REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Brdu posvet slovenske diplomacije, si bodo upali spremeniti neustavno vsebino zunanjepolitične strategije?

Na Brdu posvet slovenske diplomacije, si bodo upali spremeniti neustavno vsebino zunanjepolitične strategije?Tanja Fajon med nagovorom na Brdu. Vir: Twitter, MZZ, posnetek zaslona

Na Brdu pri Kranju se je z nagovorom zunanje ministrice Tanje Fajon začel dvodnevni letni posvet diplomacije.

V središču posveta bo po napovedih ministrstva predvsem predstavitev sprememb zunanjepolitične strategije Slovenije.

Slišali smo lahko običajne fraze.

»Evropska unija mora nadaljevati politiko širitve kot instrument za stabilizacijo razmer v svoji soseščini. Za Slovenijo je še posebej pomembno nadaljevanje širitve na Zahodni Balkan je v nagovoru dejala ministrica Tanja Fajon v trenutku, ko celotna EU zahteva od Srbije, da prizna odcepitev Kosova, kar je v nasprotju z vsemi načeli, ki jih Evropska unija tako vneto brani v primeru Ukrajine.

Dvojni kriteriji EU pa jo diskreditirajo v svetu in zmanjšujejo njeno moč.

Po drugi strani EU izgublja zaradi posredniške vojne v Ukrajini.

@unrulymissile

 

♬ original sound - UnrulyMissile

EU izgublja milijarde in se izpostavlja neposrednemu konfliktu z Rusijo ter celo jedrskemu uničenju,  pridobivajo pa ZDA.

Kmalu bo torej jasno, ali bodo slovenski diplomati pod taktirko Tanje Fajon upali izogniti neustavni frazi o »na pravilih zasnovanem redu« in »svetovnem redu« ter se v najpomembnejšem zunanjepolitičnem dokumentu vrniti k spoštovanju mednarodnega prava.

Zunanja ministrica Tanja Fajon sodelovanje Slovenije in EU v tej vojni še vedno podpira, posredniško vojno pa je označila le za »osrednji varnostno-politični izziv.«

Hkrati trdi, da moramo »imeti širšo sliko, v katero umeščamo regionalna vprašanja in izzive Slovenije,« a ta slika je v Ljubljani v resnici enaka tisti, ki jo projicirajo v Washingtonu.

Ministrica je napovedala tudi posodabljanje strateških dokumentov zunanjega ministrstva, ki morajo po njenih besedah »odsevati našo oceno mednarodne situacije in slovenske zunanjepolitične prioritete.«

Na ministrstvu so menda v preteklih mesecih že pripravili novo zunanjepolitično strategijo, ki jo bodo predstavili na posvetu, izboljšali naj bi tudi zakon o zunanjih zadevah.

Demonstracije na Kosovu
Interese diskriminirane srbske manjšine na Kosovu ter spoštovanje mednarodnega prava skoraj vse članice EU ves čas zapostavljajo in pritiskajo na Srbijo, da naj prizna s pomočjo tuje intervencije in uporabe sile izvedeno enostransko spremembo mednarodne meje ter odcepitev dela države, ki je bila opravljena v času, ko je bila (in je v skladu z resolucijo VS OZN 1244 še vedno!) pokrajina protektorat OZN. Slovenija je to dejanje, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom in tepta pravice ogrožene manjšine - po navodilu ZDA priznala. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Vprašanje je, zakaj novo zunanjepolitično strategijo niso pripravili že do sedaj. Ministrica se je namreč tudi v Davosu očitno držala vsebine zgrešene sedanje zunanjepolitične strategije, ki je v očitnem nesoglasju s samo slovensko ustavo.

Ustava na prvo mesto postavlja mednarodno pravo, Tanja Fajon pa je nedavno na Svetovnem ekonomskem forumu (WEF) v Davosu govorila o pravilih »svetovnega reda« in izzvala posmeh in kritike številnih komentatorjev in medijev po svetu.

»Slovenska zunanja ministrica od narodov zahteva 'spoštovanje pravil svetovnega reda',« se je ob neutemeljeno izvajanje Tanje Fajon na WEF-u obregnil znani portal Zero Hedge.

»Zunanja ministrica Slovenije Tanja Fajon svojo podvrženost globalistični agendi nakazuje z izjavo (ali zahtevo), da morajo suvereni narodi 'spoštovati' mednarodna pravila 'svetovnega reda,« je dodal.

Težava z izjavo slovenske zunanje ministrice je predvsem ta, da »pravila svetovnega reda« dejansko sploh ne obstajajo oziroma - da niso veljavna.

Kar obstaja, so pravila mednarodnega prava, spoštovanje teh pravil pa kršijo tudi mnoge slovenske zaveznice v Evropski uniji in zvezi NATO (predvsem Združene države Amerike), včasih pa tudi Slovenija.

Prav zato zahodne države na čelu z ZDA vztrajajo pri nekakšnem »na pravilih zasnovanem redu« (»rules-based order«), ki prevedeno v običajen jezik pomeni le to, da si izbrane, zahodne države kot z jedilnika izbirajo, katera pravila bodo spoštovala in kdaj, in katera ne - ter kdaj.

To je nevaren razvoj dogodkov, kajti če mednarodni red, ki temelji na pravilih, ne zahteva soglasja k tem pravilom, se postavlja vprašanje, kdo na koncu postavlja ta pravila in določa njihovo vsebino.

»To je nevaren razvoj dogodkov, kajti če mednarodni red, ki temelji na pravilih, ne zahteva soglasja k tem pravilom, se postavlja vprašanje, kdo na koncu postavlja ta pravila in določa njihovo vsebino.

V praksi se zdi, da je 'red, ki temelji na pravilih' poskus vzpostavitve sprejemanja zakonodaje z večino na mednarodni ravni. Vendar volje nekaj (zahodnih) držav ali celo večine držav ni mogoče enačiti z mednarodnimi ali regionalnimi pravili ali s tem, da je to podlaga za 'na pravilih temelječ red'.

Medtem ko mednarodno pravo temelji na načelu suverene enakosti držav, lahko 'na pravilih temelječ red', ločen od zahteve po soglasju, postane red močnejših ali red po diktatu večine,« opozarja nemški profesor Stefan Talmon, kot smo že poročali.

Ali kot pojasni komentator iz organizacije La Roche:

»Zakaj je NATO zavezan vojni proti Rusiji? Ker Rusija noče sprejeti zahodnega reda, ki temelji na pravilih, ki ne temelji na pravilih ali mednarodnem pravu, temveč na nadvladi finančnega imperija iz Londona in Wall Streeta

To pomeni ena pravila za »nas« - in druga »za vas«.

Hkrati pa odpravo suverene enakosti držav in uzakonjanje pravice močnejših držav, da posegajo v notranje zadeve slabotnejših in izvajajo razne »humanitarne intervencije« po svetu.

Kot je povedal kitajski veleposlanik v Varnostnem svetu OZN: »Na kakšnih pravilih temelji 'notranji red, ki temelji na pravilih'? Kdo ustvarja ta pravila? ... Na vprašanja nismo slišali jasnega odgovora. Videli pa smo, kako je na pravilih temelječ pristop, ki ga izvajajo nekateri, svet pahnil v ogromne težave.«

Si bo MZZ pod Tanjo Fajon upal spremeniti ključen člen, ki dokazuje podrejanje slovenske zunanje politike ameriški?

Takšen red pa ni v skladu ne s konvencijami, ki jih je podpisala Slovenija, ne s pravili organizacij, ki jim je pristopila (OZN) in prav tako ni v skladu s slovensko ustavo.

Je pa bil nastop Tanje Fajon v Davosu vsekakor v skladu z zunanjepolitično strategijo Slovenije, iz decembra leta 2021, torej še iz časa Janševe vlade, v kateri se sporna besedna zveza pojavi dvakrat.

Zakaj zunanjepolitična strategija Slovenije ni bila spremenjena že do sedaj, kar bi zunanji ministrici pomagalo, da se v Davosu ne bi zavzemala za neustavni, ameriški »svetovni red« pa še vedno ni jasno.

Drugič se sporna fraza o »na pravilih zasnovanem redu« najbolj eksplicitno pojavi v poglavju o transatlantskih odnosih, kjer piše: »Ključen vidik zavezništva so transatlantski odnosi z ZDA in Kanado, ki v spremenjenem varnostnem okolju znova pridobivajo na pomenu, tudi zaradi potrebe po ohranitvi na pravilih temelječega mednarodnega reda.«

In če ima prav profesor Talmon, potem to pomeni, da se Slovenija tudi uradno zavzema za spodkopavanje načela suverene enakosti držav ter deluje v nasprotju s splošno veljavnim načelom neintervencije, s tem pa spodkopuje tudi splošno veljavna načela mednarodnega prava, ki so ustavno varovana načela, v skladu s katerimi morajo biti tudi vsi veljavni zakoni in predpisi na Slovenskem.

In tudi zunanjepolitična strategija Slovenije!

Vir: Posnetek zaslona

Si bo MZZ pod Tanjo Fajon upal spremeniti ključen člen, ki dokazuje podrejanje slovenske zunanje politike ameriški?

Ko je bila ta strategija spremenjena v času, ko je vlado vodil Janez Janša, zunanje ministrstvo pa Anže Logar, prav tako iz tedaj vladajoče SDS, je bila nad njeno ideološkostjo in slabo kvaliteto tedanja opozicija kritična.

Ali pa bodo v strategiji MZZ ostale ameriške in neustavne fraze, skregane z določili mednarodnega prava, ki jih večina sveta ne sprejema, ponavlja pa jih aktualna slovenska zunanja ministrica in nato doživlja kritike pronicljivih medijev, ki spremljajo mednarodno politiko in gospodarstvo?

