REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Hvala vsem, ki se nočejo cepiti, za sodelovanje v kontrolni skupini!«

»Hvala vsem, ki se nočejo cepiti, za sodelovanje v kontrolni skupini!«Inovativna in ekološka ideja iz časov, ko še ni bilo cepiv, še posebej primerna za kontrolno skupino: Zložljiva postelja-krsta. Vir: Twitter

Slovenija ostaja ena od najslabših držav, kar se tiče precepljenosti.

Medtem ko zdravniki in psihologi opozarjajo, da je za takšno stanje kriva »individualistična« naravnanost celotne družbe, ki se je sposobna upirati le »zunanjemu« sovražniku, se je Andrej Bauer v pozneje izbrisanem tvitu raje zahvalil vsem še necepljenim, ki sicer za visoko ceno - (p)ostajajo del »kontrolne skupine.«

Da bi bilo namreč jasno, kako dobro učinkujejo cepiva, je seveda potrebno primerjati stanje bolezni in umrljivost tako pri populaciji cepljenih kot tudi necepljenih.

Virusu izpostavljeni necepljeni so iz tega vidika nujni, pa čeprav si vse zdravstvene oblasti po vsem svetu večinoma želijo, da bi jih bilo čim manj.

Pri odgovoru na vprašanje, ali se cepiti ali ne pa je lahko vsem, ki še odlašajo z odločitvijo, v katero od dveh skupin naj se v tej pandemiji uvrstijo, dovolj en sam graf –, ki kaže, kako v Veliki Britaniji in Indoneziji stopnje okužb rastejo sicer skoraj po enaki stopnji – ne pa tudi smrti.

Zakaj?

Jasno, ker je v Veliki Britaniji veliko več cepljenih kot v Indoneziji.

Zato se ljudje v Veliki Britaniji okužijo, vendar – ne umrejo. Ker so cepljeni.

Toda nekateri tega še vedno ne verjamejo in preizkušajo srečo – ali pa celo svojo »naravno« imunost.

In res je – zakaj se potemtakem ob požarih zanašajo na gasilce, ne pa na naravno imunost hiš pred ognjem?

In pri tem je bila večina tistih, ki so danes proti cepljenju – že cepljena.

Proti ošpicam in drugim kužnim boleznim.

Takrat, ko jih o tem še niso nič spraševali.

Delite članek