REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo je prostozidar Janez Kranjc, ki naj bi po izbiri Pahorja in SDS ustavno sodišče in Slovenijo vrnil v čas starega Rima?

Kdo je prostozidar Janez Kranjc, ki naj bi po izbiri Pahorja in SDS ustavno sodišče in Slovenijo vrnil v čas starega Rima?Janez Kranjc in kaznovanje v starem Rimu - metanje s Tarpejske skale. Vir: Twitter, Wikipedia

Predsednik republike Borut Pahor namerava za kandidata za ustavnega sodnika predlagati izrednega člana SAZU Janeza Kranjca.

Z izborom sodnika se predsednik države muči že od julija lani, pri tem pa je zaradi zelo nenavadnih zapletov propadlo že več kandidatov v več krogih Pahorjevih predlogov.

Največ možnosti, celo 52 glasov, je imel dr. Andraž Teršek, vendar se je Borut Pahor brez navedbe razlogov odločil, da ga ne predlaga.

Andraž Teršek in Borut Pahor
Dr. Andraž Teršek in Borut Pahor. Vir: Twitter
V Ustavno sodišče namreč pošilja že upokojeno osebo s skrajno konservativnimi pogledi, ki se je vse življenje ukvarjala le z Rimskim pravom.

Ob Pahorjevih kandidatih za izvolitev novega ustavnega sodnika so bili poslanci v parlamentu celo prisiljeni, da slikajo neveljavno oddane glasovnice, da bi svojim strankarskim veljakom dokazali, da res niso podprli kandidata dr. Terška.

K možnosti kandidiranja je nato upokojenega Janeza Kranjca povabil sam predsednik republike Borut Pahor in pri tem uporabil zakonsko določbo, da h kandidaturi lahko nagovori kandidata zunaj javnega poziva.

Tako je ravnal tudi v primeru akademika Marijana Pavčnika in sedanjega predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, so spomnili v uradu predsednika republike.

Janez Kranjc je sicer zaslužni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Pravni fakulteti Univerze v Mariboru ter izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Kljub temu pa je Pahorjeva odločitev zelo sporna.

V ustavno sodišče namreč pošilja že upokojeno osebo s skrajno konservativnimi pogledi, ki se je vse življenje ukvarjala le z Rimskim pravom.

Ustavno sodišče - tabla
Vir: Twitter

To je sicer še danes temelj prava. Rimsko pravo in doktrine so vgrajene celo v temelje britanskega pravnega sistema, pa tudi mnogih drugih in poznavanje tega temelja je vsekakor izjemno pomembno tudi danes.

Vendar je pravo od časov Rima tudi nekoliko napredovalo in številnih sodobnih konceptov v pravu Rimsko pravo - ne pozna.

Kandidat za sodnika pa tudi nikoli ni sodil ali imel stika s sodobnimi pravnimi sistemi.

Ob tem gre za prostozidarja, torej človeka, ki je prepričan, da lahko ozka klika ljudi, ki se obnavlja s kooptacijo, brez demokratične podpore in nadzora javnosti, menda v dobro plebsa in predvsem zakulisno, podtalno - uravnava družbeno življenje.

Velika loža Slovenije: SDS podpira Janeza Kranjca, prostozidarja, za novega ustavnega sodnika. Vir: Twitter

Mehanizem prostozidarstva načeloma temelji na skrivnostih, čeprav so edine moderne skrivnosti metode prepoznavanja - zato tudi člani lož, ki so povečini organizirane tajno (z izjemami, kot so ZDA in Združeno kraljestvo), ki svojega članstva v bratovščini po večini ne razkrivajo.

Tako je nastalo mnogo različnih tolmačenj in legend o nastanku te organizacije.

Uradna zgodovina prostozidarstva pravi, da se je prostozidarstvo razvilo iz cehovskih lož zidarjev in gradbenikov v srednjem veku, katerih organizacija in rituali naj bi izhajali iz časov gradnje prvega (Salomonovega) templja v Izraelu.

Prostozidarski obred Vir: Wikipedia
Prostozidarski obred. Vir: Wikipedia

Pravi cilji in nameni so po mnenju nekaterih poznani samo redkim izbrancem, ki zaupanih skrivnosti ne izdajajo. Zaradi takega načina delovanja se pogosto pojavljajo obsodbe javnosti, ki ji »nevidna roka, ki povsod plete mreže« ni pogodu.

Kranjc ni sicer edini, v tej državi je še kar nekaj pripadnikov Velike lože Slovencev, Srbov in Hrvatov, ki so prepričani, da je takšno delovanje pravilno.

Danes so organizirani v Veliko ložo Slovenije.

Med njimi so celo novinarji.

Med njimi je, na primer, tudi Janez Markeš, ki so ga na Delu tako strašno cenzurirali, da je moral ves pretresen na študijski dopust po umaknjenem komentarju, ki so ga nadomestili z reklamo.

Komentar pa je bil umaknjen, ker je bil nekoliko kritičen do ravnanja Janševe oblasti.

Glede na grožnje svetovalca za nacionalno varnost Žana Mahniča drugim novinarjem Dela, da naj pazijo kaj pišejo, ker sicer njihov lastnik ne bo dobil aneksov za izgradnjo drugega tira se ob tem dogaja točno to, kar smo v Insajder.com napovedali -, da vlada že pritiska tudi na Delo in ga cenzurira.

Pa iz Velike lože Slovenije nismo slišali nobenega glasu o tem, da je takšna cenzura nedopustna.

Morda zato, ker je bila v času Rima - precej običajna?

Tudi Janez Kranjc je ob spornem dogodku molčal, čeprav očitno profesor pozna cenzuriranega kolega prostozidarja zelo dobro.

To je torej ta moralna avrtoriteta, ki jo Borut Pahor pošilja v ustavno sodišče!

Naslednji teden se Janez Markeš menda vrača s študijskega dopusta in bo zanimivo prebrati, kaj bo v Delu napisal o svojem kolegu Janezu Kranjcu iz Velike lože SSH in s podporo SDS za mesto sodnika ustavnega sodišča.

SDS podpira Janeza Kranjca, prostozidarja, za novega ustavnega sodnika. Prepričan naj bi bil, da je graditi džamijo v Sloveniji enako kot financirati teroriste.

Vse kaže, da opozicija Dela sedanji vladi, ki jo vodi SDS ne bo ravno dolgotrajna...

Ta loža očitno še ni prišla niti do stadija nastanka SHS, kaj šele Jugoslavije, da ne govorimo o nastanku SFRJ ali neodvisne Rešublike Slovenije.

Formalno Janez Kranjc seveda pogoje za izvolitev izpolnjuje.

Toda tudi med bivšimi študenti o njem ni mogoče slišati prav veliko dobrega.

Na družbenih omrežjih so se nekateri sicer pohvalno izrazili o njem kot o profesorju, vendar so opazni tudi zelo kritični zapisi.

Od nekaterih, ki so bili deležni njegovega »poduka« smo izvedeli, da jim je »uničil življenje«.

»Na izpitih je naprej vprašal, kaj so starši po poklicu. Če niso imeli pravega poklica, ni bilo šans za pozitivno oceno... Zato so cele generacije morale lagati o poklicih staršev - zlasti tisti, ki so bili otroci delavskega ljudstva...« je povedal eden od njegovih študentov.

Na izpitih je naprej vprašal, kaj so starši po poklicu. Če niso imeli pravega poklica, ni bilo šans za pozitivno oceno... Zato so cele generacije morale lagati o poklicih staršev - zlasti tisti, ki so bili otroci delavskega ljudstva.

Kranjc naj bi bil tudi prepričan, da je graditi džamijo v Sloveniji enako kot financirati teroriste, čeprav je nekaj let zatem v Bihaču (BiH) zatrjeval, kako je pomagal pri zavrnitvi referenduma.

Zanj naj bi bili ljudje, ki živijo v revščini, »lenuhi«, tujci pa »osebki, ki ne sodijo v slovenski kulturni prostor,« temnopolti pa »črnuharji.«

Študentke so ga v svojih pogovorih označevale s »farška pi**a.«

Nov ustavni sodnik bo nadomestil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel 14. julija lani.

Prepričan je bil, da morajo »asistenti in docenti javno molčati, dokler ne pridejo do profesure,«, pravnice pa so po njegovi oceni menda »zgrešile poklic in zašle v moški poklic.«

Res je sicer, da zna »na pamet« Rimsko pravo.

S tem Rimskim pravom pa je menda uničil mladost in prihodnost marsikomu.

»Svojemu lastnemu asistentu ni dovolil doktorirati v roku, da je lahko ostal edini profesor Rimskega prava v Sloveniji,« je razkril eden od nekdanjih študentov, ki je dolga leta spremljal delovanje tega »zaslužnega člana SAZU.«

Kandidata za ustavnega sodnika Pahor sicer išče že v tretje.

Nov ustavni sodnik bo nadomestil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel 14. julija lani.

Pahorju je spodletelo že s predlogom dr. Andraža Terška in Anžeta Erbežnika.

Teršek, Pahor in Erbežnik
Erbežnik, Pahor in dr. Teršek. Vir: Twitter

Kljub ponovljenem razpisu ni predlagal niti nikogar od peterice prijavljenih (Andraž Teršek, Marjan Lekše, Marko Starman, Rok Svetlič in Urban Vrtačnik).

Prepričan je bil, da morajo 'asistenti in docenti javno molčati, dokler ne pridejo do profesure,', pravnice pa so po njegovi oceni menda 'zgrešile poklic in zašle v moški poklic.'

Toda ob takšnih »kvalifikacijah« Pahorjevega najnovejšega predloga kandidata je popolnoma jasno, koga želi predsednik države pripeljati na Ustavno sodišče in zakaj.

Borut Pahor, ki mu prav zaradi neomajane podpore sedanji koruptivni vladi javnomnenjske ankete kažejo, da mu priljubljenost rapidno pada, pri tej odločitvi, ki jo predstavlja celo kot »svoj izbor«, očitno ravna v skladu z željami in interesi predsednika vlade Janeza Janše, ki se že od začetka mandata trudi, da bi s številnimi neustavnimi prijemi »uravnotežil« in po svoji viziji preoblikoval slovensko družbo in državo.

In pri tem očitno potrebuje tudi Janeza Kranjca, da ustavno sodišče in Slovenijo z njim popelje še bolj - v preteklost.

Janez Janša želi Slovenijo vrniti v čase 80 in še več let nazaj, Janez Kranjc pa ima očitno še težjo nalogo – da državo s pomočjo nove, konservativne večine v ustavnem sodišču popelje najmanj 2000 let nazaj.

Da na primer znova v slovensko pravo uvede Lex Maiestatis, zakonodajo, ki je opredeljevala izdajo v starem Rimu in da se nato strogo kaznujejo vsi, ki z žaljivimi zapisi omalovažujejo oblast!

Tarpejska skala
Kaznovanje s Tarpejske skale - po globah za izhod iz države morda nova, ustavnopravno utemeljena ideja za Hojsevo notranje ministrstvo in vlado? Vir: Twitter

Morda bomo v Sloveniji nato kmalu dobili še Tarpejsko pečino (latinsko rupes Tarpeia).

Janez Janša želi Slovenijo vrniti v čase 80 in še več let nazaj, Janez Kranjc pa ima očitno še težjo nalogo – da državo s pomočjo nove, konservativne večine v ustavnem sodišču popelje najmanj 2000 let nazaj.

Gre za strmo pečino na južnem vrhu Kapitolskega griča v antičnem Rimu, s katere se je razprostiral pogled na Rimski forum.

Poznana je bila po tem, da je v obdobju Republike služila kot morišče na način, da so z nje obsojence - morilce, izdajalce, sužnje in druge - metali v prepad.

Podobno so postopali s fizičnimi in duševnimi invalidi, če so Rimljani ugotovili, da je njihova invalidnost posledica prekletstva bogov.

In kot kaže primer Pravne mreže za zaščito demokracije, nismo več daleč od teh časov, če sodimo vsaj po tem, kako so se kar trije policisti spravili na osebo, ki si je upala pokazati sredinec Državnemu zboru.

Delite članek