Dejstvo je, da je v sedanji zunanjepolitični strategiji, kot je že ob njenem sprejemanju izpostavil Matjaž Nemec (SD) »preveč ideologije s pridihom (vladajoče) stranke SDS.«

Slovenija je tudi, ne pozabimo, največja žrtev zmanjševanje vloge mednarodnega prava, saj prav zato, zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe s strani Hrvaške, njena južna meja še ni določena.

Poslanec Nemec je kasneje v izjavi za medije še dodal, da spremenjena strategija ustrezno ne naslavlja izzivov prihodnosti ter da gre za ideološki dokument, ki po njegovi oceni ne odraža sprememb v mednarodnem prostoru, ampak odraža predvsem premike na notranjepolitičnem prostoru.

Vlada Janeza Janše je vnesla v ta dokument »ideologijo primerjav med komunizmom in nacifašizmom« in spodbudila »razkol v različnih pogledih«, kar je za tak dokument nespremenljivo, so v času, ko so bili v opoziciji, menili prvaki SD.

Vse to je sicer res – a zakaj SD Tanje Fajon že tedaj ni opazila, da je SDS v dokument podtaknil tudi ameriško frazo, ki jo ZDA uporabljajo za spodkopavanje mednarodnega prava po svetu, ki zagotovo ne more koristiti manjšim državam, kot je Slovenija?

Tanja Fajon tako v tujini predstavlja Slovenijo, na konferencah pa deklamira ameriške poglede.

Nič čudnega, saj so bili v nasprotju z ustavo že vpisani v zunanjepolitično strategijo Slovenije. Se bo še komu to zdelo zgrešeno in neprimerno?

Slovenija je tudi, ne pozabimo, največja žrtev zmanjševanje vloge mednarodnega prava, saj prav zato, zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe s strani Hrvaške, njena južna meja še ni določena.

Kmalu bo torej jasno, ali se bodo slovenski diplomati, ki jih vodi Tanja Fajon upali izogniti neustavni frazi o »na pravilih zasnovanem redu« in »svetovnem redu« ter se v najpomembnejšem zunanjepolitičnem dokumentu vrniti k spoštovanju mednarodnega prava.

Ampak obeti niso zelo dobri...

Zunanjepolitična strategija, ki je bila sprejeta januarja 2022, v času Janševe vlade, ko je zunanje ministrstvo vodil Anže Logar, se sicer poslavlja. Kot je novinarjem ob robu posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju pojasnil Iztok Mirošič, ki je pripravil osnovo za zdajšnjo strategijo, je bila podlaga za spremembe dokument iz leta 2015.

Zunanja ministrica Fajon je spomnila, da je bila že v koalicijski pogodbi dana zaveza, da se Slovenijo vrne v jedrni del EU »spoštovanja vrednot demokracije, človekovih pravic, svoboščin.

»To je tudi tisto, kar smo v prejšnji strategiji zasledili kot enega od odmikov,« je poudarila.

 Med glavne poudarke nove strategije poleg omenjenega preobrata od Višegrajske skupine držav k jedrni Evropi, spada še feministična zunanja politika in zmanjševanje odvisnosti od Kitajske. 

Fajon in mednarodno pravo
Kako Fajonova vidi mednarodno pravo... Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Glede na to, da se svet naglo spreminja, da se Evropska unija spreminja, da imamo spremenjeno varnostno arhitekturo, nove geopolitične premike, razvoj Kitajske, vojno v Ukrajini ... vse to zahteva resen premislek,« je zunanja ministrica utemeljila potrebo po menjavi zunanjepolitične strategije.

»Trdno sem prepričana, da moramo imeti veliko več posluha tudi do globalnega dela sveta, do razumevanja različnih specifičnosti Latinske Amerike, pacifiških, karibskih držav, mogoče manj razvitega sveta in da bo naša politika uspešna samo, če bo vključujoča in odprta,« je še dodala Fajonova.

»Strategija, ki jo je DZ sprejel leta 2015, poseben poudarek daje delovanju Slovenije v jedru Evropske unije. Predlanska strategija je poudarke usmerila drugam. S to strategijo Slovenijo vračamo v jedro EU. Mi jedro razumemo kot skupino držav, ki bi rada čim bolj razvila moč EU, delovanje pa temelji na spoštovanju vladavine prava,« je o glavni spremembi strategije povedal Mirošič.

Toda težava je, da so prav v jedrnih državah EU povsem napačno ocenili vzroke in posledice vojne v Ukrajini, s tem pa tudi druge dejavnike in smeri razvoja, na primer odnos s Kitajsko.

Zmanjševanje odvisnosti od velikih sil je ena zadeva, blokade in pritiski zgolj na Kitajsko, ki jih izvajajo članice EU po navodilih ZDA pa nekaj povsem drugega.

In zakaj v strategiji potemtakem ni med cilji tudi zmanjšanje odvisnosti od ZDA?

Zato je že danes povsem jasno, da bodo zgrešene ameriške fraze v slovenskih dokumentih ostale, zunanja politika pa bo znova enaka kot je bila doslej v času vseh vlad - vazalna do zahtev ZDA in ignorantska do pravih razvojnih priložnostih Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek