REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nisem si nikoli mislil, (da je to možno) ampak zdaj se pa prvič z Bernardom Brščičem strinjam.« Se boste tudi vi?

»Nisem si nikoli mislil, (da je to možno) ampak zdaj se pa prvič z Bernardom Brščičem strinjam.« Se boste tudi vi?Je Janša s svojo SDS speljal fašiste Bernardu Brščiču? Vir: Twitter

»Zakaj so antikomunistične avtoritete sami komunistični spreobrnjenci?« se je prek Twitterja spraševal Bernard Brščič, ekonomist in ustanovitelj skrajno desne stranke Domovinska liga.

Nato je sam sebi odgovoril in začel naštevati vidnejše komunistične spreobrnjence na Slovenskem: »Bavčar, Janša, Jambrek, Jelinčič, Rupel, Zver...«

Mnogi so si ob tem morali priznati, da se tokrat – najbrž prvič (in zadnjič) – strinjajo z Brščičem.

Nekateri so njegovo opombo nadogradili še z ugotovitvijo, da se je Janez Janša »spreobrnil le zato ker so ga nagnali ali po domače brcnili iz ZKJ, drugače pa je bil tako zagrižen komunist, da bi še zdaj plačeval članarino, če ga ne bi odslovili.«

Janša v Grosuplju
Janša na komunističnem rajanju v Grosuplju. Vir: Twitter

Sonjo Mesar je vse skupaj spomnilo na nesmrten opomin Václava Havla, češkega politika, pisatelja in dramatika, da so »od nekdanjih komunistov hujši samo še tisti komunisti, ki so postali antikomunisti.«

Nato se je Brščiču v enem samem dnevu posrečil veliki met – težko bi namreč oporekali tudi njegovi trditvi, ki se tiče Petra Jambreka, pompozno najavljenega gosta v pogovorni oddaji TV Slovenija v nedeljo zvečer.

81-letni Jambrek se je namreč razgovoril o vodilnih komunistih Osvobodilne fronte kot terorističnih morilcih, o kolesarjih, (torej protestnikih zoper Janševo avtoritarno oblast), ki ustrahujejo kot rjavosrajčniki...

Pa tudi o partijskih medijih, ki konstruirajo realnost in so zanj glavni preostanek bivšega režima...

Brščič je ob tem med prvimi spomnil na Jambrekove ideološke korenine -, da gre za »težkega komunista«.

Seveda zapriseženemu desničarju Brščiču gre v nos dejstvo, da se na skrajni desnici mora že ves čas drenjati s konkurenco številnih konvertitov, ki sedaj na vse kriplje pluvajo po komunizmu, ki so mu nekoč zvesto služili.

Leta 1965 je na ljubljanski Pravni fakulteti postal predstojnik novoustanovljenega marksističnega centra.

Že bežen pogled na Jambrekovo biografijo razkriva, da je izobraževanje začel na Pravni fakulteti v Ljubljani in šel kmalu na izmenjavo v Združene države Amerike, nato pa mu je že leta 1965 - po vrnitvi iz Amerike - uspel veliki met.

Na ljubljanski Pravni fakulteti je postal predstojnik novoustanovljenega marksističnega centra.

Tako je samoiniciativno poimenoval nekakšno študentsko društvo, v katerem je kot mladi izredni profesor na okroglih mizah gostil starejše kolege.

V tem času si je pridobil tudi partijsko izkaznico - Zveze komunistov Slovenije (ZKS).

Po osamosvojitvi pa je poiskal novo politično zaledje in hkrati ustanovil mrežo zasebnih inštitutov, ki so naposled prerasli v Jambrekov zasebni izobraževalni imperij, ki se v času Janševe vlade napaja tudi iz javnih financ - na plečih vseh davkoplačevalcev.

Močno je torej vpet s stranko SDS, za katero je tudi izobrazil nekatere njene najvidnejše kadre, med drugimi zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Skratka, sama Jabrekova biografija in 23-letna delovna doba pri ZKS ter ideološka zasnova povedo več kot 1000 besed.

Ludwig je spomnil na še enega danes gorečega antikomunistaŽigo Turka, ki je včeraj vneto novačil poslušalce za Jambrekov nastop.

Da v vrstah nekdanjih komunistov, sedaj pa spreobrnjencev, ki so se priključili Janševi SDS, vlada huda zmeda, ker ne vedo več, kam sploh zdaj spadajo in koga naj častijo, je na humoren način prikazala Nora krava.

Ampak Jože, fašisti so naši! Vir: Twitter

Na tehten način je namreč opozorila nekoliko zmedenega Jožefa Jerovška, da ni v koraku s časom in politiko svojega strankarskega vodje.

Vodje SDS, ki si ni mogel pomagati, da se ne obregne o včerajšnjo slovesnost ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom in večtisočglavo množico, ki je proslavljala pri Prešernovem spomeniku v Ljubljani.

Zato je Nora krava skrbno, v le treh besedah poskusila poslancu SDS Jerovšku dopovedati preprosto dejstvo, da so fašisti - zdaj naši.

Delite članek