REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako je »primer stavbe na Litijski« razgalil strankokracijo

Kako je »primer stavbe na Litijski« razgalil strankokracijoDominika Švarc Pipan Vir: MP, X

Nervozni in nestrpni pozivi stranke Socialdemokratov k takojšnjemu odstopu ministrice Dominike Švarc Pipan s hkratnimi poskusi podkupovanja z obljubami dobre službe in z razkritjem zakulisnega vmešavanja strankinega sekretarja v nakup sporne nepremičnine - vse to obeta razkritje ključne vloge političnih strank v sistemski korupciji v Sloveniji.

Nastopi gostov v Tarči (01.02.) in sumljivi odzivi gospodov Jevška in Simiča, sum o strankokratski sistemski korupciji samo še poglobijo. Oba sta govorila, čisto v slogu mafije, da se take stvari vendar ne razčiščujejo v javnosti.

Oba sta z nejevero in gestami neodobravanja spremljala ministričino “nedopustno” razkrivanje delov zelo jasnega ozadja afere. Kar nista mogla verjeti, da se mlada kolegica ni naučila omerte, tišine, temeljnega pravila vseh mafij.

Stranke so tako lokalni izvajalci globalne koncentracije bogastva v rokah maloštevilne manjšine na račun obubožanja srednjega razreda, procesa, ki poteka od začetka osemdesetih let naprej.

Nista mogla verjeti, kako pljuva v žlico, ki jo hrani. Brez zamere popolnega, strogega spoštovanja tega pravila, mafija, stranke ne morejo delovati v prid vodstev in njih klientov, to je pretakati javna sredstva v zasebne žepe.

Stranke so tako lokalni izvajalci globalne koncentracije bogastva v rokah maloštevilne manjšine na račun obubožanja srednjega razreda, procesa, ki poteka od začetka osemdesetih let naprej.

Tako počasi nastaja neo-fevdalizem, kjer globalizirane finance, high tech, (Silicon valley) zlizan z orožarsko industrijo in obveščevalnimi službami ter korporativnimi medji, ki so kupile kongres, vladajo vse bolj medijsko manipulirani brazpravni raji. 

Sploh ni pomembno, ali je ministrica iskrena in poštena, ali zgolj skesanka tovariške druščine, ki poskuša rešiti sebe s kazanjem na druge. S tem očitkom lahko vedno zaprejo usta vsakemu žvižgaču.

Tako tudi delajo. Če bo Golob pograbil to priložnost in zastavil celostni projekt, nacionalno strategijo za odpravljanje korupcije - kar bi pomenilo temeljito reformo političnega sistema - se bo vpisal v zgodovino. Kar je zelo malo verjetno, saj vse stranke in vsi sistemi neo-liberalnega sveta delujejo po istem načelu: vrana vrani ne bo izkljuvala oči.

Proti tej sistemski, v svojem bistvu protidemokratični ureditvi so bile uperjene vstaje leta 2012/13. Po padcu Janševe vlade so zastale na pol poti.

Takoj se je namreč pokazalo, da ni problem JJ, ampak politični sistem kot tak. Sistem, ki ob de facto vzajemnosti obeh političnih polov omogoča poglavitni namen politike: družno plenjenje javnih sredstev.

Tako ne deluje le slovenska različica parlamentarne demokracije: tudi EU s svojim neizvoljenim vodstvom birokratov, katerih aroganca se kosa le še z  njihovo nekompetenco, deluje tako.

Z EU, imperialistične ZDA varujejo nemoteno delovanje neoliberalnega sistema.

Tako ne deluje le slovenska različica parlamentarne demokracije: tudi EU s svojim neizvoljenim vodstvom birokratov, katerih aroganca se kosa le še z  njihovo nekompetenco, deluje tako. Z EU, imperialistične ZDA varujejo nemoteno delovanje neoliberalnega sistema.

Države članice predstavljajo instrumenti za ropanje t.i. “soft money” to je davkoplačevalskih sredstev.

Vojne, ona v Ukrajini se bije za prevzem kontrole nad, z rudnim bogastvom  bogatim ruskim trgom, ki ga je Zahodu odtegnil Putin. Zato tak bes nad njim.

V Gazi se bije bitka za nadzor Srednjega Vzhoda. Ukrajina in Izrael sta le izvajalca, pijona, v posredniška vojnama. S tem da da si je Izrael s pro-izraelskim lobijem podredil ZDA. Medtem, ko je Ukrajina zgolj orodje za puščanje ruske krvi.

Vendar je Ukrajinski krvni davek daleč največji. Nepremičninska afera je zgolj drobcen lokalni moteči element te globalne igre.

Zato taka ihta, da se razgaljeno afero čimprej pokrije in konzervira z delom preiskovalnih organov. Zato nestrpno cepetanje, da ministrica čim prej izgine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek