REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izvirni greh vlade: vse poletje so imeli čas, a niso zagotovili niti 200 dodatnih postelj, sedaj grozijo z represijo

Izvirni greh vlade: vse poletje so imeli čas, a niso zagotovili niti 200 dodatnih postelj, sedaj grozijo z represijoJanša in kolesarske 'varde'. Vir: Twitter

Slovenija se je znova znašla pred zapiranjem, večjimi omejevalnimi ukrepi i skokovitim naraščanjem okuženih.

In vse večjo policijsko represijo, ki se je že razkrila ob zadnjih petkovih protestih v Ljubljani.

Pri tem je Janševa vlada po novem uvedla še dva nova kriterija, ki bosta ključna pri odločanju, ali bo v Sloveniji uvedeno stanje epidemije – ali ne.

Gre pa seveda za število razpoložljivih postelj in število obolelih na oddelkih intenzivne nege.

To seveda niso samo postelje, to je tudi negovalno osebje. No, in teh dodatnih postelj ni. Tudi ni osebja, ki bi delalo s temi dodatnimi bolniki.

Jasmina Držanič je na podlagi poročila dopisnice RTV SLO Polone Fijavž iz Nemčije opozorila na izviren greh vlade. Zapis je vreden branja in razmisleka.

Samo ena primerjava – z Nemčijo, s katero se je sicer Slovenija nekoč, še preden ji je postala vzor Madžarska, zelo rada primerjala in prevzemala tudi njeno zakonodajo –, je povsem nazorno pokazala na morda največji problem in napako Janševe vlade v sedanji situaciji.

»Javno zdravstvo in Covid19. V Nemčiji so v 6 mesecih: pripravili 8.500 dodatnih postelj. Ker ima Nemčija 83 milijonov prebivalcev, to pomeni, da so predvideli, da bo bolnišnično oskrbo dodatno potreboval še vsak deset tisoči prebivalec.

Izvirni greh te vlade je, da ni zagotovila dodanih 200 postelj in ni zagotovila denarja, da bi lahko zaposlili ljudi, ki bi delali z bolniki.

Torej, tudi če bi imeli v Sloveniji dovolj postelj in osebja (pa ta hipoteza verjetno ni dobra), bi za enak učinek kot v Nemčiji, morali predpostaviti, da bo verjetno vsak dodatnih deset tisoči prebivalec potreboval bolnišnično nego zaradi Covida, kar za Slovenijo pomeni dodatnih 200 Covid postelj.

To seveda niso samo postelje, to je tudi negovalno osebje. No, in teh dodatnih postelj ni. Tudi ni osebja, ki bi delalo s temi dodatnimi bolniki. In če ni dodatnih postelj, se jemljejo tam, kjer pač so in posledično ljudje ne morejo priti do oskrbe, ki jim pripada. Torej, izvirni greh te vlade je, da ni zagotovila dodanih 200 postelj in ni zagotovila denarja, da bi lahko zaposlili ljudi, ki bi delali z bolniki. Ker mnogo negovalnega osebja iz Slovenije je tudi na delu v Nemčiji.«

Če bi se Slovenija bolj zgledovala po Nemčiji kot po Madžarski, bolj po Angeli Merkel in manj po Viktorju Orbanu, potem bi tudi Slovenija morda dočakala jesen bolje pripravljena. Vir: Twitter
Celo na UKC-ju so zdravstveni delavci prisiljeni delati z neprimerno opremo in se pogosto okužijo.

»In ker ni dodatnih 200 postelj in ne vidimo, kako bi ta vlada zaposlila dodatno osebje (imamo pa salamensko veliko ventilatorjev), se odgovornost prestavlja na državljane. Da se razumemo: državljani smo odgovorni za to, da s svojim vedenjem ne širimo okužb in imamo maske, razkužila, distanco, zračenje. Kdor se tega ne drži, je neodgovoren. Nismo pa državljani, ki se v veliki večini zelo odgovorno obnašamo, odgovorni za to, da oboleli ne morejo dobiti oskrbe, oziroma se ta oskrba dogaja na račun drugih obolelih.«

Dodajmo še to, da se je po naših informacijah na oddelku UKC Ljubljana, kjer zdravijo bolnike s Covidom v zadnjem času okužilo 11 zdravstvenih delavcev, ki so ob tem prisiljeni, da delajo z neprimerno opremo, na primer navadnimi kirurškimi maskami, ki seveda niso niti tako dobre kot boljše maske, ki ustrezajo standardu N95. 

To je pravzaprav v veliki meri najpomembneje, kar je o tej zadevi potrebno povedati.

Kot so ugotavljali drugi komentatorji, je imela vlada vse poletje preprosto nalogo – da poskrbi, da bo v Sloveniji na voljo še najmanj 200 dodatnih postelj za bolnike s Covidom-19 ter osebje, ki bi skrbelo za njih.

Toda jesen je tukaj, Slovenija pa se ob vseh razdeljenih milijardah znova sooča s pomanjkanjem prav tam, kjer ga enostavno - ne bi smelo biti.

In zato imajo mnogi seveda povsem dovolj tudi Jelka Kacina, vladnega Covid-govorca, zadolženega za moraliziranje in izrekanje zlobnih kritik na račun državljanov, ki pa seveda ni plačan za to, da bi ljudem predstavil pravo resnico, pač pa kot vladni propagandist znova zgolj zavaja javnost.

Delite članek