REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ministrstvo za kulturo: Spomenik revoluciji je izjemno kiparsko delo, sprememba ni mogoča brez strokovnih presoj!

Ministrstvo za kulturo: Spomenik revoluciji je izjemno kiparsko delo, sprememba ni mogoča brez strokovnih presoj!Milan Kučan je svoj neprimeren predlog podal šele - neposredno po smrti avtorja spomenika Draga Tršarja... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V zvezi z idejami po odstranitvi Spomenika revoluciji na Trgu republike v Ljubljani nas je v uredništvu Insajder.com zanimalo tudi mnenje ministrstva za kulturo.

Ministrstvo smo povprašali, kako glede na to, da revolucija, ki se je zgodila v Sloveniji med drugo svetovno vojno in ni pomenila le nasilnega prevzema oblasti ter nastanka enostrankarskega sistema, pač pa je prinesla tudi številne nove pravice ženskam in delavcem in temeljito spremenila družbo - ocenjujejo pobudo Milana Kučana in še nekaterih desnosučnih politikov, da se spomenik, ki trenutno stoji na ljubljanskem Trgu republike odstrani.

In na njegovemu mestu postavi drug - spomenik osamosvojitvi?

Zanimalo nas je tudi, ali se je kdo od politikov, na primer Milan Kučan, z ministrstvom oziroma s pristojnimi iz ministrstva pred javno objavo svoje pobude - posvetoval?

Gre za eno najvidnejših del modernistične javne plastike pri nas, ki je bilo predstavljeno tudi mednarodnemu občinstvu na razstavi v slovitem newyorškem muzeju moderne umetnosti (MoMA) leta 2018.

Prav tako nas je zanimalo, ali se na ministrstvu zavzemajo za odstranitev sedanjega spomenika ali pa podpirajo idejo, da se na istem trgu postavi spomenik osamosvojitvi, a da se dosedanjega spomenika ne odstrani?

Želeli smo izvedeti tudi kakšno je stališče ministrstva do ocene, da je potrebno spomenike odstranjevati, ker izražajo hotenja nekega drugega časa?

In na koncu nas je zanimalo, ali bi bilo v Ljubljani po ocenah strokovnjakov z ministrstva za kulturo oziroma strokovnjakov za zgodovinsko dediščino, ker pač izražajo hotanja drugih časov, potrebno odstraniti še kakšne druge spomenike (spomenik Napoleonu, spomenik padlim v prvi svetovni vojni itd.).

Z ministrstva za kulturo smo na dobili naslednji odgovor: »Trg Republike je odprt javni prostor, ki je bil zaradi zgodovinskih, arhitekturnih, likovnih, urbanističnih in krajinskih posebnosti razglašen z odlokom vlade za spomenik državnega pomena.

Trg Republike je bil za kulturni spomenik državnega pomena razglašen z odlokom Vlade RS dne 17. 6. 2014. V odloku je opredeljeno, da je prepovedano spreminjanje posameznih objektov in trga kot celote. Njegov sestavni del je izjemno kiparsko delo Spomenik revolucije iz leta 1975. Spomenik predstavlja eno najpomembnejših del nedavno preminulega akademskega kiparja in Prešernovega nagrajenca avtorja Draga Tršarja.

Gre za eno najvidnejših del modernistične javne plastike pri nas, ki je bilo predstavljeno tudi mednarodnemu občinstvu na razstavi v slovitem newyorškem muzeju moderne umetnosti (MoMA) leta 2018.«

Milan Kučan je svoj neprimeren predlog podal šele - takoj po smrti Draga Tršarja...
Milan Kučan je svoj neprimeren predlog podal šele - neposredno po smrti avtorja spomenika Draga Tršarja... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Ureditev Trga Republike je delo arhitekta Edvarda Ravnikarja, prav tako Prešernovega nagrajenca. Prav letošnje leto je vlada razglasila za Ravnikarjevo leto, ki je posvečeno delu osrednjega slovenskega arhitekta druge polovice 20. stoletja.

Postopek od pobude do morebitne spremembe je dolgotrajen in upošteva strokovne opredelitve in veljavne avtorske pravice tako za trg kot spomenik. 

Postopek od pobude do morebitne spremembe je dolgotrajen in upošteva strokovne opredelitve in veljavne avtorske pravice tako za trg kot spomenik.

V primeru pobude za spreminjanje ali dopolnjevanje ureditve trga bi morali predhodno presoditi, ali so se spremenile te okoliščine oz. spomeniške lastnosti, ki bi opravičevale spremembo odloka.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek