REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kmalu »Air Slovenia«? Nova študija potrdila že znano, zaradi cincanja vlad gospodarstvo izgubilo na milijone evrov!

Kmalu »Air Slovenia«? Nova študija potrdila že znano, zaradi cincanja vlad gospodarstvo izgubilo na milijone evrov!Air Slovenia? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Te dni smo glede ustanovitve novega slovenskega letalskega prevoznika izvedeli to, kar smo vedeli - že najmanj tri leta.

Ustanovitev novega nacionalnega letalskega prevoznika bi bila lahko pod določenimi predpostavkami ekonomsko upravičena, je pokazala analiza, ki jo je za ministrstvo za infrastrukturo pripravilo podjetje Grant Thornton.

Najprimernejši bi bil model sodelovanja s strateškim partnerjem in vsaj na začetku konservativen pristop k obsegu poslovanja, so sklenili analitiki.

Ampak vse kaže, da je Insajder.com prvi točno razkril načrte za ustanovitev novega državnega letalskega prevoznika.

Že oktobra in novembra leta 2019 smo poročali, da so se o tem za zaprtimi vrati pogovarjali politiki tedanjega slovenskega političnega vrha, kar so nato potrdili tudi drugi mediji.

Po tragičnem propadu Adrie Airways, ki smo ga prav tako že pred časom napovedali, je že tedaj prišlo do strateškega razmisleka, kako naprej.

K tej rešitvi se nagiba tudi večina naših anketirancev in bralcev.

Iz pogorišča bankrotirane Adrie pa naj bi po zanesljivih informacijah vstal feniks »Air Slovenia«, smo poročali tedaj, a politika nato še leta ni bila sposobna sprejeti nobene odločitve.

Ime Air Slovenia se sicer pojavlja tudi v gradivih vlade, a ni nijno, da bo takšno ostalo.

V igri naj bi bilo sicer tudi več drugih imen, na primer »Slovenian Airlines« ali »Slovenia Airways«, toda Air Slovenia ima po oceni poznavalcev največ možnosti za uspeh pri izbiri imena novega letalskega prevoznika.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nova slovenska letalska družba je svoj čas imela tudi podporo tedanjega predsednika SMC in dolgoletnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Nova družba naj bi najela deset ali dvanajst letal in vzpostavila 15 najbolj potrebnih linij.

Najela naj bi deset ali dvanajst letal in vzpostavila 15 najbolj potrebnih linij.

Tudi če vse ne bodo prinašale dobička, je namreč potrebno računati tudi na to, da te linije lahko prinašajo prilive slovenskemu gospodarstvu v celoti.

V okoliških državah, naslednicah SFRJ praviloma imajo svoje nacionalne letalske prevoznike, medtem ko bo Slovenija, ki je bila v nekdanji Jugoslaviji sedež edinega drugega nacionalnega letalskega prevoznika poleg JAT-a (in danes zelo uspešne Air Srbije) ostala brez nacionalne letalske družbe.

Adria Airways je Slovenijo povezovala s svetom.

Brez Adrie se je Slovenija s težavo povezala z letališči ostalih držav v regiji »Zahodnega Balkana« (Sarajevo, Skopje, Priština, Podgorica, Tirana), to pa je bilo zelo škodljivo tudi za slovensko gospodarstvo.

Zato je na prvi pogled »neracionalen« letalski prevoznik v bistvu racionalna izbira številnih držav, na kar smo opozarjali tudi v naših člankih.

Sicer pa je prav na to že pred leti opozorila SDH.

SDH je že pred leti opozarjal, da Adria posredno generira 150 milijonov evrov.

Ob odgovorih na vprašanja poslancev leta 2015 so pri SDH navedli tudi nekaj vplivov družbe Adria Airways na povezanost Slovenije s svetom in potencialne izgube iz tega naslova v primeru stečaja.

Premier Robert Golob s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem na slovenskem falconu na poti v Kišinjev (Moldavija). Plenković je ob pričujoči fotografiji tvitnil zahvalo Golobu za prijazno gesto ter jo uvrstil v dobrososedske in prijateljske odnose. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Z družbo Adria Airways bo v letu 2015 v Slovenijo pripotovalo 200.000 tujcev, kar je 6 odstotkov več kot preteklo leto. Povprečna poraba vsakega gosta v Sloveniji znaša 140 evrov, kar pomeni, da tujci, ki pridejo v Slovenijo z Adrio Airways, porabijo 28 milijonov evrov letno.

Z 200 tedenskimi leti na 30 različnih destinacij Adria zagotavlja mobilnost domačemu prebivalstvu, poleg tega pa preko svojih partnerskih družb zagotavlja hitre in kakovostne povezave na vse konce sveta.

Družba Adria Airways zagotavlja preko 400 visoko kvalificiranih delovnih mest, posredno pa je največja stranka letališča Ljubljana in družbe Adria Airways Tehnika. Adria Airways generira letno 150 milijonov evrov prihodkov, od tega se v okolje RS na različne načine prispeva letno okoli 50 milijonov evrov (plače, dobavitelji, idr.),« so tedaj navedli v SDH.

Analiza, ki jo je za ministrstvo za infrastrukturo pripravilo podjetje Grant Thornton, je bila zato po svoje metanje denarja skozi okno, saj se je ponovno raziskovalo to, kar smo že vedeli.

V Slovenijo bi lahko nacionalni prevoznik pripeljal ogromno turistov, ki so medtem odšli kam drugam.

Medtem pa je v treh letih država zmetala že na milijone evrov v večjo povezljivost Slovenije, do katere ni prišlo.

Ta denar je končal v žepih tujih prevoznikov.

Slovensko gospodarstvo je zato izgubilo na stotine milijonov evrov.

V Slovenijo bi lahko nacionalni prevoznik pripeljal ogromno turistov, ki so medtem odšli kam drugam.

Adria Airways, ponudba, zgodovina in težave
Adria Airways, ponudba, zgodovina in težave... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Da Slovenija nima svojega nacionalnega prevoznika, smo občutili tudi med pandemijo, ko so druge države hitro nabavljale potrebno zaščitno opremo in cepiva iz tujine, Slovenija pa te možnosti ni imela.

Tudi v primeru, da bo nova letalska družba letno povzročila od pet do 10 milijonov evrov »minusa«, bi to lahko pomenilo nove prihodke za vso državo.

Komercialni lastniki sledijo samo interesu dobička, za celotno nacionalno gospodarstvo pa so za državo pomembne tudi povezave, kjer se zasluži manj. Zato je z vidika turizma in gospodarstva ter podjetništva ključno, da se čim prej vzpostavijo nove povezave Slovenije s svetom.

Adrija je namreč v Slovenijo pripeljala več kot pol milijona potnikov, brez nje pa se je število občutno zmanjšalo.

SDH je že pred leti opozarjal, da Adria posredno generira 150 milijonov evrov.

Slovenija je bila tudi brez zanesljivih povezav s svetom tudi leta 2021, ko je predsedovala Evropski uniji.

Po nekaterih napovedih iz leta 2019 naj bi Air Slovenio dobili že do konca februarja leta 2020.

A se to ni zgodilo.

Pri tem pa se je potrebno zavedati, da bo slovenski letalski prevoznik še naprej nekakšen »privesek« in »feeder« nemške Lufthanse.

Ne glede na to pa se je ob tem potrebno zavedati tudi tega, da bo Slovenija zaradi nove »Air Slovenie« vsekakor imela možnost, da se ime države ponese v svet.

In ne le »Adrie« oziroma Jadrana, katerega le majhen košček obale dejansko poseduje Slovenija.

K tej rešitvi se je nagibala tudi večina naših anketirancev in bralcev. In kakšno je vaše mnenje danes?

Ali naj država ustanovi novega civilnega letalskega prevoznika - Air Slovenio?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek