REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevedni ali licemerni? Na MZZ zaradi ruske note »negativno presenečeni«, v resnici pa jo je Janševa vlada še dobro odnesla

Nevedni ali licemerni? Na MZZ zaradi ruske note »negativno presenečeni«, v resnici pa jo je Janševa vlada še dobro odneslaVladimir Putin se je odločil za razmeroma blag ukrep... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Načelo vzajemnosti ali reciprocitete je temeljno načelo, ki uravnava odnose med državami, toda kot vse kaže, ga slovenski diplomati tudi po treh desetletjih samostojne države ali ne poznajo, ali pa se preprosto delajo neumne.

Rusko zunanje ministrstvo je namreč danes slovenskemu odpravniku poslov v Moskvi izročilo noto z zahtevo, da se število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Rusiji zmanjša za štiri osebe.

»Kot odgovor na neprijazne ukrepe, ki jih je pred tem sprejela Ljubljana v zvezi z zmanjšanjem števila osebja na ruskem diplomatskem predstavništvu in s poslabšanjem pogojev njegovega delovanja, je bila slovenskemu diplomatu izročena nota z zahtevo, da v desetih dneh zmanjša število diplomatskega osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi za štiri osebe,« so sporočili z ministrstva.

Načelo vzajemnosti ali reciprocitete je temeljno načelo, ki uravnava odnose med državami, toda kot vse kaže, ga slovenski diplomati tudi po treh desetletjih samostojne države ali ne poznajo, ali pa se preprosto delajo neumne.

»Na podlagi načela vzajemnosti je bila sprejeta tudi odločitev, da se prilagodijo pogoji delovanja slovenskega diplomatskega predstavništva v Moskvi glede na položaj, v katerem se je znašlo naše veleposlaništvo v Ljubljani,« so dodali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Na ruskem zunanjem ministrstvu so zapisali še, da so slovenskemu diplomatu izrazili odločen protest »zaradi neutemeljenih poskusov slovenskih oblasti, da bi obtožile Rusijo za vojne zločine v Ukrajini, in zaradi vojaške pomoči Slovenije neonacističnemu režimu v Kijevu«.

Medtem pa so na MZZ v Ljubljani zapisali, da je ruska odločitev za slovensko stran »negativno presenečenje«, ob tem pa pojasnili, da nameravajo odločitev Rusije preučiti z vseh vidikov ter se posvetovati z državami članicami EU, ki so v podobnem položaju, in se nato ob primernem času tudi ustrezno odzvati.

Toda – le zakaj?

Očitno je namreč, da je bil ruski ukrep celo razmeroma blag.

Slovenija je namreč v začetku aprila zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi.

S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem.

Toda kot je razvidno iz številk, je Janševa vlada zahtevala zmanjšanje ruskega diplomatskega osebja za štiri petine.

Polaganje vencev ob Ruski kapelici: kraj številnih srečanj Vladimirja Putina in slovenskih politikov danes sameva... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nikjer ni pravila, ki bi v Dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih določalo, da ima neka država kakšno posebno pravico do omejevanja diplomatskega osebja v skladu s številom svojega diplomatskega osebja v drugi državi.

Ruski diplomati pa so pri odhodu doživeli še eno ponižanje: Slovenija jim ni dovolila odhoda z letalom, temveč so morali državo zapustiti v avtobusih.

Večje države imajo namreč praviloma večje misije, kar je logično.

Načelo reciprocitete pa se lahko interpretira tudi tako, da bi Slovenija morala zmanjšati število svojih diplomatov v enaki meri, kot je Slovenija to zahtevala od Rusije.

Kar pomeni, da bi lahko Rusija mirno zahtevala, da Rusijo zapustijo vsi slovenski diplomati razen dveh oziroma 1,9 slovenskega diplomata, če smo natančni.

Ameriški, britanski, francoski in drugi zahodni športniki so namreč brez težav nastopali na vseh tekmovanjih, čeprav so njihove države sprožile ne eno, pač pa na desetine vojn in okupacij po svetu.

Izgon štirih petin ruskih diplomatov in ob tem še zaprtje ruskega kulturnega centra v Ljubljani ter odpoved Janševe vlade cele vrste kulturnih sporazumov (med drugim tudi za financiranje mariborskega Stalaga!) z Rusijo bodo okrnili tako kulturne, znanstvene kot tudi gospodarske odnose med državama.

Ruski diplomati pa so pri odhodu doživeli še eno ponižanje: Slovenija jim ni dovolila odhoda z letalom, temveč so morali državo zapustiti v avtobusih.

V primeru popolne recipročnosti bi torej tudi slovenski diplomati morali na več tisoč kilometrov dolgo pot - z avtobusi.

Najverjetneje pa bodo tudi slovenski diplomati iz Moskve sedaj potovali preko Beograda, ki ostaja še edina vstopno-izstopna točka za polete z letali v Rusijo in iz nje v Evropo.

Tudi v Sloveniji pa je že slišati komentarje, ki opozarjajo, da bodo ti ukrepi bolj škodili Sloveniji kot Rusiji in da je zelo šokantno tudi to, da so dejansko hujši, kot v času nacizma, kjer so na olimpijskih igrah nastopali tudi temnopolti, na nprimer tekač Jesse Owens, ki se sicer ni rokoval z Adolfom Hitlerjem, kot se marsikje trdi, sta si pa s Hitlerjem »pomahala,« kot je povedal sam Owens.

Toda Owens je v nacistični Nemčiji lahko nastopil.

Tenisač Daniil Medvedev pa v menda demokratični Veliki Britaniji ne sme.

Owens in Hitler - prava in napačna slika
James Cleveland »Jesse« Owens, ameriški atlet in Adolf Hitler - prava (povsem levo in tudi tista, ki je desno), v sredini pa je skonstruirana fotografija. Toda Owens je v nacistični Nemčiji lahko nastopil na olimpijskih igrah leta 1936. Daniil Medvedev pa v demokratični Veliki Britaniji ne sme. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Danes se namreč tenisaču Daniilu Medvedevu in številnim drugim ruskim športnikom prepoveduje sodelovanje na športnih prireditvah zgolj zaradi njihove nacionalnosti oziroma državljanstva, ob tem, da to ni utemeljeno niti z ukrepi OZN in prav tako ni v skladu z mednarodno prakso.

Ameriški, britanski, francoski in drugi zahodni športniki so namreč brez težav nastopali na vseh tekmovanjih, čeprav so njihove države sprožile ne eno, pač pa na desetine vojn in okupacij po svetu.

In zato jim praviloma sploh ni bilo potrebno zmanjševati niti števila diplomatov, kaj šele, da bi bile na udaru njihove kulturne organizacija ali športniki.

Slovenija se je tej hajki Evropske unije in ZDA nekritično in hlapčevsko pridružila – sedaj pa je njena diplomacija celo negativno presenečena zaradi povsem razumnih protiukrepov Moskve.

Le zakaj?

So tako nevedni – ali le licemerni?

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skratka, povsem jasno je, da se je ruski predsednik Vladimir Putin, očitno v pričakovanju nove slovenske vlade, odločil za razmeroma blag ukrep.

Iz Moskve bi namreč zaradi drakonske poteze Janševe vlade lahko spakiralo kufre prav vse osebje slovenskega veleposlaništva - razen dveh diplomatov.

To bi bila prava »vzajemnost«.

Delite članek