REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Klofuta za Janševo vlado: S plebiscitarno podporo skoraj 87 odstotkov volivcev padla novela zakona o vodah!

Klofuta za Janševo vlado: S plebiscitarno podporo skoraj 87 odstotkov volivcev padla novela zakona o vodah!Vir: Twitter / Insajder

Kar se je napovedovalo, se je tudi zgodilo: Novelo zakona, ki ga ni podprla nobena strokovna organizacija, je povozil referendum.

Volilni organi so začeli šteti glasovnice, delne neuradne izide pa sproti objavljajo na spletni strani Državne volilne komisije.

Po zadnjih podatkih okrajnih volilnih komisij je do zaprtja volišč svoj glas oddalo 739.642 volilnih upravičencev (43,5 odstotka).

Po 91,27 odstotka preštetih glasovnic je 91.028 volilnih upravičencev (13,52 odstotka) glasovalo za novelo zakona o vodah, 582.470 (86,48 odstotka) pa jih je glasovalo proti, po 99,90 pa 86,58 odstotka.

Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, bi morala namreč proti glasovati večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da bo proti glasovala najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev.

Proti razprodaji - vode
Proti razprodaji - vode. Vir: Twitter

Neuradni izidi referenduma zato kažejo na zavrnitev novele zakona o vodah.

Kot je za Radio Slovenija poudaril direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko, v današnje podatke o udeležbi predčasno glasovanje ni vključeno.

Zelo verjetno pa bo poraz za podpornike zakona še bolj boleč.

Prihajajo namreč še glasovnice iz tujine, prešteti pa bo potrebno tudi glasovnice iz predčasnega glasovanja.

»Na podlagi te udeležbe naj vsak sklepa sam, kaže pa, da bo volilna udeležba za referendum zelo dobra,« je popoldan dejal Vučko.

Za primerjavo: Na referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih leta 2015 je do 11. ure glasovalo 9,3 odstotka vseh volivcev.

Končna volilna udeležba je bila 36,38-odstotna.

Vse to kaže na izjemno angažiranost ljudi in izjemno odločenost volilnega telesa, ki je prisolilo resno zaušnico sedanji vladi.

Delite članek