REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NEpopravljanje krivic: Digitalna diskriminacija se nadaljuje – Janševa vlada uzakonila, Golobova pa pridno izvaja…

NEpopravljanje krivic: Digitalna diskriminacija se nadaljuje – Janševa vlada uzakonila, Golobova pa pridno izvaja…Te dni se na zakonsko sicer določen, a nelogičen in diskriminacijski način izvaja še ena nelogična, skrajno diskriminacijska in škodljiva uredba nekdanje Janševe vlade. Vir: Twitter

Te dni se na zakonsko sicer določen, a nelogičen in diskriminacijski način izvaja še ena nelogična, skrajno diskriminacijska in škodljiva uredba nekdanje Janševe vlade.

Gre za uredbo, s katero naj bi »digitalno opismenili« Slovenijo.

Dodaten denar so namenili tako za mlade kot za starejše od 55 let.

Na prvi pogled gre za pohvalno potezo, vendar pa uredba ne predvideva uporabo bonov pod enakimi pogoji za vse.

Da bi starejši od 55 let dobili digitalne bone, se morajo udeležiti računalniških tečajev. In to ne glede na predznanje.

Obenem pa teh izobraževanj sploh ni dovolj. Za vse skupaj je seveda v veliki meri kriv prejšnji minister za digitalizacijo.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) je bilo 1. januarja 2022 kar 741.431 prebivalcev Slovenije starih več kot 55 let, vseh razpisanih mest za tečaje digitalnih kompetenc pa je bilo le 5000.

Glede na to, da bo brez bona ostalo več kot 99 odstotkov upravičencev, so se boni, ki naj bi spodbujali digitalno vključenost, izkazali kot dodatno diskriminacijski.

Nič bolje seveda ni, če se želite prijaviti za izobraževanje.

Pri izvajalcih so telefoni ves čas zasedeni.

Novela zakona naj bi bila sprejeta šele v jeseni, čaka pa jo enaka težava kot prvo uredbo - če bo doslej izključenim in starejšim od 55 let za pridobitev bona postavljala bistveno težje pogoje, bo neenakopravnost zgolj utrdila, ne pa odpravila.

Služba vlade za digitalno preobrazbo sedaj sicer poskuša ublažiti slabe posledice uredbe in opozarja, da so izobraževanja in boni v prvi vrsti namenjeni osebam brez digitalnih kompetenc ali z nizkimi digitalnimi kompetencami, ter apelira na druge, naj mesta in bone prepustijo tistim, ki oboje bolj potrebujejo.

Toda to seveda ni rešitev.

Ena od rešitev nastale situacije bi bilo povečanje števila prostih mest na tečajih, a so v službi vlade za digitalno preobrazbo pojasnili, da je število teh vezano na sredstva v višini 750.000 evrov, ki so bila za to leto namenjena projektu izobraževanja.

Boni pa prenehajo veljati 30. novembra letos. Več tečajev letos ne bo.

Od vlade dr. Roberta Goloba, ki ima v rokah vse vzvode oblasti so mnogi pričakovali, da bo popravila sporno uredbo.

Če se ne bi dalo narediti nič drugega, denarja pa ni, bi lahko še pravočasno odpravila diskriminacijske pogoje, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše.

Ali pa izenačila pogoje za pridobitev bonov mladih in starejših v novi uredbi – pa čeprav v novem proračunskem letu.

Kajti nikakršnega znanstvenega dokaza ni bilo podanega, po katerem bi bili mladi že digitalno izobraženi, starejši od 55 let pa ne.

Le to bi izbrisalo diskriminacijo, ki se je z ukrepom Janševe vlade že začela, lahko pa bi jo Golobova popravila z novimi ukrepi.

Obenem je zaradi pretoka časa in vse večje inflacije ter vse višjih cen prav tako že danes jasno, da 150 evrov junija letos ni in ne bo enako kot 150 evrov nekoč v prihodnosti... 

Lahko bi Golobova vlada napovedala tudi nove ukrepe za digitalizacijo, s katerimi bi popravila storjeno škodo in neenakost.

Predvsem za tiste nad 55 let, ki niso (in ne bodo mogli) dobili digitalnega bona in so bili na ta način že oškodovani.

Služba vlade za digitalno preobrazbo na tej točki zato že pošteno zamuja.

Vendar nič ne kaže, da bo vlada to krivico popravila in tako tudi storila, pač pa, vsaj za zdaj, zgolj izvaja v resnici zgrešeno uredbo Janševe vlade in očitno čaka, da vse prekrije prah pozabe.

Pri tem pa sama pozablja, da bo ta enostavna rešitev tudi s strani podpornikov te vlade označena kot napaka in kot nepopravljanje ene od krivic Janševe vlade, zaradi česar so stranke sedanje koalicije tudi dobile zaupanje volivcev.

Ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh je sicer napovedala novelo zakona.

Ljudje, ki so že digitalno pismeni in si lahko privoščijo opremo, ne potrebujejo dodatnih mehanizmov, je ocenila.

Socialno šibkim bi z nakupom računalniške opreme na veliko država lahko ponudila nižje cene, bone pa bi lahko uporabili tudi za plačilo internetne povezave.

Toda novela spornega zakona naj bi bila sprejeta šele v jeseni, čaka pa jo enaka težava kot prvo uredbo - če bo doslej izključenim in starejšim od 55 let za pridobitev bona postavljala bistveno težje pogoje, bo neenakopravnost zgolj utrdila, ne pa odpravila.

Obenem je zaradi pretoka časa in vse večje inflacije ter vse višjih cen prav tako že danes jasno, da 150 evrov junija letos ni in ne bo enako kot 150 evrov nekoč v prihodnosti...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek