REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Naložbeni načrt za Evropo spodbudil že za skoraj 116 milijard evrov naložb

Naložbeni načrt za Evropo spodbudil že za skoraj 116 milijard evrov naložbEvropska Unija

Naložbeni načrt za Evropo je do julija spodbudil že za skoraj 116 milijard evrov naložb v 26 državah članicah. To predstavlja že več kot tretjino od 315 milijard evrov načrtovanih naložb, ki sta jih za obdobje 2015-2018 napovedali Evropska komisija in Evropska investicijska banka. Odobren je bil tudi projekt Slovenskega podjetniškega sklada.

Četrtina od 116 milijard evrov naložb je usmerjenih v mala in srednje velika podjetja. Največ odobrenih infrastrukturnih projektov je s področja raziskav in inovacij (25 odstotkov) ter energijske učinkovitosti (23 odstotkov). Sledijo projekti s področja digitalnega sektorja (12 odstotkov) in prometa (šest odstotkov), so danes sporočili iz Bruslja.

Konkretno je do sedaj skupina Evropske investicijske banke z jamstvom prve izgube, ki jo zagotavlja Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), podprla 97 večjih infrastrukturnih projektov.

Evropski investicijski sklad (EIF) - ki je del skupine Evropske investicijske banke, ki se ukvarja s financiranjem podjetij - pa je podpisal 192 sporazumov s finančnimi posredniki. Slednji bodo omogočili več kot 200.000 malim in srednje velikim podjetjem z do 3000 zaposlenimi lažji dostop do virov financiranja.

Med odobrenimi projekti je tudi projekt Slovenskega podjetniškega sklada, ki slovenskim podjetjem omogoča lažji dostop do financiranja in zagotavlja za 180 milijonov evrov jamstev za bančne kredite. To bo 1100 slovenskim podjetjem pomagalo pri rasti in razvoju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek