REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pirati: Vlada zavaja, skriva sprejeto verzijo zakona in neustavno promovira le zagovornike svojega zakona

Pirati: Vlada zavaja, skriva sprejeto verzijo zakona in neustavno promovira le zagovornike svojega zakonaProti razprodaji - vode. Vir: FB, Pirati

Ob parlamentarnih opozicijskih strankah svoj kritičen glas zoper sprejeto novelo zakona o vodah povzdigujejo tudi v Piratski stranki.

V svojem zadnjem sporočilu za javnost tako opozarjajo na nekatere nesprejemljive poteze vlade med samo referendumsko kampanjo: »Zagovorniki škodljivega zakona o vodah nimajo tehtnih protiargumentov, s katerimi bi podprli zakon, zato so ubrali temu primerno taktiko: s predstavljanjem novele zakona o vodah zavajajo javnost.«

»Sprejeta verzija zakona ni dostopna na spletnih državnih portalih, kar državljanom otežuje, da bi sami preverili njeno vsebino, zagovorniki zakona pa po drugi strani vztrajno vabijo k njenemu 'natančnemu branju'.

Sklepamo, da želijo, da zainteresirana javnost v zmoti prebira verzijo zakona, ki je objavljena na e–demokraciji¹, ki ni tako problematična kot sprejeta različica v državnem zboru.²

Tako poskušajo ustvariti vtis, da zavajajo nasprotniki zakona in po nepotrebnem zganjajo paniko, hkrati pa lažje zagovarjajo sprejeti zakon, saj je javnost zavedena s prebiranjem manj problematičnega predloga.³« opozarjajo v Piratski stranki.

Vizjak - prodaja naravo... Vir: FB
Vizjak - prodaja narave... Vir: FB

»Tokratna referendumska kampanja ni dvoboj argumentov podpornikov in nasprotnikov zakona, temveč je v prvi vrsti boj politikantskega taktiziranja vladnih strank.

Hibe referendumske zakonodaje se izkorišča, da bi se sprejelo škodljiv zakon za okolje in zdravje ljudi,« poudarjajo pirati.

Vlada je dolžna med referendumsko kampanjo predstavljati obe strani⁶, tega pa ne počne, predstavniki vlade namreč intenzivno promovirajo le stran zagovornikov zakona.

»Datum referenduma so poslanci koalicije zamaknili v čas dopustov, da bi tako zmanjšali volilno udeležbo⁴, celotna kampanja zagovornikov zakona pa je zgrajena na zavajanju in poskusih razvodenitve resnosti posledic predlaganih sprememb.⁵

Po sodbi Vrhovnega sodišča, s katero je bil razveljavljen referendum o drugem tiru, je vlada tudi dolžna med referendumsko kampanjo predstavljati obe strani⁶, tega pa ne počne, predstavniki vlade namreč intenzivno promovirajo le stran zagovornikov zakona,« opozarja Piratska stranka.

»Vse državljane pozivamo, da se udeležite referenduma o zakonu o vodah in 11.7.2021 glasujete PROTI škodljivim spremembam,« pozivajo v Piratski stranki in ob tem nudijo še naslednje povezave:

Povezava do sprejetega zakona: prt.si/ZV1G.

¹ prt.si/zakvodspr

² prt.si/zakvodanaliza

³ prt.si/vizavaja

⁴ prt.si/zamikdatum

⁵ prt.si/letakoalic

⁶ prt.si/ref2tirrazv

Delite članek