REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Karantanski panter za slovensko predsedovanje EU: »A ne bi bilo ceneje in hitreje, če dajo samo kljukasti križ?«

Karantanski panter za slovensko predsedovanje EU: »A ne bi bilo ceneje in hitreje, če dajo samo kljukasti križ?«»Kaj ima črni panter s Slovenijo? Tudi Rimljani so bili na tem prostoru, bi lahko imeli SPQR emblem? Tistega, ki ga je sram, da je Slovan, lahko kar spoka s teh prostorov!« To je samo eden od komentarjev na račun najnovejše ideje Janševe vlade. Vir: Twitter

Ob novici, da je vladni UKOM pod taktirko Uroša Urbanije »poslal povpraševanje za 50 manšetnih gumbov za izbrance in ti morajo biti narejeni iz srebra,« ter da »po željah Janševe vlade pa naj bi jih krasil črni panter,« pa so se zvrstila številna vprašanja.

Naj bi šlo za lične manšetne gumbe, ki bi s karantanskim panterjem kot eno od protokolarnih daril za predsednike vlad in držav Evropske unije zaznamovali slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta.

Ni jasno, ali si je Urbanija oziroma Janševa oblast to idejo sposodila od nekdanje Šiškove varde, toda drži kot pribita ugotovitev Roberta Marolina glede tistih, ki jih je najbrž sram, do so Slovani.

Skratka, omenjeni luksuzni manšetni gumbi naj bi predstavljali statusni simbol, ki si ga je vlada premierja Janeza Janše zaželela izdelanega v srebru z logotipom črnega panterja.

Kar je izzvalo razumljivo nejevoljo številnih komentatorjev na družbenih omrežjih, prepričanih, da bi vlada na popolnoma enak način lahko uporabila na primer logotip Rimljanov.

Črni panter naj bi bil celo logotip slovenskega predsedovanja kljub dejstvu, da ta v resnici nima veliko skupnega s Slovenijo, saj gre za obsežen projekt samega Janeza Janše in njegovih privržencev v cilju spreminjanja zgodovinskih dejstev in pisanja drugačne, desničarjem bolj všečne, sicer potvorjene zgodovine Slovenije.

Na portalu 24ur.com pa lahko preberemo, da domnevni logotip prihodnjega Janševega predsedovanja EU ni »navaden panter, ampak tisti z grba Karantanije«.

Torej bodo omenjeni manšetni gumbi, za katere Urad za komuniciranje (UKOM) v imenu Janševe vlade že išče ponudnike, namenjeni le izbrancem, brez jasnega odgovora na vprašanje, zakaj so izbrali prav karantanskega panterja?

»Sploh zato, ker gre za razmeroma novo idejo, ki ji številni zgodovinarji oporekajo,« opozarja portal 24ur.com.

Mit o karantanskem panterju, ki naj bi se pojavljal na grbu Karantanije, je leta 1981 izstrelil pokojni ekonomist Jožko Šavli.

Šavli je namreč trdil, da črni panter izhaja še iz časov rimske province Norik, na ozemlju katere se je pozneje razvila Karantanija.

Vse skupaj je povezal z rimskim kamnom nad glavnim vhodom v stolnico Gospe Svete na Koroškem iz 2. stoletja, na katerem naj bi bila upodobljena panterja.

Šavli je svoje teorije nato podkrepil s prenosom tega lika v skoraj tisoč let poznejši srednji vek, kjer se domnevno isti simbol pojavi na pečatu Otokarja III., mejnega grofa dežele Štajerske.

Ekonomist Šavli je odbito teorijo o črnem panterju kot najstarejšem slovenskem grbu vneto zagovarjal kljub neizprosnem in odločnem nasprotovanju uglednih, akademskih zgodovinarjev, ki so že od začetka njegovih kvazi-zgodovinskih izvajanj oporekali povezavam virov, na katerih je slonela Šavlijeva teorija.

Svoja dognanja o povezanosti karantenskega panterja s sodobno Slovenijo je vztrajno branil z očitki o politični motiviranosti zgodovinarjev, ki so se mu posmehovali.

Toda zgodovinarji, ki so podrobneje preučili karantansko obdobje, oporekajo vsem Šavlijevim sklepom, povezanim s črnim panterjem, ki naj bi bil zasidran v slovensko zgodovino.

Eden le-teh je tudi zgodovinar Peter Štih, ki opozarja, da tukaj »gre za neko nerazumevanje zgodovine ali za zavestno manipuliranje s temi simboli

Nekateri pa so spomnili na podobne, tudi nekoliko odbite izjave poslanca SDS Branka Grimsa v zvezi s črnim panterjem.

Navkljub zgodovinskim dejstvom pa si je t. i. karantanski panter medtem še posebej v letih po letu 1991 priboril državljansko pravico na valu naraščujočega populizma.

Tako se je od groteskne teorije povzdignil do simbola, ki ima za Janševo vlado celo poseben pomen, pred tem pa se je že pretihotapil v embleme vodstvenih struktur celo Slovenske vojske ter Policije.

Zdaj vse kaže, da bo kmalu v obliki estetsko dovršenega izdelka visoke kakovosti, ovalne oblike, v kakovostni in lepi embalaži izdelka, na žametni posteljici – romal v roke visokih evropskih uradnikov, ki bodo tudi na ta način spoznali Slovenijo.

Po logotipu, ki v resnici ne predstavlja in nikoli ni bil simbol Slovencev.

Delite članek