REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Iranski protinapad na Izrael razkril slabost Izraela in odurno hipokrizijo – slovenske vlade in MZEZ

Iranski protinapad na Izrael razkril slabost Izraela in odurno hipokrizijo – slovenske vlade in MZEZ

Iran je to noč, tako kot je bilo napovedano, izpeljal svoj prvi in povračilni napad na Izrael.

Med različnimi možnostmi se je Iran očitno odločil za najbolj blago. 

Nad Izrael je izstrelil okoli 300 dronov in raket, večinoma dronov, ki so leteli zelo počasi, s tem pa so dali Izraelu dovolj časa, da se na napade pripravijo.

Kljub delovanju sistema zračne obrambe Iron Dome so nekatere iranske rakete dosegle svoje cilje v bližini letalskih baz Nevatim (1080 km od meje z Iranom) in Ramon (1,3 tisoč km od meje z Iranom).

Prvo mesto naj bi zadelo deset iranskih raket, drugo pa pet do sedem raket.

Nekatere so manevrirale v zadnji fazi leta.

Vendar pa kljub trditvam IRGC o "zadetih tarčah" obseg škode na letalskih bazah ni znan.

Če Izrael ne bo razumel lekcije, pa je to samo začetek veliko hujših napadov.

Iran je to noč, tako kot je bilo napovedano, izpeljal svoj prvi in povračilni napad na Izrael. Če Izrael ne bo razumel lekcije, pa je to samo začetek veliko hujših napadov.

V Izraelu trdijo, da so sestrelili 99 odstotkov dronov in raket, pri tem pa so jim pomagale tudi rakete z ameriških in britanskih ladij.

Škoda naj bi bila zelo majhna trdijo v Izraelu, kjer poročajo o majhni škodi v enem od oporišč in s šrapnelom ranjeni deklici.

Pred napadi so Izrael intenzivneje napadali tudi pripadniki Hezbolaha iz južnega Libanona, ki jim je z napadi odgovarjal Izrael, iranski hekerji pa so pred napadi objavili tudi slike izraelskih radarjev in zatrdili, da su uspeli vdreti v njihove sisteme.

Vse skupaj je tako bilo podrejeno tudi predstavi za javnost, zaradi katere so se v Iranu množice odpravile na ulice in proslavile napad na Izrael.

Zelo pomembna novost je tudi, da so številne arabske države ZDA (med njimi UAE, Turčija, Katar) prepovedale uporabo svojega zračnega prostora za napade na Iran.

Ob tem pa je očitno, da je politično vodstvo Irana med več možnostmi, kako se odzvati na izraelski napad izbralo za Izrael najmanj nevarno možnost.

A med vsemi izstrelki naj bi bili nekateri – morda štirje – tudi hipersonični. Ti naj bi zadeli svoje cilje in s tem dokazali svojo superiornost. 

Iran je pozneje zanikal uporabo supersoničnih raket, ki jih ima, Izrael in zahod pa ne.

A to pomeni, da je bil njihov uspeh še večji. Veliko število dronov je najprej izčrpalo obrambo, nato so Izrael zadele težje rakete.

Ob tem je bila cena iranskih raket po prvih ocenah okoli 50 milijonov dolarjev, Izrael pa je porabil za 1,3 milijarde dolarjev raket.

Teh ni veliko na trgu in dolgotrajnejša vojna bi lahko izčrpala še preostale zaloge.

Postranska žrtev bo tudi Ukrajina, za katero bo protizračnih raket odslej še manj.

To je bilo zato jasno sporočilo Irana Izraelu, poslano »med vrsticami.«

Očitno je, da je Iran moral odgovoriti na izraelski napad na svoje diplomatsko predstavništvo v Damasku 1. aprila, v katerem je umrlo sedem ljudi, med njimi visok general iranske vojske, po drugi strani pa očitno ni želelo začetka vsesplošne vojne z Izraelom in ZDA.

Priznati moram, da sem bil kljub pričakovanju običajne doze hipokrizije slovenske diplomacije ob tem presenečen, ko sem ugotovil, da se ne na ta dan in ne naslednje dni slovenska vlada ni niti z besedo javno odzvala na nezakonit in šokanten napad Izraela.

Cilji Irana so bili vojaški, po napadu pa je Iran dal vedeti, da je z povračilno akcijo končal in da nadaljevanja – razen če se za nove napade odloči Izrael – ne bo.

Nekdanji ameriški analitik CIE Larry Johnson je celotno zadevo za Sputnik komentiral takole:

»Moja ključna ugotovitev, če nimate časa za ogled, je, da je bila današnji napad simbolično opozorilo. Iran je uporabil le majhen del svojih zmogljivosti. Iranski veleposlanik pri ZN je izdal izjavo, v kateri je navedeno, da je bila današnja akcija odgovor na napad pred dvema tednoma v Damasku na prizidek iranskega veleposlaništva. Če bo Izrael "vzel svoje zdravilo" in se ne bo odzval, potem Iran ne načrtuje nadaljnjih ukrepov. Vendar, če se Izrael odloči znova napasti iranske interese, zlasti znotraj Irana, je IRGC pripravljena znatno povečati obseg naslednjega napada. Tukaj je bistvo - Iran lahko izstreli ogromno število brezpilotnih letal, raket in izstrelkov, ki bodo premagali izraelski sistem zračne obrambe. Danes je bilo to samo opozorilo. Ugotovili bomo, ali je bil Izrael pozoren.«

Ob tem je potrebno vedeti, da je z napadom na konzulat Irana v Siriji, v Damasku 1, aprila Izrael storil nekaj nezaslišanega, nekaj česar v mednarodnih odnosih praktično ne pomnimo.

Napadel je namreč osebje in prostore diplomatskega predstavništva v tuji državi, ki v skladu z običajno prakso predstavlja ozemlje tuje države.

Napad na te prostore je bilo torej enako napadu na ozemlje Irana.

Kaj takega se ni dogajalo niti v prejšnjih vojnah in celo Hitlerjeva Nemčija je spoštovala nedotakljivost diplomatskih predstavništev.

Podobne kršitve smo srečali le leta 1999, ko so ameriški bombniki med svojo nezakonito agresijo na ZRJ napadli kitajsko veleposlaništvo v Beogradu, vendar so tedaj Američani trdili, da je šlo za napako, se zanjo opravičili in plačali odškodnino.

Kršitve imunitete diplomatskih so bile nato storjene tudi v režiji ZDA in njenih vazalov v primeru Ekvadorja, ki je v Londonu dopustil, da britanski policisti iz veleposlaništva kamor se je zatekel odvlečejo Juliana Assangea in nato te dni znova s strani Ekvadorja, katerega specialci so vdrli v veleposlaništvo Mehike in iz njega odvlekli nekdanjega podpredsednika vlade, ki se je zatekel tja.

Mehika je zato prekinila diplomatske odnose z Ekvadorjem, enako številne druge države.

Slovenija pa te hude kršitve mednarodnega prava uradno sploh ni obsodila.

Ker se ob tem Varnostni svet, v katerem sedi tudi predstavnik Slovenije Samuel Žbogar ni bil sposoben odzvati in obsoditi niti izraelski napad na Iran – ki ga je na srečo sicer obsodil Josep Borrell v imenu EU (ob tem pa MZEZ njegove obsodbe ni poobjavilo!)– se je Iran seveda povsem legitimno, na podlagi 51. člena Ustanovne listine OZN - odzval na ta napad Izraela.

Ob vsem skupaj pa ni mogoče še mimo ene zelo pomembne zadeve – odziva slovenske vlade in zunanjega ministrstva.

Da slovenska zunanja politika zgolj sledi ameriški je sicer običajno in nikogar ne preseneča.

Slovenski diplomati praviloma zgolj prepisujejo stališča State Departmenta, ob tem pa cuzajo visoke plače in se svaljkajo na potovanjih po tujini.

V njihovem delu ni opaziti nobenega razmisleka, kaj šele pobud ali dela, ki bi bilo vredno pohvale.

Gre zgolj za avtomatizirano prenašanje v tujini skovanih fraz, ki niso v interesu Slovenije.

A zadnji primer vendarle dokazuje, da se je slovensko povzročanje diplomatske škode povzdignilo na povsem novo, ostudno, samodestruktivno raven.

Ob iranskem napadu na Izrael je namreč predsednik vlade Robert Golob na X računu vlade objavil naslednje sporočilo:

»Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta.«

Izjava nas je spodbudila, da pregledamo isti račun za nazaj, vse do 1. aprila, ko je Izrael napadel diplomatsko predstavništvo Irana.

Logično bi namreč bilo, če bi predsednik vlade najprej kritiziral izraelski nesprejemljiv napad na diplomatsko predstavništvo in smrt 16 ljudi.

Iranski protinapad namreč sploh ni povzročil smrtnih žrtev, za razliko od izraelskega.

Logično bi namreč bilo, če bi predsednik vlade najprej kritiziral izraelski nesprejemljiv napad na diplomatsko predstavništvo in smrt 7 ljudi. Iranski protinapad namreč sploh ni povzročil smrtnih žrtev, za razliko od izraelskega.

Priznati moram, da sem bil kljub pričakovanju običajne doze hipokrizije slovenske diplomacije ob tem presenečen, ko sem ugotovil, da se ne na ta dan in ne naslednje dni slovenska vlada ni niti z besedo javno odzvala na nezakonit in šokanten napad Izraela.

Prepričan sem bil, da se je odzvalo vsaj slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

A pregled je pokazal, da se – ni.

Tanja Fajon se je dan po izraelskem napadu napadu raje slikala ob sporočilu o tem, kako bo proslavljala 75. obletnico vstopa Slovenije v zvezo NATO!

Tanja Fajon dan potem, ko je Izrael demontiral mednarodno pravno zaščito diplomaov...
Le kaj je tukaj tako smešnega, to ve le vodja slovenske diplomacije. Tanja Fajon dan potem, ko je Izrael demontiral mednarodnopravno zaščito diplomatov...

Slovenski organi so se ob tem ukvarjali z marsičem, opazili so potres v Tajvanu, javnofinančnim primanjkljajem Slovenije, spletnim nasiljem, spodbudami v gospodarstvu, (delno) razširitvijo schengenskega območja na Romunijo in Bolgarijo in tako naprej.

O napadu Izraela na diplomatsko predstavništvo druge države v tretji državi ti naši vrli diplomati niso zapisali niti besede!

Verjetno bi bilo za državo manj škode, če bi takšne diplomate in politike nadomestili s fikusi ali okrasnimi paradižniki, kot za nekatere funkcije že predlagajo v Nič Od Tega. Za prenašanje sporočil iz Washingtona bo dovolj že tajnica z znanjem angleščine.

In človek ob tem seveda ne more, da se ne bi vprašal – koliko so ti diplomati, ki jih v Delu hvalijo kot »izjemne« (Ali Žerdin) res vredni, koliko je vredna njihova etika, morala, kaj šele profesionalnost, če niso sposobni niti z besedico obsoditi najbolj brutalno kršitev diplomatske imunitete v sodobni zgodovini sveta?

In kako jih ni sram, da si upajo po svojem bojazljivem in sramotnem molku celo glasno obsojati Iran, ki se je v tem primeru očitno legitimno branil, obenem pa vtrajno molčijo o vzroku iranskega odziva – napadu na prostore, ki jih ščiti Dunajska konvencija o diplomatskih odnosih iz leta 1961 in podobna iz leta 1963?

Celo napada na diplomate, svoje kolege v diplomatskem poslu ti diplomati torej ne obsojajo, istočasno pa obsojajo napad, katerega eden od ciljev je prav kaznovanje kršilca, torej Izraela in s tem obramba mednarodnega prava!

Sicer pa so podobno ravnali tudi leta 1999.

A tedaj so Američani vsaj trdili, da so se zmotili.

Danes pa se mednarodno pravo s strani Izraela in ZDA krši namerno in brez opravičil.

Molčati ob tem ni samo brezvestno.

Je zločin.

Ob tem se nam seveda lahko zgolj obrača želodec.

Takšno ravnanje dokazuje, da je danes slovenski diplomat lahko že vsak bebec z znanjem angleščine, ki je pripravljen brez razmisleka izpolnjevati vse, kar mu naročijo iz ZDA.

Za prenašanje sporočil iz Washingtona bo dovolj že tajnica z znanjem angleščine. Za to res ne rabimo nesposobnih politikov in še manj tako imenovanih diplomatov, ki si ne upajo obsoditi - niti ubijanja kolegov, diplomatov!.

Slovenski diplomati, vključno z vodjo tega žalostnega tropa, ki sliši na »dr. Robert Golob« pa so s tem seveda odigrali še eno sramotno epizodno vlogo v svetovni tragediji, kjer bodo največjo ceno na koncu plačali tisti, ki jih ti pajaci vodijo.

Verjetno bi bilo za državo manj škode, če bi takšne diplomate in politike nadomestili s fikusi ali okrasnimi paradižniki, kot za nekatere funkcije že predlagajo v Nič Od Tega.

Za prenašanje sporočil iz Washingtona bo dovolj že tajnica z znanjem angleščine.

Za to res ne rabimo nesposobnih politikov in še manj tako imenovanih diplomatov, ki si ne upajo obsoditi - niti ubijanja kolegov, diplomatov!

Ob tem pa se eskalacija ne bo končala.

Kljub temu da so ZDA Izraelu sporočile, da naj ne odgovori na napade Irana naj bi Izrael na napade v 48 urah odgovoril.

In spirala vojne se bo zavrtela v višje obrate... 

Kar pomeni, da je prišel čas, da napolnimo tanke vozil z gorivom..

Vendar morda ne še takoj - Izrael naj bi se medtem namreč na prigovarjanje ZDA že odpovedal povračilnim napadom.

Bo pa to zagotovo sprožilo napetosti v vladajoči izraelski koaliciji...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek