REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša lagal o »ukradeni židovski vili«, njegov tvit z napadom na sodnike obsodilo tudi sodniško društvo

Janša lagal o »ukradeni židovski vili«, njegov tvit z napadom na sodnike obsodilo tudi sodniško društvoHišni odvetnik prvaka SDS in Janez Janša. Vir: Twitter

Slovenski predsednik vlade je – na prvi stopnji – izgubil še enega od svojih »verbalnih sporov«.

Na sodni poraz se je odzval z novimi žalitvami, na te pa so mu sedaj odgovorili – sodniki, edina veja oblasti, ki jo vlada še ne nadzoruje v celoti.

Na sodni poraz se je odzval z novimi žalitvami, na te pa so mu sedaj odgovorili – sodniki, edina veja oblasti, ki jo aktualna vlada še ne nadzoruje v celoti.

V Slovenskem sodniškem društvu (SSD) so se namreč odzvali na komentar predsednika vlade Janeza Janše, ki ga je objavil po objavi razsodbe prvostopenjskega sodišča v Velenju.

Prvostopenjsko sodišče v Velenju je namreč včeraj razsodilo v primeru tožbe SD zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki je po Twitterju stranki SD očital, češ da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer je sedež stranke SD, »ukradena judovska vila«.

Socialni demokrati so zaradi teh Janševih navedb na Twitterju s pomočjo odvetnice Nataše Pirc Musar julija letos zoper Janšo vložili tožbo.

Sodišče je razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine, se javno opravičiti na Twitterju in plačati dobrih 800 evrov stroškov postopka.

Sodišče je izdalo tako imenovano zamudno sodbo, ki še ni pravnomočna.

Janša, ki se lahko zdaj v roku 30 dni pritoži in skuša argumentirati, zakaj sodne pošte ni prevzel ali ni mogel prevzeti, se je na sodbo odzval na Twitterju.

Sodbe sicer ni mogoče izpodbijati zaradi zmotne ali nepopolne ugotovitve dejanskega stanja.

Po odločitvi okrajnega sodišča v Velenju mora Janša na Twitterju objaviti uvod in izrek te sodbe in zapisati: »Tožena stranka, Janez (Ivan) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.«

Janša je v odzivu na to sodbo zapisal, da je bilo omenjeno sodišče v Velenju »napakirano s klientelistično paleto članov in simpatizerjev Socialnih demokratov«.

Ta izjava pa je po mnenju Slovenskega sodniškega društva nedopustno omalovažujoča do sodnikov velenjskega sodišča in sodišča kot temeljne institucije.

»Slovensko sodniško društvo protestira proti izjavi predsednika vlade o nepravnomočni zamudni sodbi okrajnega sodišča v Velenju, da naj bi bilo [to] sodišče 'napakirano s klientelistično paleto članov in simpatizerjev Socialnih demokratov' (…)« je v imenu Slovenskega sodniškega društva sporočila predsednica društva dr. Vesna Bergant Rakočević.

Dodala je, da je navedena izjava nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oziroma do sodišča kot temeljne institucije pravne države.

Delite članek