REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je Janšev odvetnik nova Siri? »Dragi Franc Matoz, odpri mi kuverto,« »Naredi mi sendvič,« »Pospravi mi stanovanje«

Je Janšev odvetnik nova Siri? »Dragi Franc Matoz, odpri mi kuverto,« »Naredi mi sendvič,« »Pospravi mi stanovanje«Hišni odvetnik prvaka SDS in Janez Janša. Vir: Twitter

Vas morda preseneča val nevsakdanjih naročil, ki se vrstijo na družbenih omrežjih in ki jih sodržavljani naslavljajo na hišnega odvetnika predsednika vlade Janeza Janše?

Je Matoz morda postal nov dostavljavec na trgu poleg Wolta in ehrane ali pa je prevzel vlogo Siri?

Spomnimo, Franci Matoz je dolgoletni odvetnik Janeza Janše in stranke SDS.

Bo Matoz morda na račun vseh davkoplačevalcev kot podaljšana roka režima v imenu Janše sodržavljanom grozil s sodnim pregonom in tožbami, kako bi utišal kritike in drugače misleče, ki se ne strinjajo s premierjevo politiko in dejanji ter si upajo to javno povedati?

Za tiste, ki morda ne vedo kdo je Matoz, na kratko: Janšo je zagovarjal v zadevi Patria, aktualnega predsednika vlade pa zastopa v tožbah proti nekdanjemu premierju Marjanu Šarcu in sociologu Rudiju Rizmanu. Janšo je branil na sojenju zaradi žaljive objave na družbenem omrežju Twitter, usmerjene proti novinarkama RTV Slovenija, in v številnih drugih zadevah.

Želel je presedlati v politiko, ko je bil leta 2011 kandidat SDS za poslanca v Kopru, vendarle se mu kot odvetniku pod Janševo vlado niti ne godi slabo, ker ga rada najemajo tudi radodarna državna podjetja.

Toda Janša je zdaj Matozu namenil novo nalogo - da v imenu predsednika vlade (morda na račun vseh davkoplačevalcev?) kot podaljšana roka režima sodržavljanom grozi s sodnim pregonom in tožbami, kako bi utišal kritike in drugače misleče, ki se ne strinjajo z Janševo politiko in dejanji ter si upajo to javno povedati.

»Tisto, ko premier preko Twitterja po gostilniško straši državljana Republike Slovenije z Matozom. New low every single day,« žal drži kot pribito.

Očitno se še nismo dotaknili dna in iz dneva v dan gremo še nižje, kar nam razkriva eno zadnjih premierjevih tviter-sporočil, s katerim grobo posega v svobodo govora in ob teptanju temeljnih človekovih pravice naroča hišnemu odvetniku, da sproži pregon proti državljanu X, ki si je upal postaviti po robu Janezu Janši in javno izraziti svoje mnenje.

Franci Matoz in Janez Janša
Franci Matoz in Janez Janša. Vir: Pixell

Tadej Ekart se je tako kot dobršen del sotrpinov v tej državi odzval na petkov tvit Janeza Janše s katerim se je ta v imenu vesoljne Slovenije, torej vseh slovenskih državljanov znova poigral z usodo države, ko je navijaško podprl Donalda Trumpa in osebno užalil njegovega protikandidata na novembrskih predsedniških volitvah Joeja Bidna.

Nato se je veliko Ekartovih somišljenikov, ki so se prav tako po spornem Janševem tvitu čutili osramočene in izrabljene, v zavidljivem številu, s kratkimi sporočili osebno opravičilo tako Joeju Bidnu kot njegovemu svetovalcu za zunanjo politiko Michaelu Carpenterju, ki se je med prvimi odzval na Janšev sporni tvit (s katerim je prerokoval volilno zmago Donalda Trumpa) in ga pospremil z besedo »Sramota«, v slovenščini.

(Nakar je Janša tako kot vsak avtokrat, ki da nekaj nase, demokrata Carpenterja in Bidnovega svetovalca – blokiral.)

Janševo soliranje na evropskem političnem parketu je isti hip izzvalo ogorčenje in huronsko jezo tako med Američani, ki so nato brutalno obračunali z Janšo, kot tudi med drugimi politiki v Evropski uniji in po svetu, o čemer smo že pisali.

No, zdaj se je Janša odločil narediti konec poplavi njemu nasprotujočih tvitov iz Slovenije naslovljenih na Bidna in Carpenterja tako, da je v Trumpovem slogu kar na Twitterju objavil naročilo Matozu, da naj »pripravi tožbo« zoper nič hudega slutečega državljana Slovenije @iamTadej.

In to zaradi ocene, da je koruptivni politik, ki je prodajal orožje po Balkanu, poskusil narediti državni udar in jemal provizije pri državnih nakupih orožja.

O prvi trditvi - glede korupcije - so napisane knjige s stotinami dokumentov, o drugi, ki je politična ocena, vsak dan pišejo številni kritiki nespoštovanja ustave s strani nekdanjega obrambnega ministra, sedaj pa premierja, za tretjo, o provizijah - pa je dovolj podatkov v sodbi avstrijskih sodišč v primeru Riedl.

Gre seveda za afero Patria.

Janševo posebno naročilo Matozu. Vir: Twitter

Takšen je torej Janšev odziv na kritike, ki po njem dežujejo z vseh strani, tako doma kot po svetu: tistim, ki se z njim ne strinjajo in si upajo tudi javno izpostaviti – grozi!

Trump, Biden in Janša
Trump, Janša in Biden. Vir: Twitter

Očitno je, da pri Janši niso zalegla opozorila, da je poleg svojega madžarskega vzornika Viktorja Orbána edini v Evropi, pa tudi širše, ki si upa vtikati v volitve drugih držav tako, da se je jasno opredelil za enega kandidata in hkrati dal v nič drugega, ki - kot kažejo raziskave - vodi pred Trumpom in lahko postane naslednji predsednik Združenih držav Amerike.

V času, ko bi se moral ukvarjati z iskanjem rešitev za korona krizo v državi, ki ji očitno ni kos, Janez Janša očitno najde čas, da vzdolž in počez pisari otožne tvite in podpre prav tistega predsednika, ki se je požvižgal na trpljenja s Covidom-19 zdesetkanih Američanov, in ki sam sodi med zanikovalce virusa in zavrača uporabo zaščitne opreme ter je na celi črti pogrnil v boju s koronavirusno boleznijo, saj mu je sicer uspelo ZDA narediti »znova velike« toda v negativnem pomenu - po številu obolelih (8,85 milijonov) kot smrtnih žrtev (trenutno 227.000).

Janša v isti sapi, ko podpira Trumpa in se neutrudno krega z Bidnovimi svetovalci in privrženci, tarna nad domačimi mediji, češ da namenjajo čas zanikovalcem virusa, ob tem pa brska po Twitterju in tvite iz domačih logov, ki mu niso všeč posreduje Matozu z izrecno nalogo, da spiše tožbo.

Koliko je vse to onkraj mej razumnega je v enem stavku strnila Rose: »A ni zanimivo, da pri vsem kar je o JJ napisanega na TW in v knjigah, gre on s tožbo grozit enemu XY tipu iz Maribora

Na njeno vprašanje je odgovoril novinar Blaž Zgaga.

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je namreč v tajni depeši napisalo, da je Janša kot predsednik slovenske vlade prejel najmanj 2,8 milijona evrov pod mizo za nakup oklepnikov od finske Patrie.

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je namreč v tajni depeši napisalo, da je Janša kot predsednik slovenske vlade prejel najmanj 2,8 milijona evrov pod mizo za nakup oklepnikov od finske Patrie.

Res je, da je njegovo sodbo razveljavilo ustavno sodišče in da mu krivda na slovenskih sodiščih ni bila dokazana, vendar je v avstrijskih sodbah obveljal za prejemnika podkupnin.

Avstrijske sodbe skupaj s podatki WikiLeaksa pa so lahko dovolj za to, da lahko vsak državljan o tem dogajanju sprejme lastno mnenje, tudi takšno, ki predsedniku vlade morda ni všeč.

Vse to namreč zagotavlja tudi ustavno zagotovljena pravica do svobode govora.

Ustavno zagotovljena pravica do svobode govora je namreč zagotovljena vsem, ne le Janezu Janši in njegovim satelitom ...

Je Matozova nova dolžnost paziti, da se njegovo ime ne sme po nemarnem v tvitih omenjati? Vir: Twitter

Vse našteto je hkrati odgovor, zakaj bo Janševa morebitna tožba zoper državljana @iamTadej – najverjetneje propadla.

Janša in prvorazredni
A lahko provorazredni stori karkoli se mu zljubi? Vir: Twitter

Zaman je Janez pisal nežno pismo Matozu.

Tudi zato javna grožnja premierja Slovenije ni padla na plodna tla.

Prav nasprotno - Twitter skupnost se je množično odzvala in Janševo sporno potezo povzela tako, kot da je njegov hišni odvetnik pravzaprav na voljo vsem sodržavljanom, kot nekakšna »nova Siri«, po vzorcu na slavno spletno pomočnico, ki obratuje kot del operacijskih sistemov družbe Apple Inc.

V nadaljevanju so premierjevo naročilo Matozu uporabniki družbenih omrežij tolmačili tako, da lahko tudi sami omenjenem Pomočniku – kot so navajeni pri Siri, ki se odziva na govorne poizvedbe, odgovarja na vprašanja, daje priporočila in izvaja dejanja s prenosom individualiziranih zahtev na niz internetnih storitev – pošljejo različna naročila, v istem slogu kot Janez Janša.

Šono je vse to navdihnilo k pisanju verzov, samo »naj se ta norija že enkrat konča…«

Ob tem lahko opazimo, da so našteta naročila vsa po vrsti bolj spodobna, kot prvotno, Janševo.

Še posebej tisto z domnevno neodprto Hojsovo kuverto

Delite članek