REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najprej tradicionalno samotestiranje, nato ob tradicionalnem slovenskem zajtrku še tradicionalno slovensko kosilo

Najprej tradicionalno samotestiranje, nato ob tradicionalnem slovenskem zajtrku še tradicionalno slovensko kosiloPoslanci in poslanke vladnih strank so zavrnili predlog zakona, ki bi vsem osnovnošolcem v času izobraževanja na daljavo zagotovil topli obrok. Vir: Twitter

V osnovnih šolah se je v sredo na novi koronavirus samotestiralo 135.100 učencev oz. 70 odstotkov vseh učencev. Ostali učenci so v karanteni, se s testiranjem ne strinjajo, ali pa so preboleli covid-19 oziroma so cepljeni.

Trideset odstotkov učencev je v karanteni, se s testiranjem ne strinjajo, ali pa so preboleli covid-19 oziroma so cepljeni.
Pozitivnih je bilo približno 300 testov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).
 
Po oceni ministrstva je v večini osnovnih šol samotestiranje potekalo brez večjih težav.
 
Na vseh šolah pa so imeli učence, ki so začeli izobraževanje na daljavo.

Na daljavo se zaradi zavračanja ukrepov po podatkih ministrstva šola skupaj 8033 učencev, kar je 3,61 odstotka vseh učencev.

Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.

STA je objavila tabelo s podatki o številu učencev po razredih osnovne šole, ki se šolajo na daljavo, in njihov delež.

      število   delež
      učencev odsotnih
----------------------------
1. razred   1077   5,15
2. razred   1133   5,26
3. razred   833   3,97
4. razred   793   3,63
5. razred   747   3,41
6. razred   686   3,04
7. razred   611   2,80
8. razred   633   2,91
9. razred   446   2,28
----------------------------
skupaj    8033   3,61

Dan slovenske hrane se je sicer že enajstič začel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Partnerji projekta, namenjenega ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju lokalnih živil, so ob tem letos prvič vse povabili tudi k pripravi tradicionalnega slovenskega kosila.

Dan slovenske hrane, ki tudi letos poteka tretji petek v novembru, ko se izvaja vseslovenski projekt tradicionalni slovenski zajtrk, je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije.

V projekt so vključeni vrtci, osnovne šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter druge institucije oz. javni zavodi.

Hitri testi prinašajo - same težave...
Vir: Twitter
Projekt, ki letos poteka s sloganom Zajtrk s sadjem, super dan, spodbuja, da se živila za zajtrk (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane ter spodbuja kratke nabavne poti - od njive do krožnika, ki varujejo in ohranjajo okolje.

Projekt, ki letos poteka s sloganom Zajtrk s sadjem, super dan, spodbuja, da se živila za zajtrk (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane ter spodbuja kratke nabavne poti - od njive do krožnika, ki varujejo in ohranjajo okolje, pravijo na kmetijskem ministrstvu.

Ob tem so dodali, da s tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Dan slovenske hrane pa je po njihovem tudi priložnost, da se spregovori o zmanjšanju zavržene hrane.

Novost letošnjega leta je, da so bili vzgojno-izobraževalni in drugi javni zavodi povabljeni, da se v tednu pred dnevom slovenske hrane poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružijo vseslovenski akciji tudi s pripravo tradicionalnega slovenskega kosila.

Ta akcija spodbuja spoznavanje kulinarične in gastronomske dediščine slovenskega prostora, pojavljajo pa se tudi pobude za teden slovenske hrane.

Lani tradicionalnega slovenskega zajtrka ustanove zaradi epidemije covid-19 niso mogle izvesti, zato je nadomestni potekal 11. junija letos.

Ker pa je stanje slovenske precepljenosti družbe proti koronavirusu SARS-CoV-2 še vedno slabo ni nemogoče, da se bo tradicionalnemu zajtrku in kosilu pridružilo še tradicionalno samotestiranje v šolah...

Delite članek