REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kristjani praznujejo veliko noč, papež bo podelil blagoslov mestu in svetu

Kristjani praznujejo veliko noč, papež bo podelil blagoslov mestu in svetuPapež Frančišek. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kristjani danes praznujejo svoj največji praznik - veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Slednjega bodo naznanile velikonočne maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja.

V Ljubljani procesijo z velikonočno mašo od 8.30 ure naprej vodi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa ob 10. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Množico vernikov pričakujejo v Vatikanu.

Tam bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi slovenščini.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slovenski škofje bodo maše darovali v stolnicah, Papež pa bo bo opoldne v Vatikanu podelil tudi t. i. blagoslov mestu in svetu.

Po cerkvah so danes zjutraj potekale vstajenjske procesije z velikonočnimi mašami, na katerih so duhovniki naznanili, da je Jezus vstal od mrtvih, kar bodo zaznamovale slovesne velikonočne aleluje. Z vstajenjem od mrtvih je namreč Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja.

Tudi zato je vzdušje na veliko noč med kristjani precej praznično in slovesno.

Velikonočno jutro je glede prihodnosti človeštva prelomnica in začetek novega stanja, so slovenski škofje zapisali v velikonočnem voščilu.

Jezus je po njihovih besedah vstal, da bi sam živel v nas in da bi bili božjega življenja deležni tudi mi.

Delite članek