REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Namesto za ceste in letališča v revnejših državah EU nove milijarde za ukrajinsko orožje!

Namesto za ceste in letališča v revnejših državah EU nove milijarde za ukrajinsko orožje!Ceste v EU...

Bruselj predlaga nov paket pomoči za Ukrajino, ob tem pa naj bi sredstva, ki so običajno rezervirana za gradnjo cest in letališč v revnejših državah Evropske unije, uporabil za povečanje proizvodnje orožja v EU.

V začetku meseca je namreč EU naredila korak brez primere in odpravila dolgotrajno prepoved uporabe sredstev iz svojega centralnega proračuna za zagotavljanje denarja orožarski industriji.

To je del oborožitvenega programa EU v vrednosti 2 milijard evrov za proizvodnjo enega milijona topniških granat kalibra 155 mm za oskrbo Kijeva in obnovo nacionalnih zalog, ki so bile izčrpane po ruski »invaziji« lansko leto.

V okviru sheme, imenovane ASAP, (v angleščini ta akronim pomeni »tako hitro kot je le mogoče«) naj bi Evropska komisija sprostila 500 milijonov evrov za pomoč pri povečanju proizvodnih zmogljivosti v tovarnah, ki proizvajajo strelivo in izstrelke v EU.

Državam članicam bi bilo potem dovoljeno, da ta denar dopolnijo iz tako imenovanih kohezijskih skladov EU – programov, ki se uporabljajo za razvoj revnejših delov Evropske unije in njihovo povezovanje z njihovimi bogatejšimi sosedami.

Orožje namesto cest. Vir: Posnetek zaslona

Ta sredstva se večinoma uporabljajo za ceste, letališča in drugo nujno potrebno infrastrukturo v revnejših državah članicah EU.

A to ni vse.

EU predlaga več vojaških sredstev za Ukrajino.

Visoki predstavnik Evropske unije za varnost in zunanjo politiko Josep Borrell naj bi zahteval dodatnih 3,5 milijarde evrov za okrepitev skupnega sklada, ki se uporablja za dobavo orožja Ukrajini.

»Zunanji minister« EU je pred tem opozoril, da bo kijevski režim propadel »v nekaj dneh« brez nadaljnje podpore Zahoda – in s tem jasno razkril, kako odločilno so se ZDA in članice Evropske unije vpletle v spopad v Ukrajini.

Eden od uradnikov, ki pozna zadevo je za Reuters izjavil: »Moramo dopolniti sredstva, saj Ukrajini znova primanjkuje denarja.«

Velika denarna injekcija, ki naj bi jo zahteval Borrell, bo zahtevala soglasno odobritev vlad EU, ki so se že lani strinjale, da se lahko odobri več denarja »v primeru potrebe.«

Zahteva prihaja v trenutku, ko naj bi Kijev sprožil veliko ofenzivo za povrnitev ozemlja, ki se je odcepilo in priključilo Rusiji.

Zelo verjetno bodo sredstva odobrena, kajti EU noče nositi odgovornosti za propad ofenzive zaradi pomanjkanja sredstev.

Če ne bomo podprli Ukrajine, bo Ukrajina padla v nekaj dneh. Torej, da, raje bi porabil ta denar.

Borrell je bil med najglasnejšimi podporniki Ukrajine v EU, večkrat je lobiral za dodatno vojaško podporo in vztrajal, da bo pomoč Zahoda odločila usodo države.

V Italiji je Borrell v začetku tega meseca trdil, da »ni trenutek za diplomatske pogovore o miru.«

»Če ne bomo podprli Ukrajine, bo Ukrajina padla v nekaj dneh. Torej, da, raje bi porabil ta denar,« je dejal in dodal, da »nimamo izbire«.

Čeprav je bil EPF ustanovljen leta 2021 za pomoč pri dobavi vojaške opreme državam v razvoju, je bil sklad preusmerjen tako, da se osredotoča na Ukrajino, kmalu potem, ko je Rusija pred več kot enim letom začela svojo vojaško operacijo v sosednji državi.

Uradniki EU so doslej za projekt že namenili skoraj 8 milijard evrov.

Lažno, a resnično: Zelenski res golta denar evropskih cest
Lažno, a resnično: Grafit v Parizu ali Varšavi res ni bil narisan, kot se je poročalo, toda Zelenski res golta denar evropskih cest... Tudi slovenskih. Vir: Posnetek zaslona

EPF je ločen od proračuna unije kajti v EU je navidezno prepovedano neposredno financiranje vojaških operacij. Obrambne zadeve so namreč v izključni domeni članic.

Kljub temu je Bruselj najprej za vojno v Ukrajini namenil 5 milijard evrov, ki naj bi trajala do leta 2027.

Toda ta sredstva so bila po številnih pošiljkah orožja v Ukrajino hitro izčrpana.

Zaradi tega je morala EU decembra lani odobriti še en velik dvig porabe.

EPF je za vojno v Ukrajini namenil 5 milijard evrov, ki naj bi trajala do leta 2027. Toda ta sredstva so bila po številnih pošiljkah orožja v Ukrajino hitro izčrpana.

V posledici teh odločitev hitro narašča tudi inflacija v EU, gospodarska rast pa stagnira.

Odpor znotraj EU prihaja le od redkih držav. V sredo je madžarski zunanji minister Péter Szijjártó dejal, da Budimpešta ne bo dala zelene luči za nadaljnjo pomoč EU Ukrajini, če Kijev ne bo opustil svojega »vse bolj sovražnega« odnosa do te države.

Zamere, ki jih je naštel Szijjártó, vključujejo ravnanje z madžarsko manjšino v Ukrajini in poročilo, da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predlagal razstrelitev naftovoda, ki dobavlja rusko nafto na Madžarsko.

Rusija je posvarila, da bo nadaljnja vojaška podpora Zahoda Ukrajini samo podaljšala bojevanje in poudarila, da so članice EU zaradi orožja, obveščevalnih podatkov in usposabljanja že postale de facto stran v vojni.

Ceste v južni Evropi pa so res v zelo slabem stanju.

Tudi v Sloveniji so številne potrebne obnove.

Ceste v Bolgariji
Občinske ceste v Bolgariji... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Tako na primer eno od zadnjih poročil navaja, da je 1200 občinskih cest v Bolgariji v zelo slabem, 900 v nezadovoljivem in le 200 občinskih cest v dobrem stanju.

Glede na ta poročila je 60 odstotkov občinskih cest ali njihovih delov potrebnih popravil, ker je njihov pločnik poškodovan.

Vendar pa sredstev za njihovo obnovo ni mogoče zagotoviti s povečanjem namenske subvencije za investicije niti z dodatnimi državnimi transferji.

Ameriški organi opozarjajo svoje državljane, da je vožnja po bolgarskih cestah »zelo nevarna.«

Ameriški organi med drugim opozarjajo svoje državljane, da je vožnja po bolgarskih cestah »zelo nevarna.«

In takšna bo verjetno še kar nekaj časa, pa ne le v Bolgariji – tudi zaradi vojne v Ukrajini.

Glede na to bi lahko rekli, da so grafiti proti Vladimirju Zelenskemu, za katere so pozneje menda ugotovili, da nikoli niso bili narisani (na primer v Varšavi ali Parizu) in kjer lahko vidimo kako ukrajinski predsednik »golta denar« kar skozi evropske pločnike in ceste – kljub svojemu neobstoju še bolj resnični od resničnosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek