REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Izklop: utihnilo kontroverzno družbeno omrežje Parler. Kam pa bodo zdaj šli Janez Janša in njegovi sledilci?

Izklop: utihnilo kontroverzno družbeno omrežje Parler. Kam pa bodo zdaj šli Janez Janša in njegovi sledilci?Konec Parlerja. Vir: Twitter

Družbeno omrežje Parler, ki je priljubljeno med konservativnimi krogi v Združenih državah Amerike, je bilo davi izklopljeno iz dosega na svetovnem omrežju potem ko je Amazon tej platformi prenehal zagotavljati storitve spletnega gostovanja.

Že pred tem sta tudi Apple in Google iz svojih spletnih trgovin odstranila aplikacijo Parlerja.

Direktor Parlerja je dejal, da bi prekinitev dela lahko trajala sedem dni, vendar se ta napoved zdi preveč optimistična.

Trump bo težko tvital tudi po Parlerju...
Prepoved: Donald Trump ne bo mogel več čivkati niti prek Parlerja ... Vir: Twitter

Celo če najde podjetje, ki bi se strinjalo z gostovanjem strani na njegovih strežnikih, bo Parler brez aplikacije za pametne telefone stežka uspešen, poroča AP.

Omenjena družbena platforma je precej priljubljena med desničarskimi skrajneži.

Še posebej jo imajo radi ultradesničarji, ki so pozivali k nasilju in vdoru v ameriški Kongres 6. januarja letos.

Med uporabniki Parlerja so predvsem številni privrženci odhajajočega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, skratka konservativci, teoretiki zarot.

Jake Angeli  Vir:Twitter
Eden od vodilnih prevratnikov in vodja vdora v ponos ameriške demokracije 6. januarja letos, je preiskovalcem po aretaciji potrdil, da je to storil, na poziv Donalda Trumpa: Jake Angeli. Vir: Twiter

Objave, ki jih je po svetovnem spletu razširjal Parler, so praviloma vsebovale skrajno desno vsebino, antisemitizem in teorije zarote, npr. QAnon.

Uporabniki tega socialnega omrežja radi vidijo Parler kot alternativo Twitterju, saj so med uporabniki tudi tisti, ki so bili izključeni iz prevladujočih družbenih omrežij ali nasprotujejo njihovim pravilom moderiranja.

To socialno omrežje je v zadnjih dveh letih pridobilo več kot 12 milijonov uporabnikov.

Parlerju je sicer zelo naklonjen tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Slovenski premier Janez Janša je v času najhujše zdravstvene krize, ko je v državi zaradi koronavirusne bolezni Covid-19 umrlo prebivalcev v velikosti Zreč, našel čas, da svojim privržencem celo retvita (poobjavlja) napotke, kako naj si zagotovijo, da jim Apple ne bo izklopil tega servisa.

To naj bi uredili, kot sledi iz Janševih poobjav - preko nastavitev na lastnih telefonih.

Domnevalo se je, da se bo tudi Donald Trump »preselil« s svojimi objavami na Parler, ker mu je Twitter, kjer je imel 89 milijonov sledilcev, v soboto trajno ukinil račun zaradi objave lažnih novic in pozivov k nasilju, ki so povzročili divjanje Trumpovih privržencev na Capitol Hillu.

Omrežje Parler sta sicer ustanovila računalniški inženir John Matze in republikanka Rebekah Mercer, vlagateljica, znana po svojih prispevkih konservativnim posameznikom in organizacijam, tudi kot vneta podpornica zdaj odhajajočega ameriškega predsednika Trumpa.

Rebekah je sicer hči Roberta Mercerja, upravitelja tveganih hedge skladov in razvpitega soustanovitelja nekdanjega podjetja za analizo političnih podatkov Cambridge Analytics, ki je »zaslovel« po škandalu z (zlo)rabo milijonov zasebnih podatkov uporabnikov Facebooka.

Parler je zagledal luč sveta avgusta leta 2018.

Na svoji spletni strani se je razglašal za mesto, kjer lahko ljudje »svobodno govorijo in se izražajo, ne da bi se bali, da jih bodo vrgli s platforme zaradi njihovih stališč.«

CNN je Parler opisal kot mešanico Twitterja in Instagrama, ob tem pa je bilo opaziti, da je bila aplikacija za Parler najpogosteje privzeta iz trgovine Applove spletne trgovine 8. novembra, ko so osrednji mediji objavili zmago Josepha Bidena na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA.

Ko so se velika tehnološka podjetja – predvsem pa Twitter - lotila označevanja lažnih informacij, je Parler postal priljubljena platforma, »oaza svobode« za konservativne glasove.

V novembrskem poročilu Lige za boj proti obrekovanju (Anti-Defamation League - ADL) so razkrili, da beli supremacisti in protivladni skrajneži odkrito promovirajo svoje poglede na Parlerju.

Amazonova napoved je udejanjena: aplikacija Parlerja je izgnana iz glavnih platform in ni na voljo širši javnosti.

»Zlahka najdemo zanikanje holokavsta, nebrzdani antisemitizem, rasizem in druge oblike nestrpnosti,« je opozoril ADL, mednarodna nevladna organizacija s sedežem v ZDA, ki sebe opiše kot »prvo nacionalno agencijo za državljanske pravice in medčloveške odnose.«

ADL v isti sapi poudarja, da se »bori proti antisemitizmu in vsem oblikam fanatizma, kar pomeni, da brani demokratične ideale in ščiti državljanske pravice za vse« ob pomoči »informacij, izobraževanja, zakonodaje in odvetništva.«

Zaradi pritožb, da so izgredniki, ki so razdejali Senat uporabili Parler za koordinacijo napada na Kapitol, je družba Apple 8. januarja 2021 Parler obvestila, da bo njegova mobilna aplikacija v roku 24 ur odstranjena iz spletne trgovine App Store, če Parler ne bo izboljšal svoje politike moderiranja.

Naslednji dan je Apple aplikacijo Parler odstranil, hkrati pa so Parler že 8. januarja odstranili tudi iz trgovine Google Play Store.

Družba Amazon je 9. januarja sporočila, da bo Parler naslednji dan odstranila iz storitve gostovanja Amazon Web Services (AWS).

Odločitev, za katero so napovedali, da bo začela veljati v nedeljo ob minuti do polnoči po pacifiškem času (torej od ponedeljka minuto do 9 ure po našem času), je pomenila, da bosta spletno mesto in aplikacija ukinjeni, dokler Parler ne najde novega ponudnika. Drugo vprašanje je, če ga bo zares našel.

Zdaj je Amazonova napoved tudi udejanjena in je aplikacija Parlerja izgnana iz glavnih platform in ni na voljo širši javnosti.

Uporabniki ne le, da ne bodo mogli najti Parlerja v dveh največjih internetnih trgovinah, ampak ga tudi tisti, ki so ga že privzeli, ne bodo mogli uporabljati, ker na AWS ne bodo mogli vzpostaviti stika s strežniki Parlerja.

John Matze, izvršni direktor podjetja Parler, je včeraj opozoril, da bo odstranitev aplikacije s platform tehnoloških gigantov lahko povzročila izpad vseh storitev te družbene platforme.

V objavi na svojem računu je zapisal, da bi lahko spletno omrežje Parler šlo rakom žvižgat že v roku enega tedna, medtem ko skušajo vzpostaviti novo spletno stran, s katero bi »začeli iz nič«.

»Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da najdemo novega spletnega ponudnika,« je zagrenjeno dodal Matze in Amazon obtožil, da poskuša »popolnoma odstraniti svobodo govora z interneta.«

Uporabniki družbenih omrežij pa so dogajanje pokomentirali s kančkom cinizma, češ da se bo zdaj morala »MAGA drhal znova posluževati staromodnih načinov klepetanja« ...

V slogu Ku Klux Klana.

Prvirženci Trumpovega MAGA gibanja pa so medtem prek Parlerja poskušali svet zastrupiti s še eno lažno novico, namreč da so za nasilne izgrede v Senatu in smrt pet ljudi krivi - levičarji in ANTIFA.

Toda kmalu so fotografije razkrile tesne povezave med Trumpovim sinom Donaldom mlajšim z enim od vidnejših izgrednikov v Senatu (fotografija - zgoraj).

Javnosti ni ostalo prikrito niti, da je razvpiti Angeli prav tako v navezi s Trumpovimi sodelavci oziroma odvetnikom Rudyjem Giulianijem (fotografija - spodaj) ...

Kar je vse skupaj seveda hitro naletelo na obsodbo tako javnosti kot upravljavcev tehnoloških podjetij in pripomoglo k hitrejšemu in klavrnemu koncu Parlerja.

Google in Apple sta pristavila, da sta morala sprejeli nujno potrebne ukrepe za preprečevanje promocije nasilne retorike na svojih platformah, toda kot poudarja BBC, je to za tiste, ki jih skrbi svoboda govora in izražanja na svetovnem spletu, drakonski ukrep velikih tehnoloških podjetij, ki ogroža svobodo interneta.

Zato se bo ta razprava, poudarja BBC, zagotovo nadaljevala tudi po koncu Trumpovega mandata.

Delite članek