tanka, kar je pomembno zlasti v uličnih bojih.

Tank M-84 je v neposrednem preizkusu v Kuvajtu »premagal« ameriške tanke M1 Abrams.

Tudi Slovenija bi lahko, namesto da svoje tanke podarja Ukrajini, naredila podobno modernizacijo obstoječih.

Ne smemo pozabiti, da je imela Slovenija nekoč tri oklepno-mehanizirane bataljone (24., 54. in 74.), četrti je bil v ustanavljanju, danes pa ima komaj nekaj uporabnih tankov.

Ob tem je Slovenija že pred leti z mednarodnim razpisom prodajala 30 tankov M-55S in 39 pehotnih bojnih vozil BVP M-80A.

Pri tem so se prodajali tanki SV M-55S, ki so bili z izraelsko pomočjo in z velikanskim prispevkom (danes neobstoječe) domače vojaške industrije modernizirani med letoma 1994 in 2000.

 »Konverzija topa v kaliber 105 mm, sistem za dušenje ognja, toplotna obloga topa in drugo; vse to je bil prirejen material iz tankov merkava III, povsem slovenska je bila opto elektronika s poveljnikovim prevzemom topa, to je imela takrat kvečjemu peščica tankov na svetu!« je že leta 2016 opozarjal Andrej Vilar.

M-55S
Prenovljen M-55S: »Konverzija topa v kaliber 105 mm, sistem za dušenje ognja, toplotna obloga topa in drugo; vse to je bil prirejen material iz tankov merkava III, povsem slovenska je bila opto elektronika s poveljnikovim prevzemom topa, to je imela takrat kvečjemu peščica tankov na svetu!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Poglejmo sedaj podatke za nemškega Marderja. To oklepno vozilo ima zgolj 20-milimeterski top, katerega granate lahko prebijejo le oklepe najbolj lahkih oklepnikov.

Poglejmo sedaj oborožitev »slovenskega« tanka M-84.

Osnovna vrsta streliva, ki jo za boj proti drugim tankom uporablja M-84 je podkalibrska BM-9, torej BM-12 z oznako M 88.

Izstrelek ima izjemno visoko začetno hitrost - 1800 m/s, zato zaradi visoke kinetične energije prebije približno 350 mm homogenega jeklenega oklepa na razdalji 2000 metrov.

Granata s kumulativnim izstrelkom se uporablja za boj proti tankom in drugim oklepnim vozilom na razdaljah do 4000 metrov. V tem primeru 19 kilogramov težki projektil prebije 500 do 550 milimetrov homogenega jeklenega oklepa, hitrost granate pa je 905 m/s.

Poglejmo sedaj podatke za nemškega Marderja.

To oklepno vozilo ima zgolj 20-milimeterski top, katerega granate lahko prebijejo le oklepe najbolj lahkih oklepnikov.

Starejši oklepniki imajo lahko tudi štiri protitankovske rakete MILAN z dobro prebojno močjo, vendar gre za stare sisteme, ki se upravljajo preko žice in niso enaki sistemom »ustreli in pozabi.«

M-84AS1
Najmodernejša različica: srbski tank M-84 AS1. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Oklepi Marderjev so prav tako zelo tanki in ščitijo posadko le pred projektili kalibra 20 - 25 milimetrov.

Povsem jasno je torej, da bi Janševa vlada z »zamenjavo« svojih glavnih bojnih tankov M-84 za nemško zastarelo železnino dejansko razorožila Slovensko vojsko.

Zelo podobni so tudi podatki za »fuchse«, nekoliko boljši so v tem pogledu »boxerji«, a ne prav veliko.

Povsem jasno je torej, da bi Janševa vlada oziroma obrambno ministrstvo pod taktirko šefa NSi Mateja Tonina z »zamenjavo« slovenskih glavnih bojnih tankov M-84 za nemško zastarelo železnino dejansko razorožila Slovensko vojsko.

Edino »resno« težje orožje, ki ga Slovenska vojska sploh še ima bi zamenjali za zastarele oklepnike s papirnatimi oklepi.

Slovenska vojska pa se na ta način spreminja v vojsko brez težjega orožja.

In kot vidimo prav danes na primeru Ukrajine je to, kar se vsak dan zahteva v primeru vojne - prav »težje orožje«.

Res je neverjetno, a je žal res – v zadnjih dnevih svoje vladavine se Matej Tonin in Janez Janša kljub opozorilom zmagovalca volitev z dne 24. aprila, da se torej vzdržita odločitev z dolgoročnimi posledicami ukvarjata z: razoroževanjem Slovenije.

Delite članek