REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Makovec Brenčičeva in Počivalšek iščeta rešitve za organizacijo šolskih ekskurzij

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in gospodarski minister Zdravko Počivalšek bosta poiskala zakonodajne rešitve, ki bi šolam omogočile organizacijo ekskurzij v lastni režiji. Odmeva namreč zgodba, ko je ljubljanski Osnovni šoli Prežihovega Voranca tržni inšpektorat prepovedal izvedbo ekskurzije na Dunaj.

Makovec Brenčičeva je v DZ danes pojasnila, da se je na to temo že sestala s Počivalškom. Po njenih besedah se zavedajo, da je treba to zadevo rešiti na zakonodajni ravni. Tovrstne ekskurzije nikakor niso tržna aktivnost ali tržna dejavnost, ampak sledenje učnim ciljem, ki jih šole napovedo v letnem načrtu, je poudarila ministrica.

Vsaka strokovna ekskurzija, ki zasleduje učne cilje, mora vključevati le dejanske stroške, ki nastajajo z izvedbo tega programa, je dejala Makovec Brenčičeva. To ravnatelji po njenih zagotovilih tudi izvajajo in strogo zagovarjajo.

Ker šolska strokovna ekskurzija ne more in ne sme biti turistični aranžma, po njenih besedah tudi ni treba, da jo izvajajo turistični delavci. Tako je napovedala, da bodo z ministrstvom za gospodarstvo iskali rešitev v zakonu, in sicer tako, da šolski prostor ne bo zavezan licenčnemu oziroma turističnemu delovanju z vidika spodbujanja turizma.

V medijih namreč te dni odmeva primer, ko je tržni inšpektorat po nadzoru, ki so ga opravili na podlagi anonimne prijave, Osnovni šoli Prežihovega Voranca prepovedal izvedbo ekskurzije na Dunaj. Šola bi morala namreč po navedbah inšpektorata za to najeti turistično agencijo, kot to določa zakon o spodbujanju razvoja turizma.

Kot je za Delo povedal ravnatelj šole Marjan Gorup, ni šlo za pridobitnost, kar je ugotovila tudi inšpektorica. Učenci so sicer za tovrstno tridnevno ekskurzijo novembra lani plačali po 142 evrov. Med drugim jim je učitelj zgodovine in nemščine, ki jih je spremljal, pripravil tudi delovni zvezek s 27 stranmi, ki so ga med ekskurzijo izpolnili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek