REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Narodni dom predan Slovencem, Pahor in Mattarella sta se kljub kritikam poklonila z roko v roki

Narodni dom predan Slovencem, Pahor in Mattarella sta se kljub kritikam poklonila z roko v rokiVenec bazoviškim junakom Vir:UPRS, STA

V Trstu je bil ob navzočnosti predsednikov Slovenije Boruta Pahorja in italijanskega predsednika Sergia Mattarelle in več ministrov Slovenije in Italije ob stoti obletnici požiga Narodnega doma podpisan dokument, s katerim bo ta znova formalno prešel v last slovenske manjšine. Sam proces vračanja bo sicer trajal več let, saj je treba urediti vse birokratske formalnosti.

Kljub temu so se v Drevoredu XX. septembra zbrali pripadniki desničarskega gibanja CasaPound, ki vrnitvi Narodnega doma nasprotujejo. Trg Edinost v Trstu je iz varnostnih razlogov zaprt za javnost, tudi sicer je na območju zelo okrepljena prisotnost policije.

Demonstranti proti Pahorju
Pahorja so protestniki pričakali že na meji. Vir: RTV SLO

Vrnitev pred sto leti v Trstu požganega Narodnega doma slovenska stran označuje za simbolno dejanje sprave v evropskem duhu, pomembno za prihodnje odnose med Slovenijo in Italijo.

Pripadniki italijanskih fašističnih in nacionalističnih skupin so 13. julija 1920 napadli in požgali Narodni dom. Še isti dan so se znesli tudi nad 21 drugimi slovenskimi in slovanskimi ustanovami v Trstu. Vse do danes ni bil vrnjen pripadnikom slovenske manjšine.

Veliko je tudi kritik obeh postopkov italijanskega in slovenskega predsednika.

Ali je Borut Pahor s poklonom pred bazoviško fojbo storil spravno dejanje, ali pa je naredil napako in izenačil resnico in laž?

V Italiji slovenske upornike proti fašizmu še vedno smatrajo za »teroriste«, po drugi strani pa v Sloveniji mnogi nasprotujejo priklanjanju pred fojbo v Bazovici, saj naj bi bili tam le posmrtni ostanki nemških in italijanskih vojakov, nikakor pa ne žrtve »komunizma«, kot to trdijo neofašisti.

V Italiji slovenske upornike proti fašizmu še vedno smatrajo za 'teroriste', po drugi strani pa v Sloveniji mnogi nasprotujejo priklanjanju pred fojbo v Bazovici.

Pahor je kljub temu ocenil, da nima pravice izbirati mesta, ki so si ga v Italiji izbrali za simbolično grobnico žrtev nasilja ob koncu druge svetovne vojne.

Zakaj pa je Borut Pahor s svojim korakom izenačil laž in resnico in zakaj njegova sprava ni to, kar bi morala biti pa je pojasnil Boris Vezjak.

Da podatki, zapisani na spomeniku v bazoviški fojbi ne držijo, je bilo že prav tako večkrat dokazano.

Partizani so za fašiste teroristi
Partizani so za fašiste teroristi

 

Pahor je podpis dokumenta o vrnitvi Narodnega doma označil za stoletno dejanje in zgodovinski dogodek. »Krivica je popravljena, zadoščeno je pravici,« je poudaril po podpisu.

Mattarella pa je dejal, da zgodovine ne moremo izbrisati in težke izkušnje ljudi na tem območju ne moremo pozabiti. »Zato nas sedanjost in prihodnost kličeta na odgovornost,« je poudaril.

Dejal je, da s slovenskim predsednikom danes zaznamujeta pomemben korak k dialogu dveh kultur, ki sta zelo pomembni za to območje.

Toda kritikov tega koraka v Sloveniji ne manjka.

Pahor in Mattarella sta pred slovesnostjo v Trstu položila vence k spomeniku bazoviškim junakom in k spominskim obeležjem na bazoviški fojbi ter se ob tem prijela za roke.

Pred poklonom slovenskega predsednika pri bazoviški fojbi so se na mejnem prehodu Fernetiči zbrali protestniki, ki tej potezi nasprotujejo.

Za zvečer so napovedani tudi protesti v Ljubljani.

Da podatki, zapisani na spomeniku v bazoviški fojbi ne držijo, je bilo že prav tako večkrat dokazano.

Po ocenah slovenskih novinarjev jih je bilo že na meji okoli 150. Nosili so tudi transparente, med drugim z napisom Izdajalec.

»Pahorja so pričakali z jasnim sporočilom, da so fojbe italijanska laž,« je za RTV SLO poročal Aleš Malerič.

CasaPound Luigi Di Maio Vir:Pixsell
CasaPound in politik Luigi Di Maio              Vir:Pixsell

Veliko prahu je dvignila Pahorjeva odločitev, da se pokloni tudi pri bazoviški fojbi. Že zjutraj so se tako ob njegovi poti v Italijo zbrali nasprotniki te poteze.

Italija Sloveniji še ni vrnila slike in umetniška dela, ki so jih odnesli v Rim ob koncu vojne iz Primorske.

Po odhodu obeh predsednikov pa popoldne pred Narodnim domom pripravljajo manjšo slovesnost, na katero so po navedbah Primorskega dnevnika vabljeni »vsi, ki jim je Narodni dom pri srcu.«

Kljub temu pa je odprtih vprašanj med državama še več: Italija še vedno ni dvignila denarja, ki jo čaka kot odškodnina za optantsko lastnino, Sloveniji ni vrnila slike in umetniška dela, ki so jih odnesli v Rim ob koncu vojne iz Primorske, prav tako pa v Italiji nikoli niso bili obsojeni številni fašistični zločinci.

To pa nato omogoča ponoven vzpon neofašističnih gibanj, kot je na primer že omenjeno gibanje Casa Pound.

Delite članek