REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mireli Čavajda bo Hrvaška plačala prekinitev nosečnosti v Sloveniji, demonstranti pa: »Cerkev marš iz p.m.!«

Mireli Čavajda bo Hrvaška plačala prekinitev nosečnosti v Sloveniji, demonstranti pa: »Cerkev marš iz p.m.!«Mirela Čavajda in demonstracije v Zagrebu. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) bo Mireli Čavajda, ki želi zaradi velikega tumorja na možganih ploda prekiniti nosečnost, pokril stroške posega v Sloveniji.

Čavajda je v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet.

Ko je želela opraviti splav, so jo zavrnile vse štiri klinike v Zagrebu, na katere se je obrnila.

Na koncu ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu vendarle odobrila splav, a so ji zagrebške klinike ponudile zgolj inducirani porod, ne pa prekinitve nosečnosti, ter jo napotile v Slovenijo.

Glede tega vprašanja so na Hrvaškem v zadnjih dneh potekale žolčne razprave in številni protesti.

Na to vprašanje ima na Hrvaškem velik vpliv lokalna katoliška in zelo rigidna Cerkev, ki nasprotuje tako prekinitvam nosečnosti kot vsem nenaravnim postopkom onemogočanja zanositve.

To vpliva tudi na stališča številnih ginekologov in porodničarjev na Hrvaškem.

Izkazalo se je, da ima Hrvaška izjemno rigiden sistem, ki ženskam niti tedaj, ko je plod resno prizadet in tudi njim grozi nevarnost - ne morejo prekiniti nosečnosti.

Za mnoge ženske je zato edina rešitev opravljanje prekinitve nosečnosti v bolj liberalnih državah - in med njimi tudi v Sloveniji.

Izkazalo se je, da ima Hrvaška izjemno rigiden sistem, ki ženskam niti tedaj, ko je plod resno prizadet in tudi njim grozi nevarnost - ne morejo prekiniti nosečnosti.

Številni zdravniki na Hrvaškem so se ob njenem primeru sklicevali celo na ugovor vesti.

Po drugi strani so nekateri poslanci sporno početje zdravnikov primerjali z vojaki, ki bi vstopili v vojsko, nato pa se sklicevali na pravico, da z orožjem ne jemljejo življenja drugim ljudem.

Mirelo Čavajda so skrajneži obtoževali celo »feticida«.

Hrvaški časopis Jutarnji list je poročal, da še ni gotovo, ali bo hrvaški HZZO pokril vse stroške prekinitve nosečnosti, češ da od hrvaških klinik niso dobili mnenja, v katerem bi nedvoumno zapisali, da zahtevanega posega ne morejo opraviti na Hrvaškem, ker za to nimajo ustreznega kadra.

Odvetnica Mirele Čavajda Vanja Jurić je v nedeljo za hrvaški časopis 24 sata potrdila, da bo njena varovanka prekinitev nosečnosti opravila v Ljubljani.

Ni pa želela povedati kdaj, saj je njena klientka svojo tragedijo že dovolj razgalila javnosti in zdaj potrebuje mir.

Sistem pa ji iz dneva v dan samo še povečuje travmo.

»HZZO je nosečnici Mireli Čavajda odobril kritje stroškov medicinskega posega na ginekološki kliniki UKC-ja Ljubljana,« so šele danes zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da bodo bivanje nosečnice v Ljubljani krili iz sredstev za zdravstveno zavarovanje.

Stroški za poseg v Sloveniji naj bi znašali okoli 5000 evrov.

Komentarji na hrvaških družbenih omrežjih so bili do ravnanja hrvaških oblasti zelo kritični in naklonjeni zahtevam žensk na Hrvaškem (tvit, zgoraj).

Včeraj pa so bile tudi demonstracije, na katerih so demonstranti z zelo nazornimi gesli zahtevali konec vmešavanja katoliške cerkve v vprašanje prekinitve nosečnosti.

Podobne težave pa te dni čakajo tudi ZDA, kjer se pripravljajo na to, da konservativni sodniki v Vrhovnem sodišču, ki so v večini, zavrnejo pravico do zakonitih splavov.

In to vprašanje prepustijo posameznim državam.

Tudi tam potekajo demonstracije, saj bodo to vprašanje po pričakovani odločitvi vrhovnih sodnikov, da poteptajo odločitev Roe v. Wade, ki je več kot 50 let omogočala prekinitev nosečnosti, v celoti prepuščeno zveznim državam, v nekaterih pa je prekinitev niosečnosti že sedaj drastično omejena.

Delite članek