REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je tu nor? Von der Leynova od totalnega embarga do: »Da rešimo Evropo pred Putinom, moramo kupovati rusko nafto!«

Kdo je tu nor? Von der Leynova od totalnega embarga do: »Da rešimo Evropo pred Putinom, moramo kupovati rusko nafto!«Salto mortale Ursule von der Leyen na ameriški kabelski televiziji MSNBC. Vir: Posnetek zaslona

Saj ni res, pa je – šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen je naredila nov zasuk v politiki Bruslja glede embarga na rusko nafto in pri tem brez kančka sramu pokazala višek hinavščine in cinizma.

»Tako je vse znova osupnila,« komentirajo njeno izjavo na družbenih omrežjih, kjer so hitro ugotovili, da je od propagiranja popolne prepovedi ruske nafte zdaj nenadoma prešla na: »Da rešimo Evropo pred Putinom, moramo še naprej kupovati rusko nafto!«

»Ker če tega ne bomo, jo bo Putin prodal drugam in bo imel več dobička od višjih cen, zato raje kupimo rusko nafto in ne dovolimo, da kuje dobiček,« je sklenila Ursula von der Leyen.

Kakšen zasuk voditeljice politike Evropske unije, ki je s slepim sledenjem zahtev ZDA in sle Washingtona po uničenju suparniške velesile pripeljala svet, predvsem pa Evropo na rob propada in tretje svetovne, celo jedrske vojne!

Kakšen salto mortale je pred očmi celega sveta izvedla predsednica Evropske komisije!

(Tudi moralni, le da se zdi, da se ji ne dozdeva, kaj sploh sta etika in morala.)

Je von der Leynova morda sprejela konsekvence za svojo katastrofalno politiko?

Torej - je že odstopila?

Učinek ameriško-evropskih sankcij na Rusijo, karikatura na levi. Zakaj pa niso bile ZDA deležne nikoli nobenih sankcij zaradi vojn, ki so jih sprožale po vsem svetu? Zakaj si tako moralna Evropska unija tedaj ni upala niti črhniti, kaj šele uvesti sankcije Američanom? (karikatura na desni) Vir: Posnetek zaslona

Seveda ni odstopila.

Ne nazadnje, na položaj predsednice EK niti ni prišla na volitvah, ker bi jo volivci v državah EU izvolili.

Zato ni za pričakovati, da bi zaradi svoje zgrešene politike do ukrajinske vojne zdaj začutila klic vesti, da vsaj ponudi svoj odstop.

Jasno je, da je politika, ki jo je do včeraj srčno zagovarjala, propadla zaradi nestrinjanja nekaterih držav, predvsem Madžarske z napovedanim šestim paketom sankcij Rusiji, ki ga je po nareku Washingtona na zahtevo režima v Kijevu zadnje tedne poskušala uvesti, kar bi pomenilo totalno prepoved uvoza ruskih energentov (nafte in plina).

In vse to navkljub dejstvu, da bi to privedlo do zloma gospodarstva posamičnih držav Evropske unije, ker nadomestnih virov energij ni zagotovljenih.

No, sedaj se je Ursula von der Leyen odločila za nenadni in korenit zasuk.

Zato se nam lahko že svita, zakaj so bili Nemci tako zadovoljni, ko se je von der Leynova zavihtela na parket evropske politike in so se je doma končno rešili v času, ko si je obula prevelike čevlje nemške obrambne ministrice, nakar se je izkazala ne le za popolnoma nesposobno, ampak tudi neverodostojno, saj je bila osumljena plagiatorstva doktorske disertacije.

V trenutku, ko se je že zdelo, da ni več upanja za nadaljevanje meteorske politične kariere tedanje nemške obrambne ministrice, so z Univerze Stanford presenetljivo sporočili, da von der Leynova svoje delovanje na univerzi lahko omenja v življenjepisu navkljub dejstvu, da so pred tem ugotovili, da med letoma 1992 in 1996 ni delovala v nobenem uradnem programu, v katerem se pridobi potrdilo ali akademsko spričevalo, in da takšna navajanja v življenjepisih po navadi razumejo kot zlorabo imena univerze.

Nato se je tudi medicinska fakulteta v Hannovru lotila preverbe doktorske disertacije svoje sodelavke izpred četrt stoletja...

Tokrat pa se je von der Leynova, sedaj kot voditeljica 27 držav EU - tudi Slovenije -, da bi opravičila in upravičila kapitulacijo svoje politike pri poskusu uvajanja popolnega embarga na rusko nafto, namesto da bi skupaj s svojo nesposobno ekipo pobrala šila in kopita ter odstopila zaradi skrajno nespametne in do ZDA lakajske politike, ki je pahnila Evropo in svet na rob tretje svetovne vojne, lotila mentalne gimnastike.

In javnosti nasula nove laži.

Najbrž je prepričana, da s tako prozornim zavajanjem vseeno lahko pretenta neumne podložnike.

Da pa podložniki niso tako neumni, kot domneva arogantna predsednica Evropske komisije, kažejo komentarji na račun njene odbite izjave o bizarnem načrtu, kako sesuti Putina z nakupi ruskih energentov - nafte in plina.

»Je naravnost do solz smešno gledati predsednico EU, kako razlaga, zakaj odstopa od prepovedi ruske nafte. 'Rešiti Evropo pred Putinom' ?! Vsi vemo, da so prisiljeni kupovati rusko nafto, ker njihova gospodarstva propadajo, ljudje so jezni in bi brez ruske nafte šli rakom žvižgat,« se je posmehljivo odzvala ameriška komentatorka na kočljiv položaj v Evropi.

Njen sogovornik pa je vprašanje naslovil na sotrpine, Evropejce: »Kaj pa reševanje Evrope tako, da se znebimo @vonderleyen, preden uniči gospodarstvo EU ali stori še kaj veliko slabšega. Toda tega očitno ni mogoče storiti, ker bi to močno razjezilo našo najboljšo zaveznico ZDA. Morda se motim, toda zdi se mi, da je naša najboljša zaveznica sčasoma mutirala v našega najhujšega sovražnika?!«

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen je namreč v intervjuju za ameriško televizijo povedala, da bi popolna prekinitev nakupov ruske nafte lahko vodila do višjih cen tega energenta, kar bi Rusiji omogočilo več dobička, ki bi ga nato preusmerila v krepitev svoje vojaške moči.

»Če zdaj popolnoma nehamo kupovati rusko nafto, bo ruski predsednik Vladimir Putin nafto, ki se ne proda v Evropsko unijo, verjetno prenesel na svetovni trg, kjer pa bodo cene poskočile in bo zato dobil še več denarja,« je dejala von der Laynova za ameriško kabelsko televizijo MSNBC ne da bi za trenutek vsaj zardela.

Da bi pojasnila tako korenito spremembo svoje politike, ki bolj spominja na avtogol, je pristavila, da bi evropski embargo na rusko nafto dodatno napolnil Putinovo vojaško blagajno, zato mora Evropska unija o tem zdaj strateško razmišljati.

Von der Laynova je še dodala, da bi morala biti Evropska unija bolj fleksibilna pri ustavljanju nakupa ruskih energentov, da bi se izognila morebitni gospodarski škodi za svoje članice.

Dvolična razlaga von der Leynove bi bila smešna, če ne bi bila tragična, ker so vmes nekatere države že podlegle pritisku, ki ga prek njene administracije v Bruslju izvaja administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki medtem od Rusije še vedno veselo kupuje nafto in jo nato preprodaja, Evropi pa narekuje dogovor o šestem paketu sankcij Rusiji, ki vključuje popolno prepoved uvoza ruske nafte, navkljub katastrofalni škodi za evropsko gospodarstvo in prebivalce EU.

Zato se je ​​predsednica Evropske komisije pred ameriško publiko poslužila nove propagandne floskule, češ da Evropa danes nadaljuje z nakupi ruske nafte le zato, da bi Putinu odrekla še večji dobiček, s čimer prepreči Moskvi, da bi takšno nafto, ki jo kupuje Evropska unija, Kremelj ponudil svetovnemu trgu in koval »dobiček od skoka cen.«

Vodja Evropske komisije je to popolnoma nerazumljivo in celo nesramno, vsem prejšnjim odločitvam in sankcijam kontradiktorno logiko, ki se je pod njeno taktirko poslužuje Evropska unija v odzivu na rusko vojaško akcijo v Ukrajini, predstavila v intervjuju za MSNBC.

Poglejmo si njeno izjavo natančno še enkrat: »Da bi rešili Evropo pred Putinom, moramo še naprej kupovati rusko nafto. Ker če tega ne bomo storili, jo bo Putin prodal drugje in bo imel še več koristi zaradi podražitev, zato je bolje, da kupimo rusko nafto, in mu preprečimo, da profitira.«

Spomnimo, niti mesec dni po tem, ko je šesti paket sankcij proti Ruski federaciji predlagala Evropska komisija, ta v EU ni bil sprejet, zahvaljujoč vztrajnem nasprotovanju Budimpešte napovedanemu embargu na uvoz nafte iz Rusije.

Nesposobna in naduta Ursula von der Leyen nektirično na vse kriplje podpira režim Volodimirja Zelenskega, ob tem pa spregleda neonaciste iz ukrajinskega bataljova Azov. Z uvajanjem cenzure ruskih medijev in drugače mislečih je odplaknila skrb za evropske vrednote na smetišče zgodovine, hkrati pa poteptala svoboščine, ki so bile pred njenim mandatom odlika in prednost Evropske unije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Nesposobna in naduta Ursula von der Leyen nektirično na vse kriplje podpira režim Volodimirja Zelenskega, ob tem pa spregleda hudodelstva neonacistov iz ukrajinskega bataljona Azov v Donbasu. Z uvajanjem cenzure ruskih medijev in drugače mislečih je odplaknila skrb za evropske vrednote na smetišče zgodovine, hkrati pa poteptala svoboščine, ki so bile pred njenim mandatom odlika in prednost Evropske unije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Bruselj in države članice so v vsakodnevnem stiku, da bi našli rešitev za ta zastoj, na mizi pa je menda še vedno možnost uvedbe embarga na rusko nafto, uvoženo s tankerji, medtem ko to ne bi veljalo za kopenske naftovode, na katere se najbolj zanašajo Madžarska in nekatere druge članice Unije.

Diplomatski viri v Bruslju navajajo, da so v pripravah na prihajajoči izredni vrh EU, ki bo v Bruslju 30. in 31. maja, okrepljeni pogovori o doseganju kompromisne rešitve za izvajanje šestega svežnja sankcij, vključno z naftnim embargom.

Nekateri visoki uradniki EU na čelu s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom so optimistični glede doseganja sporazuma o šestem svežnju sankcij še pred vrhom v ponedeljek in torek.

Toda pred tem je predsednica Evropske komisije Ursula von der Layen med intervjujem za ameriško publiko nenadoma doživela preblisk razsvetljenja in zdaj pravi, da glede nadaljnjih sankcij Rusiji »ne bi smeli vzbujati lažnih upov,« oziroma da »o sankcijah ne bo govora na tokratnem vrhu.«

K zasuku politike EU je morda pomagal tudi dogovor Kremlja z Indijo ter še nekaterim drugim državam v Aziji o prodaji energentov in to krepko pod tržno ceno.

Kar seveda vnese dodaten dvom v obrazložitve von der Leynove, s katerimi zdaj poskuša zakriti katastrofalne učinke svoje nič manj katastrofalne politike do Rusije.

Pod črto: jo postavi na laž.

Ob tem je tudi madžarski premier Viktor Orbán že napovedal, da o naftnem embargu ne bo razpravljal s kolegi na vrhu voditeljev EU.

Uradna Budimpešta je svoj veto na popoln embargo na nafto iz Rusije dopolnila z oceno, da bi za prenehanje odvisnosti od ruske nafte potrebovala med 15 in 18 milijard evrov iz sredstev EU.

V EU se še niso odločili glede teh zahtev in ali je sploh mogoče tak denar nameniti Madžarski, predvsem v luči dejstva, da je Budimpešta že dlje časa pod drobnogledom EU zaradi vprašanj izvajanja vladavine prava v državi, ki je pogoj za dodelitev sredstev iz skladov EU.

Druga možnost, kako zaobiti madžarski veto je uvedba embarga na nafto, ki prihaja iz Rusije v EU z ladjami, kar bi izvzelo tako Madžarsko kot druge države EU, ki se zanašajo na dobavo izrecno po kopenskih naftovodih.

A je svetovalka ukrajinskega ministra za energetiko Olena Zerkal k že tako zapleteni enačbi EU v tem primeru dodala še olja na ogenj, ko je Budimpešti odkrito zagrozila.

Svetovalka ukrajinskega ministra za energetiko tako odkrito izsiljuje vlado v Budimpešti, češ da se ji izogibanje uvedbi sankcij Rusiji ne bo izšlo, ker ima Ukrajina v svojih rokah naftovod Družba, ki dobavlja rusko nafto na Madžarsko.

Po besedah svetovalke ukrajinskega ministra za energetiko Olene Zerkal bi se omenjenemu naftovodu »lahko nekaj zgodilo.«

Agencija Bloomberg poroča, da je - kot je včeraj razkrila sama von der Leynova - naftovod Družba (ironija pa taka - v prevodu: Prijateljstvo), ki obratuje že od leta 1960 zaenkrat na zeleni veji.

Vrh Unije se bo jutri poskusil osredotočiti in zediniti le glede emberga na rusko nafto, ki pride po morju...

A zakaj Putinu Rusi še vedno zaupajo navkljub vojni v Ukrajini, pa kaže tudi pogled na graf, ki prikazuje pričakovano življenjsko dobo v Rusiji:

V času, ko so v Rusiji vladali miljenčki Zahoda oziroma ZDA (Boris Jelcin), je šlo vse navzdol.

Ko pa je oblast prevzel Putin se je stanje bistveno izboljšalo.

In se še izboljšuje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek