REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Minister za kulturo za direktorico Slovenske filharmonije imenoval Marjetico Mahne

Minister za kulturo za direktorico Slovenske filharmonije imenoval Marjetico MahneTudi Filharmonija bo deležna energetske prenove, foto: filharmonija.si

Minister za kulturo Tone Peršak je s 1. avgustom za direktorico javnega zavoda Slovenska filharmonija imenoval Marjetico Mahne, so sporočili z ministrstva. Zadnja pol leta je vršilka dolžnosti, v tem času je po mnenju ministra izkazala "odlično poznavanje javnega zavoda z normativnega, finančnega, kadrovskega in nenazadnje organizacijskega vidika".

Kot so še zapisali na ministrstvu, Marjetica Mahne izpolnjuje vse pogoje za zasedbo delovnega mesta direktorice javnega zavoda Slovenska filharmonija. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana sociologinja in magistra sociologije, ima več kot 35 let delovnih izkušenj, tudi na vodstvenih delovnih mestih.

Ker je kot v.d. direktorice v zadnje pol leta izkazala odlično poznavanje javnega zavoda z normativnega, finančnega, kadrovskega in nenazadnje organizacijskega vidika, lahko to kot uspešno prakso vnese v vodenje javnega zavoda.

Ker je kot v.d. direktorice v zadnje pol leta izkazala odlično poznavanje javnega zavoda z normativnega, finančnega, kadrovskega in nenazadnje organizacijskega vidika, lahko to kot uspešno prakso vnese v vodenje javnega zavoda. Njena vizija poslovanja javnega zavoda za obdobje mandata je bila ocenjena kot izvedljiva in usmerjena v prihodnost, je presodil minister.

Na položaj jo je imenoval za dobo petih let, do vključno 31. julija 2023. Z imenovanjem se "zagotavlja kontinuirano in nemoteno delovanje Slovenske filharmonije, specifičnega javnega zavoda v slovenskem kulturnem prostoru, ki zagotavlja kakovostno umetniško produkcijo in vrhunska umetniška doživetja", so še zapisali na ministrstvu.

Kot je Marjetica Mahne povedala za STA, ji imenovanje predstavlja velik izziv. "Vodenje te hiše dojemam kot zavezo umetniške rasti in nemotenega delovanja obeh ansamblov, orkestra in zbora," je poudarila. Kot največjo nalogo pa je izpostavila nove poti do občinstva, s katerimi bi zaustavili ali morda celo obrnili trend upadanja zanimanja za resno orkestralno in zborovsko glasbo.

Tega se po napovedih namerava skupaj s pomočnikoma Klemnom Hvalo za področje orkestra in Gregorjem Klančičem za področje zbora, ki si ju je izbrala še kot v.d., lotiti s prenovljenim programskim konceptom, ki bo "uspešno nagovarjal današnjo sodobno publiko". V prihajajoči sezoni, za katero je program že oblikovan, se bo to kazalo z "nekoliko bolj profiliranim" oranžnim in modrim abonmajem ter z novim družinskim ciklom, s katerim želijo mlade in otroke navdušiti za resno glasbo ter na ta način tudi vzgojiti bodoče abonente.

Med cilji je omenila tudi poglobitev sodelovanja s Cankarjevim domom, kjer Slovenska filharmonija izvaja abonmaje, oživitev stikov z nekaterimi agenturami, ki so v zadnjih letih zamrli, ter povečanje družbene odgovornosti ustanove z gostovanji po Sloveniji in zunaj meja. Zavod si bo po njenem mnenju moral prizadevati pridobiti tudi nove finančne vire ter urediti notranje upravljanje. Pri zadnjem je nova direktorica naštela pogodbene odnose s partnerji, obvladovanje stroškov, odgovorno poslovanje z javnim denarjem in kadrovsko politiko.

Slovenska filharmonija je direktorja s polnim mandatom dobila pol leta zatem, ko je minister s položaja razrešil dolgoletnega direktorja Damjana Damjanoviča.

Slovenska filharmonija je direktorja s polnim mandatom dobila pol leta zatem, ko je minister s položaja razrešil dolgoletnega direktorja Damjana Damjanoviča. Ta je bil v zadnjih letih večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo, kar se je izkazalo s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k odstopu, stavko zaposlenih na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom.

Damjanovičev odhod bi se sicer moral zgoditi že novembra lani, a je na ministrovo razrešitev reagiral z upravnim sporom, zadnjo besedo, v prid ministrstvu, pa je nato sredi lanskega decembra dalo vrhovno sodišče. Peršak je tako s 1. januarjem letos za v.d. direktorice imenoval Marjetico Mahne, dotedanjo predsednico sveta Slovenske filharmonije, marca pa je ministrstvo objavilo javni razpis, na katerega so prejeli deset prijav. Od tega je, kot so pojasnili za STA, pristojna strokovna komisija opravila razgovor s sedmimi kandidati, ki so izpolnjevali razpisne pogoje.