REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na kirurški kliniki UKC Ljubljana zaradi stavke v petek pol operacij manj

Na kirurški kliniki UKC Ljubljana zaradi stavke v petek pol operacij manjFIDES

Na kirurški kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo v petek zaradi stavke zdravnikov operacijska dejavnost zmanjšana za polovico, v naslednjem tednu pa še bolj. Kot so sporočili, je popolnoma jasno, da ne bodo mogli obravnavati niti vseh bolnikov, ki jih zakon navaja kot tiste, ki jih je kljub stavki nujno.

Po njihovih navedbah analiza strukture operiranih bolnikov na kirurški kliniki v prvi polovici letošnjega leta namreč kaže, da kar 81 odstotkov bolnikov spada v kategorije, ki jih zakon navaja kot tiste, ki jih je kljub stavki nujno obravnavati.

"Ker je naša operacijska dejavnost jutri zmanjšana za 50 odstotkov in se bo verjetno v naslednjem tednu še zmanjšala, je popolnoma jasno, da vseh bolnikov iz teh kategorij ne bomo mogli obravnavati, torej se ne bomo mogli držati predpisov," so zapisali na kirurški kliniki.

Ob tem so napovedali, da se bodo pri načrtovanju operacijskega programa držali "izključno strokovnih indikacij, glede na nujnost (urgentni posegi, težke poškodbe, rak, lažje poškodbe, elektivne operacije mlajših od 15 in starejših od 65 let, ostale elektivne operacije)".

Pojasnili so, da so anesteziologi v UKC Ljubljana zaradi pomanjkanja kadra do stavke redno opravljali povprečno 60 ur tedensko. V času stavke pa zdravniki delajo 40 ur tedensko, torej jih je vsakodnevno na razpolago tretjino manj.

Od 80 delovišč, ki jih vsakodnevno pokrivajo, je 29 takih, ki morajo biti nujno zasedena, 11 dežurnih anesteziologov gre po dežurstvu domov. Anesteziološka služba pokriva še ambulanto za zdravljenje bolečine, anesteziološko ambulanto, nujne posege v anesteziji na drugih klinikah.

Ostale vsakodnevno razporejajo na 50 operacijskih dvoran oziroma skupaj s popoldanskimi programi na 56 terminov dnevno vseh kirurških dejavnosti: kirurške klinike, ginekološke klinike, očesne klinike, ORL klinike in ortopedije.

Za petek jim za operacijske dejavnosti ostane 28 razpoložljivih anesteziologov za 50 operacijskih dvoran (oziroma 56 terminov), kot so jih sicer izvajali pred stavko. "Torej bomo v petek opravili 50 odstotkov manj operacij, kot bi jih brez stavke. V ponedeljek bomo imeli na razpolago še manj anesteziologov, ker so nekateri v tem tednu opravili več kot 40 ur," so še zapisali.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek