REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Levica: »Zaradi sodbe v Kopru odpadejo vsi argumenti, kako je boj za emancipacijo in varnost žensk že zdavnaj zaključen!«

Levica: »Zaradi sodbe v Kopru odpadejo vsi argumenti, kako je boj za emancipacijo in varnost žensk že zdavnaj zaključen!«Levica

Stranko Levica je presenetila nenavadna sodba koprskega višjega sodišča: Moški je namreč družinsko prijateljico spolno napadel, a so ga oprostili posilstva, ker je to naredil šele, ko se je zbudila.

Dne 11. oktobra 2015 ob sedmih zjutraj je namreč moški v otroški sobi svojega stanovanja spolno napadel svojo spečo žrtev, pijano družinsko prijateljico, in z njo tudi s pomočjo sile imel spolni odnos, a je sodišče sklenilo, da ni kriv posilstva.

Koprsko višje sodišče je namreč zavzelo stališče, da ni mogoče govoriti o kaznivem dejanju posilstva, saj je obtoženi silo zoper svojo žrtev uporabil šele tedaj, ko se je ta prebudila.

Začela ga je odrivati z rokami, on pa ji je z roko prekril usta in jo s silo telesa pod seboj zadržal toliko časa, da je končal spolni odnos.

"Kadar storilec uporabi silo šele po tistem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano," je odločil senat koprskih višjih sodnikov.

Zato je bil storilec obsojen za blažje kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe. Sodišče mu je izreklo kazen enega leta zapora, torej tri mesece manj kot na prvi stopnji za posilstvo.

Komentarji te sodbe na družbenih omrežjih so bili večinoma negativni.

Nekateri so menili, da je kakršnokoli zagovarjanje posilstva je psihopatsko, da je sodba bolna in podobno, Ronin pa se je vprašal – čeprav primera seveda nista enaka - kje je podobna obsodba v »primeru farmacevtka.«

Delite članek