REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Hrvaškem se je uradno začela predvolilna kampanja

Na Hrvaškem se je uradno začela predvolilna kampanjaHrvaška zastava

Na Hrvaškem se od danes več kot 2500 kandidatov na 177 strankarskih in neodvisnih volilnih listah tudi uradno poteguje za 151 poslanskih mest v hrvaškem saboru na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo v nedeljo 11. septembra. Predvolilna kampanja bo potekala do 9. septembra opolnoči, ko se začne volilni molk.

Hrvaška državna volilna komisija (DIP) je potrdila 177 volilnih list, kar je enajst več, kot jih je bilo na rednih parlamentarnih volitvah novembra lani. Prijavljenih je 2456 kandidatov, kar je tudi 154 več, kot jih je bilo na prejšnjih volitvah, je v ponedeljek dejal predsednik DIP Branko Hrvatin. Kot je spomnil, je bilo največ kandidatov na parlamentarnih volitvah leta 2003, ko so prejeli več kot 5000 kandidatur.

Za vsak poslanski položaj na septembrskih predčasnih volitvah tekmuje 16 kandidatov, med njimi je najmlajši komaj polnoleten, najstarejša pa je 90-letnica. Kandidati so povprečno stari nekaj več kot 47 let. Na volilnih listah je 1480 moških in 976 žensk, na nekaterih volilnih listah pa niso spoštovali določila, da mora biti najmanj 40 odstotkov kandidatov žensk, je še povedal Hrvatin.

Uradna predvolilna kampanja bo ena najdaljših v hrvaški zgodovini, v petih tednih pa bodo volivci slišali obilico obljub o reševanju vseh težav v državi. Največji stranki HDZ in SDP napovedujeta, da se bosta med kampanjo osredotočali na gospodarske in demografske teme, a se ne bosta mogli izogniti niti ideološkim in svetovnonazorskim vprašanjem.

Vstop v sabor pričakuje 60 hrvaških političnih strank, med njimi je na primer pet različnih skrajno desnih oz. pravaških volilnih opcij ter po tri veteranske in upokojenske.

Predvolilne javnomnenjske raziskave iz začetka avgusta kažejo največ možnosti za relativno zmago na volitvah levosredinski Narodni koaliciji na čelu s SDP. Za vrat ji diha HDZ, ki bo nastopila samostojno v večini volilnih enot. Precej zaostaja Most neodvisnih list, medtem ko se več kot pet odstotkov, ki so potrebni za volilni prag, obeta tudi stranki Živi zid in njenim koalicijskim partnerjem.

Na Hrvaškem imajo deset volilnih enot, v katerih volijo po 14 poslancev po d'Hondtovi metodi. Enajsta volilna enota je namenjena hrvaškim državljanom v tujini. V njej bodo izvolili tri poslance, medtem ko bodo v 12. volilni enoti volili osem poslancev nacionalnih manjšin.

Za razliko od lanskih parlamentarnih volitev, ko je tudi slovenska manjšina imela svojo kandidatko, na predčasnih volitvah 11. septembra predstavnikov iz njenih vrst ne bo.