REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Narejeno doma: Delov(a) Infoteh(nika) v službi propagande

Narejeno doma: Delov(a) Infoteh(nika) v službi propagandeDelo spodkopuje svobodo govora s prepisanimi članki in napadi na Elona Muska. Vir: Posnetek zaslona, X

“Primite tatu!” Ko sem po dolgem času v Delu o Ukrajini prebral članek enega redkih pravih novinarjev Borisa Čibeja, sem pomislil, naivno, da so se uredniki morda le osvestili, da so nam državljanom dolžni o vojni, v kateri sodelujemo, poročati profesionalno vsestransko in celovito in ne zgolj s prepisanimi propagandnimi pamfleti ene strani.

Upal sem, da so se novinarji in politiki zavedli, da jih bo jutri sram, če nam bodo še naprej lagali. Ko listam naprej, ugotovim, da temu ni tako. Še zdaleč ne.

Vsekakor, če gre za vojni konflikt, da nam predstavijo obe strani, kot je bilo to v navadi za časa prve svetovne vojne.

Ne, oni zdaj delajo obratno, drugo stran cenzurirajo in dopuščajo samo propagandne laži o njej.

Upal sem, da so se novinarji in politiki zavedli, da jih bo jutri sram, če nam bodo še naprej lagali.

Ko listam naprej, ugotovim, da temu ni tako. Še zdaleč ne.

Na strani  “Infoteh” sem namreč naletel na članek ”Spletni kričači laži“.

Celotna povezava je tukaj: Jurij Kristan: Spletni kričači laži: “Grift”, Pomanjkljivo urejanja vsebin na internetnih platformah je sprožilo vzpon  propagandistov katerih poglavitni motivi je zaslužek. (Delo, 22. 06. 2024)   

Najprej sem mislil, da so mišljeni kričači in lažnivci v politiki in medijih, ki histerično ponavljajo ceneno vojno hujskaško propagando svetovnega hegemona.

Kmalu sem videl, da gre za bedno, verjetno prepisano pisanje, ki je napad na, in poskus diskreditacije, znanega ameriškega milijarderja Elona Muska.

Musk prinaša novice o Twitterju
Musk prinaša novice o Twitterju, zdaj X-u. Vir: Posnetek zaslona, X

Zakaj? Zato ker nasprotuje cenzuri na njegovi platformi X. In cenzuri nasploh.

Pisec pa navija za moderiranje, v resnici pa za cenzuro spleta. V ZDA oblasti že dolgo napadajo to poslednjo enklavo svobode govora. Če jim uspe, smo pečeni.

Musku naš pisec, po vzoru ali naročilu svojih gospodarjev, očita, da na svojo znano platformo X, nekdanji Twitter, spušča domnevno dvomljive posameznike, “grifterje”, ki da zaradi zaslužka razširjajo »lažne novice«, val »spletnih neresnic«, »dezinformacije« in »teorije zarote«, “ekstremno desne”, “fašistične”, “proruske” informacije: Vse to so nalepke, orožje iz arzenala za diabolizacijo in diskreditacijo sovražnika.

Namen je z lažmi in obrekovanjem diskreditirati tako Muska kot nekatere žlahtne ljudi, ki objavljajo na X-u in ne pristajajo na demonizacijo, diabolizacijo in vojno hujskaštvo. In na državno cenzuro. 

Namen je z lažmi in obrekovanjem diskreditirati tako Muska kot nekatere žlahtne ljudi, ki objavljajo na X-u in ne pristajajo na demonizacijo, diabolizacijo in vojno hujskaštvo. In na državno cenzuro.

V zadnjem času baje ti nepridipravi spreminjajo namen svojih nastopov na internetu, in se usmerjajo tudi v geopolitične teme. In zajec tiči prav v tem grmu.

Pisec zato propagira “profesionalno in sistematsko nadziranje vsebin”.

Pisec se huduje nad Muskom, ki da hudo obremenjuje razne redakcije za preverjanje dejstev, ki baje hudo trpijo in delajo nadure.

Dalje ugotavlja, da Musk, ne samo, da »omogoča sumljive  posameznike, ampak da celo izraža navdušenje nad nekaterimi najbolj uspešnimi, ki jih celo plačuje.«

Za te spletne laži pa naj bi bili dojemljivi tisti, ki verjamejo v teorije zarote. Omenja Roberta F. Kennedyja, baje hudega anticepilca in sploh. Omenja tudi Jacksona Hinkla, ki da je nekoč bil liberalec, po ”ostrem obratu v skrajno konzervativnost “ pa je Hinkle danes eden »najbolj bučnih glasnikov ruskega tradicionalizma«.

Da “redno pozira celo na ruskih bojnih položajih. Lani se je videval z miss Rusije 2022. Kaj takega!

Ne, Hinkel in še en drugi domnevno sumljivi tip, Dotcom, »nimata zaradi objav, ki so očitne dezinformacije, nobenih težav z upravo omrežja: prav nasprotno, uživata javno Muskovo podporo«.

Jackson Hinkle je v resnici mlad 25-letni spletni komentator in oster kritik ameriške neokonservativne in neoliberalne globalne napadalne politike.

Namen tega propagandnega pisanja Delovega avtorja je blatiti tiste, ki po spletu še vedno razgaljajo neokonzervativno in  neoliberalno vojno hujskaštvo o vojni v Ukrajini in tako poskušajo doseči, da se še zadnji neodvisni družbeni mediji, kjer je še mogoča svoboda govora, s cenzuro ukinejo, kot je že ukinjena v vseh mainstream medijih zahodnega sveta.

Glavno nalogo novinarjev, ki ji je podlaga “svoboda govora”, zapisano tudi v prvem amandmaju ameriške ustave, so kriminaliziali. To se je lahko zgodilo zato, ker ste Juliana Assangea izdali tudi vi, naši politiki skupaj z našimi novinarji, zato ker tako vdano služite našemu zavezniku, hegemonu, ki s pomočjo Ukrajine uničuje evropsko prihodnost. Vir: Posnetek zaslona, X

No, to je bil gotovo namen avtorjev ameriškega izvirnika. Taka polemika pri nas izzveni malo absurdno. Saj gre za ameriške zadeve. Čemu naj bi Muska diskreditiral slovenski časopis. Zato je stvar verjetno prepisana.

Nič čudnega torej, če pisec kot primer dobre prakse predstavi prvo poročevalko o dezinformacijah na BBC-ju, ki je medtem že napredovala v urednico Uredništva za dezinformacije na BBC-ju, Marianno Spring.

O njej je znameniti raziskovalni novinar Gleen Greenwald (prvi je pisal o razkritjih Edwarda Snowdna in zaroti zoper predsednika Lula) na X zapisal: “Noro - ta uslužbenka BBC-ja, Marianna Spring, domuje nad informativno redakcijo, kajti ni zgolj ena od novinarjev, ampak je 'korespondentka za dezinformacije'”.

Nekako se je kvalificirala za prepoznavanje “dezinformacij”, razsoja o resnici, medtem ko opozarja, da “so alternativni mediji grožnja.”

Ameriški pandan Marianne Spring je prva dama ameriške ofenzive na svobodo govora in za cenzuro na spletu Nina Jankowicz.

Greenwald: “Nina Jankowicz je predvsem stvaritev te varnostno - državne - nadzorne - in - financirane 'anti-dezinformacijske industrije'. Zato so jo v 'homeland security' tudi izbrali”.

“Vsa ta 'anti dezinformacijska industrija' je ena velikanska prevara.

Ustvarili so jo: skupinica liberalnih milijarderjev, ZDA/UK/ EU, varnostne službe, 'big tech' in monarhi iz zalivskih držav: Ustvarjena je z namenom, da prodaja njihovo propagando kot uradno resnico, zato da bi onemogočila vsako odstopanje od nje.” 

Nina Jankowicz. Vir: Posnetek zaslona, X

Seveda ne bomo v Delu nikoli izvedeli kaj bistvenega ali nič o pobudi, ki jo je dal Musk za raziskavo vpletanja FBI in ameriških obveščevalnih služb v delovanje in moderiranje (tweeterja, danes X), o čimer je raziskovalni novinar Matt Taibbi skupaj s kolegom Michaelom Shellenbergerjem pričal tudi v ameriškem senatu.

Nič ne bomo v Delu našli o FBI in o prenosniku Hunterja Bidna.

Je pa Delo polno laži o vojni v Ukrajini, najdemo jih lahko tako rekoč na vsaki strani.

Prejšnjič sem pisal o zlorabi umetnosti in znanosti v propagandi za vojno. Pri tem sodelujejo tudi skoraj vsi dopisniki iz tujine, nekateri od teh upokojeni.

Tako je verjetno v vseh medijih. Propagando najdemo na vsakem koraku.

Ko protivojno nastrojeni Utrip poroča o odpovedi gostovanja ruske baletke, mimogrede udari še po Putinu, z opazko, da tudi on umetnikom jemlje individualnost.

V New York Review of Books berem poročilo iz Ukrajine znanega specialista za vzhodno Evropo, ki ga začne z lažno propagandno floskulo: “Ko je Rusija napadla z vso močjo ...”

Revijo bom odpovedal. Zahod je zasičen s protirusko propagando.

Zato se ni čuditi, da celo pametni, pošteni in osveščeni ljudje ne vedo, kaj se v Ukrajini in Rusiji zares dogaja.

Kljub temu ni mogoče najti prav nobenega opravičila za naše politike in medije. Za božjo voljo vendar, saj je njihova osnovna naloga, da nas varujejo pred vojno, ne pa da nas z lažmi vpletajo vanjo! To jim nalaga ustava. Zato imajo na razpolago cel kup svetovalcev. Ne verjamem, da so zavedeni. Ali nič ne mislijo, kako bo jutri? Ali vas ni nič sram!?

Zato, da si ustvariš kredibilno sliko, se je potrebno pošteno potruditi z brskanjem po spletu.

Kljub temu ni mogoče najti prav nobenega opravičila za naše politike in medije.

Za božjo voljo vendar, saj je njihova osnovna naloga, da nas varujejo pred vojno, ne pa da nas z lažmi vpletajo vanjo!

To jim nalaga ustava. Zato imajo na razpolago cel kup svetovalcev.

Ne verjamem, da so zavedeni. Ali nič ne mislijo, kako bo jutri? Ali vas ni nič sram!?

Že nekaj osnovnih dejstev, ki se jih zlahka potrdi, nam razgali propagando, ki nas vse bolj približuje katastrofi.

Namesto da gospa predsednica hodi na lažne mirovne konference in pripravlja nekakšen pakt s sumljivim režimom v Kijevu, ter nas straši, ali pripravlja na vojno, naj pove svojim, našim Zahodnim zaveznikom, da so zabredli.

Rusija seveda ni napadla neizzvano. Napovedano jo izzivajo že vsaj trideset let.

Rusija ni napadla z vso močjo. In Rusija ne ruši namerno ukrajinskih mest in vasi. Rusija namerno ne pobija civilistov.

Gospa predsednica bi lahko opomnila našega hegemona, ZDA, naj primerjajo to vojno s svojo v Iraku, oceni, kaj pomeni z “vso močjo” in število civilnih žrtev.

Nataša Pirc Musar v Ukrajini, pred spomenikom lažnemu pokolu v Buči. Vir: UPRS, posnetek zaslona

Našim evropskim zaveznikom bi lahko sporočila, da se je Putin dolgo trudil približati Rusijo Evropi in je vse do februarja 2022 moledoval za sprejetje vseevropskega varnostnega sistema.

Lahko bi jih opomnila, da je prav EU s svojim ultimativnim predlogom za asociacijo Ukrajine sprožila demonstracije na Maidanu, in posledično puč, ki je sprovociral ruski napad.

Lahko bi vztrajala, da se Sloveniji zdi nedopustno odrekanje diplomaciji in hkratno stopnjevanje vojaških akcij Ukrajine t. j. Nata.

Medtem je naš hegemon pripravljal napad preko nesrečnega posrednika, na domnevno obubožano državo, ki naj bi bila bencinska pumpa z jedrskim orožjem.

Vse kaže, da so v paniki, ker se niso uresničile njihove napovedi, in “mati vseh sankcij” očitno ni delovala, ali bolje, delovala je že, ampak vzvratno, in so soočeni s predvidljivim vojaškim porazom, začeli uresničevati v Dagestanu in Gruziji četrto točko načrta, ki ga je leta 2019 objavila revija ameriškega možganskega trusta, ki jo imajo v ta namen (Rand corporation)...

Pokol v Dagestanu - znova v organizaciji dolge roke ZDA?
Po terorističnih napadih v Dagestanu. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Vem, kako razmišljate: Naš zaveznik je močan in z njim lahko samo zmagamo. Pa ni tako. Vse vojne po drugi svetovni je doslej izgubil.

In vse svoje zaveznike izigral. Razen tega domači ljudje v ZDA ne podpirajo vojn. Kakor jih ne podpiramo Evropejci. V vojne jih(nas) vleče njihova politika z mediji, oboji so dokazano podkupljeni od obveščevalno orožarskega sistema.

Cela vrsta ameriških kritičnih analitikov sprašuje, kaj je vendar s to Evropo. Res, kaj je z nami? Kaj je z vami politiki in mediji?

Da proxiji v Kijevu niso nobeni angeli, nam pove že spletna stran Mirotvorec s spiskom kritikov ukrajinskega režima, ki so jih izpostavili  zato, da se jih ubije. Nekaj so jih že.

Potem ko te režimu nemile osebe ubijejo, njihovo fotografijo krasi napis: Likvidiran(a)! Na tem zloglasnem spisku so tudi politiki in novinarji z Zahoda.

Tudi trije Slovenci, «Миротворець» - Центр дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку (myrotvorets.center)

Vem, kako razmišljate: Naš zaveznik je močan in z njim lahko samo zmagamo. Pa ni tako. Vse vojne po drugi svetovni je doslej izgubil. In vse svoje zaveznike izigral. Razen tega domači ljudje v ZDA ne podpirajo vojn. Kakor jih ne podpiramo Evropejci. V vojne jih(nas) vleče njihova politika z mediji, oboji so dokazano podkupljeni od obveščevalno orožarskega sistema.

Ali vam hvalisanje Zelenskega, da je Ukrajina odprta za biznis, da Blackrock, Goldman & Sachs in Wall Street odlično poslujejo tam, nič ne pove?

Ali vas res ni nič sram, da nas vlečete v vse to? Ali vas ni nič strah, da boste nekega dne odgovarjali, ker ste namerno pozabili na mamino opozorilo, da ima laž kratke noge?

Te dni so Angleži iz zapora izpustili mučenika Juliana Assangea.

V zameno so Američani od njega dobili priznanje, da je zagrešil zločin objave državne skrivnosti.

Glavno nalogo novinarjev, ki ji je podlaga “svoboda govora”, zapisano tudi v prvem amandmaju ameriške ustave, so tako kriminaliziali.

To se je lahko zgodilo zato, ker ste Assangea izdali tudi vi, naši politiki skupaj z našimi novinarji, zato ker tako vdano služite našemu zavezniku, hegemonu, ki s pomočjo Ukrajine uničuje evropsko prihodnost.

In resno ogroža življenje na Zemlji.

Sram vas bodi!

P.S. Oglejte si pesem nesojene prve dame naše/vaše zahodne cenzure: Nina Jankowicz - Mary Poppins (Disinformation Song) (youtube.com)

In portret BBC-jeve pionirke fektčekanja: Videoposnetki Bing

Pričanje Matta Taibbija v amerišem senatu pa je tukaj: Jim Jordan Leads Hearing Targeting Govt Suppression Of Free Speech On Twitter Feat. Matt Taibbi (youtube.com)

Igor Koršič

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek