REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Mar si je Janša res drznil tega srakoperja narediti za uraden simbol naše države?«

»Mar si je Janša res drznil tega srakoperja narediti za uraden simbol naše države?«Avstrijski grbi in črni panter. Vir: Twitter
Gre za simbol, ki nikoli v zgodovini ni bil slovenski simbol.

Slovenski Urad vlade za komuniciranje (UKOM) se je odločil, da bo ob slovenskem predsedovanju EU nekaterim gostom delil posebne manšetne gumbe s podobami t. i. karantanskega Črnega panterja.

Nato so se pojavila celo razmišljanja, da naj bi ta simbol postal eden od uradih simbolov slovenskega predsedovanja EU.

Gre za simbol, ki nikoli v zgodovini ni bil slovenski simbol.

Lik ima sicer ptičje kremplje, kozlove noge, rogato glavo in silno kosmato telo ter rep.

S pravim panterjem seveda nima nič skupnega, vsaj nekoliko pa spominja na leve iz različnih grbov.

Zgodovinar in redni profesor na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Peter Štih je že pred leti v intervjuju za Mladino opozoril: »V virih ni izpričana absolutno nobena povezava tega znaka s staroslovansko Karantanijo.«

Tudi obsežna Enciklopedija Slovenije ga ne omenja, kajti res je, da se je panter v naših krajih pojavil šele kasneje.

Torej po tem, ko se je nekdanja velika Karantanija na začetku 11. stoletja že razkrojila v posamezne fevdalne dežele.

Dr. Andrej Pleterski, arheolog in zgodovinar, zaposlen na Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU v Ljubljani je glede tega dejal naslednje: »Panter izvira iz grba fevdalne družine Spanheim iz 12. stoletja.«

»Res je, da je omenjena družina takrat živela na Koroškem, nima pa nobene zveze z nekdanjo Karantanijo,« opozarja dr. Pleterski.

Ciril Brajer je ob tem v nejeveri vprašal: »Mar si je Janša res drznil tega srakoperja narediti za uraden simbol naše države?«

Nato je Andrej Tomovič povzel mnenje večine razpravljavcev, da gre za simbol domobranstva.

»Mislim da bo po volitvah potrebno sprejeti zakon o prepovedi poveličevanja fašizma in njegovih alians-izdajalcev. S tem pa prepovedati domobranske zastave, insignije in tudi tega nagravžnega mačka,« je sklenil Andrej Tomovič.

V javnost je ta simbol vpeljal pokojni ekonomist Jožko Šavli (Črni panter − najstarejši karantanski grb. Glas »Korotana« ob petnajstletnici, št. 7, 1981, 38−68).

In ob tem zapisal, da se je ohranil v grbu dežele Štajerske v spremenjeni barvi ter da ima več razvojnih oblik.

Dr. Miha Kosi z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa medtem razloži, da so grb panterja v 11. stoletju začeli uporabljati v nemški dinastiji Spanheimov, preko katerih je postal začasni grb dežele Koroške.

Parazgodovinarji so želeli 'potegniti' karantanskega panterja kot simbol koroške vojvodine.

Pa tudi grb dežele Štajerske – ta ga uporablja še danes.

»Če govorimo zdaj o Koroški – koroški vojvode so seveda prevzeli določene tradicije stare kneževine Karantanije, ti parazgodovinarji pa so želeli 'potegniti' tudi tega karantanskega panterja kot simbol koroške vojvodine, oziroma ga izpeljati iz starejše že slovanske kneževine Karantanije,« pojasni dr. Miha Kosi.

To pa je po njegovih besedah zgodovinsko popolnoma anahrono: »Ker če preberete katerokoli knjigo o razvoju heraldike, vam bo jasno, da se ti grbovni simboli povsod po Evropi začnejo, kot sem že rekel, pojavljati šele v 12. stoletju.«

Zato je vse skupaj po njegovih besedah torej popolni zgodovinski konstrukt, ki nima nobene prave zgodovinsko argumentirane osnove.

Kot državljan Republike Slovenije zahtevam od poslank in poslancev v Državnem zboru, da preprečijo sramotenje celotne države, državljank in državljanov.

»Kdor nastopa pod takim simbolom, izkazuje, kaj je ... Glede na to, kaj in kako je ta simbol nastal, izkazuje, da prvič – vse kar govori je lažno, drugič, da je pri tem papagajski in nesposoben lastnega razmišljanja, in tretjič, da nima jajc. In kot državljan Republike Slovenije zahtevam od poslank in poslancev v Državnem zboru, da preprečijo sramotenje celotne države, državljank in državljanov. Kdor pa ga želi uporabljati zasebno, pa ima seveda do tega vso demokratično pravico,« je jasen dddr. Andrej Pleterski.

Delite članek