REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Janša naj se vpraša, kako bo njegovim potomcem, ko bodo nekoč morali poslušati, kakšen ogaben osebek je bil on sam!«

»Janša naj se vpraša, kako bo njegovim potomcem, ko bodo nekoč morali poslušati, kakšen ogaben osebek je bil on sam!«Kam je izpuhtela pieteta? Zaslužni profesor dr. Ljubo Bavcon. Vir: Posnetek zaslona

Da se o mrtvih govori samo najboljše je staro pravilo, ki pa ga je po teptanju ustave in zakonov znova prekršil tudi aktualni predsednik vlade.

On sam je, ob podpori svojih medijskih trobil, ob smrti zaslužnega profesorja dr. Ljuba Bavcona o njem zapisal vrsto žaljivih neresnic.

Toda profesor Bavcon žal ne more več odgovarjati na napade in se braniti sam.

So pa se zato ogorčeno odzvali na Inštitutu za kriminologijo, katerega sodelavec je bil dr. Ljubo Bavcon in obsodili »pogrom nad preminulim zasl. prof. dr. Ljubom Bavconom.«

Misel Duška Radovića bi mu res lahko dala vsaj misliti, kako bi se počutili njegovi najbližji, če bodo nekega dne po njegovi smrti upravičeno priča podobno nepietetne ocene Janševe kariere.

»Zaposleni na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti z ogorčenjem obsojamo pogrom nad našim dolgoletnim sodelavcem, pravkar preminulim zaslužnim profesorjem dr. Ljubom Bavconom, ki ga na družbenih in drugih medijih izvajajo nekateri nosilci oblasti in njihovi podporniki.

Lažnive obtožbe, ki jih zoper umrlega usmerjajo, je profesor sam večkrat dokumentirano ovrgel. Zaničevanje njegove osebe in dela ter pomanjkanje vsakršne pietete pa odražata vso arogantnost oblasti, proti kateri se je boril vse življenje.

Profesorju Bavconu ni mogoče očitati več kot to, da je po spremembi režima ostal zvest svojim prizadevanjem po humanizaciji kazenskega prava in kriminalitetne politike ter neomajen v zavezah k antifašizmu in spoštovanju človekovih pravic.

Profesor Bavcon je bil od svoje rane mladosti zavezan boju proti fašizmu, zaradi česar ga je italijanski fašističen režim zaprl, nemški okupator pa poslal v koncentracijsko taborišče.  V času svojega raziskovalnega in profesorskega dela se je zavzemal za kritično preizpraševanje kazenskega prava in za uveljavljanje človekovih pravic. Bil je tudi eden prvih zagovornikov ukinitve smrtne kazni v SFRJ in nasprotnik verbalnega delikta.

Od leta 1988 je bil predsednik Sveta za varstvo  človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki je bil predhodnik današnje inštitucije Varuha človekovih pravic.

Profesorju Bavconu ni mogoče očitati več kot to, da je po spremembi režima ostal zvest svojim prizadevanjem po humanizaciji kazenskega prava in kriminalitetne politike ter neomajen v zavezah k antifašizmu in spoštovanju človekovih pravic.

Ta primer je znova pokazal, kako predvsem Janez Janša ne samo v gorah, pač pa tudi v dolinah krši tudi najbolj običajna in vsem razumljiva pravila, bonton in pietete do umrlih.

Zgolj s tem je postal priročno projekcijsko platno sodobnega brezobzirnega političnega boja za oblast ter avtoritarnih sil v naši sodobni družbi 21. stoletja.

Prof. dr. Ljubo Bavcon zadnjih 30 let ni opravljal nobene politične ali druge oblastne funkcije, se je pa s svojimi svarili pred zlorabami oblasti oglašal v javnosti, s tem pa postal tarča besa dela politike, ki se je v zrcalu prepoznal,« so med drugim zapisali sodelavci inštituta v še nekoliko daljši izjavi.

Ob tem pa so nekateri na družbenih omrežjih še bolj odkrito povedali, ne samo, da Janša »svinja« po mrtvem Bavconu, pač pa tudi, da s tem nekega dne tudi za svoj primer tlakuje – iste standarde.

Vsi smo namreč umrljivi.

Nedavno smo v slovenski javnosti veliko slišali o tem, kako v gorah obstajajo posebna pravila obnašanja, ko naj bi bili ljudje vljudni in tovariški drug do drugega.

Toda ta zavržni primer, ko so desnosučni nad Bavconom izvedli še medijski umor, pri čemer jim je aktualni premier dal vzgled in spodbudo, je znova pokazal, kako naši oblastniki, predvsem pa Janez Janša ne samo v gorah, pač pa tudi v dolinah krši tudi najbolj običajna in vsem razumljiva pravila, bonton in pietete do umrlih.

Janši je morda vseeno in mu bo vseeno, kaj si bodo mislili zanamci tako o njem kot njegovi politiki...

Pa vendar bi mu misel priljubljenega igralca Zorana Radmilovića res lahko dala vsaj malo skrbi, kako bi se počutili njegovi najbližji, če bodo nekega dne po njegovi smrti priča podobno nepietetne ocene Janševega lika in dela.

Janša psihopat
Vir: Twitter, posnetek zaslona
Janša je s svojimi zavržnimi tviti o Bavconu žal znova dosegel novo dno in postavil standarde, ki bi se jih morali vsi sramovati.

Enako velja za druge situacije, v katerih se pogosto znajdejo njegovi rumenosrajčni privrženci in partijski lojalisti.

Vse upravičeno čaka najbrž podobna obravnava, toda takrat v skladu s standardih Velikega vodje, šefa SDS, po katerih so se zvesto ravnali.

Človeka namreč lahko ocenimo tudi po tem, kako se obnaša do mrtvih.

Janša pa je s svojimi zavržnimi tviti o Bavconu žal znova dosegel novo dno in postavil standarde, ki bi se jih morali vsi sramovati.

Delite članek