REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nedemokratično: Kako tudi Mladina še zmeraj neresnično prikazuje vzroke vojne med Ukrajino in Rusijo

Nedemokratično: Kako tudi Mladina še zmeraj neresnično prikazuje vzroke vojne med Ukrajino in RusijoUkrajinska posredniška vojna iz zornega kota karikature iz II. svetovne vojne. Vir: Posnetek zaslona, Pepe Escobar

V uvodniku pod naslovom Veleizdaja (Mladina 10.11.23) Grega Repovž očita Nemcem, da se bodo »verjetno že čez leto izgovarjali, da 'niso vedeli'. Kot 'niso vedeli' med drugo svetovno vojno, in kot 'niso vedeli', da z navezavo na poceni ruski plin ustvarjajo Putina in mu dajejo moč. Tudi za napad na Ukrajino. Putin je bil nedemokrat že pred napadom na Ukrajino.«

Zelo rad bi poznal logiko očitka (!) o navezavi na poceni ruski plin?

Tako Putinu kot Rusiji, tako se zdi, gre kar dobro brez prodaje plina Nemčiji. Kako je lahko nizka cena plina za Evropo problem za kogarkoli, razen za ameriško naftno industrijo?

Danes je vendarle že jasno, da je stalnica ameriške politike do Berlina in Moskve, da naj bo Nemčija na tleh, Rusija zunaj in ZDA znotraj.

Tako Putinu kot Rusiji, tako se zdi, gre kar dobro brez prodaje plina Nemčiji. Kako je lahko nizka cena plina za Evropo problem za kogarkoli, razen za ameriško naftno industrijo?

Tisti, ki hoče, tudi ve, kdo in zakaj je razstrelil plinovod Severni tok.

Prav tako so znani, večkrat glasno deklariarni cilji predsednika ZDA Bidena in ameriških neokonzervativcev, uničiti, ali vsaj izkrvaveti Rusijo in odstraniti Putina. In izničiti konkurenčnost evropskega gospodarstva.

Kaj se je dogajalo na trgu Maidan leta 2014 bi danes tudi morali že vedeti. Vsaj novinarji. Ve se, da je maidanske demonstracije sprožil predlog o asociaciji Ukrajine in EU, ki je zahteval od Kijeva prekinitev vseh gospodarskih odnosov z Rusijo. Kar je povzročilo Janukovičev odlog podpisa.

Kdo je pobil demonstrante in policiste in sprožil odstavitev demokratično izvoljenega Janukoviča, ter odcepitev Donbasa, se tudi ve.

Nedemokratični Putin je zahteval ureditev evropske varnostne arhitekture. Demokrata Holland in Merklova pa sta ponosna na zlorabo Putinovega zaupanja, saj kot trdita oba, sta na pogajanjih v Minsku zgolj kupovala čas za oborožitev Ukrajine.

Boris Johnson je uspešno prekinil mirovno pogodbo v Carigradu, ki je Ukrajino ohranjalo celo, (razen Krima): razen tega bi tista mirovna pogodba ohranila življenja pol milijona ljudi.

Kaj je rezultat ameriške in EU politike?

Kaj je rezultat ameriške in EU politike? Pol milijona mrtvih Ukrajincev in Rusov... Razen tega, od kdaj je ruska demokracija naš problem!?

Pol milijona mrtvih Ukrajincev in Rusov. Uničena in zapufana Ukrajina (Land lease pogodbe).

Deindustrializacija Nemčije. Recesija v EU.

Poražena in ozemeljsko oskubljena Ukrajina.

Rusija zaveznica Kitajske.

Evropa degradirana v hinavsko tolpo narodov in narodičev, čedalje bolj sprtih in ponižnih vazalov ameriške orožarske industrije. Bravo!

Izrael igra proti Arabcem isto pogubno »proxy« vlogo, kot jo igra Ukrajina proti Rusiji.

Obe državi sta ob tem baje bakli demokracije za vse, razen za ukrajinske Ruse in Palestince.

Da o »nedemokratični« 80-odstotni podpori Putinu v Rusiji sploh ne izgubljam besed.

Razen tega, od kdaj je ruska demokracija naš problem!?

Igor Koršič, Ljubljana*

*Odgovor na uvodnik Grege Repovža je Igor Koršič najprej poslal uredništvu Mladine, ki pa ga, brez pojasnila - ni objavilo.

Da pravi vzrok za napad na Ukrajino ni domnevna nedemokratičnost Vladimirja Putina, pač pa širitev zveze NATO vse do ruskih meja, smo večkrat pojasnjevali tudi na naši spletni strani. A ta resnica mnoge očitno še danes zelo moti - do točke, ko kritikov svojih napačnih stališč preprosto ne pustijo niti do besede. Kar pa je res - zelo nedemokratično.

Uredništvo Insajder.com

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek