REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hillary Clinton in Michelle Obama skupaj v Severni Karolini

Hillary Clinton in Michelle Obama skupaj v Severni KaroliniHillary Clinton

Nekdanja in sedanja prva dama ZDA Hillary Clinton in Michelle Obama sta v četrtek nastopili skupaj na predvolilnem zborovanju pred 11.000 ljudmi v Severni Karolini, republikanski predsedniški kandidat Donald Trump pa je nadaljeval z izjavami, zaradi katerih izgublja podporo v anketah, čeprav je prepričan, da v njih prepričljivo vodi.

Demokratska predsedniška kandidatka je dejala, da na svetu ni najbolj navdihujoče osebe, kot je Michelle Obama, prva dama ZDA pa je Clintonovo imenovala "moja punca" in zagotovila, da njena podpora ni le politična ampak da sta prijateljici. Zagotovila je tudi, da je Clintonova zaupanja vredna oseba. Nobenega dvoma pa ni bilo, da sta politični zaveznici, katerih glavni namen je poraziti republikanca Donalda Trumpa.

Trump je v četrtek dobil zgodovinsko zaušnico od svoje stranke, saj je odbor za izvolitev republikancev v kongres v Chicagu plačal več kot milijon dolarjev za oglase v podporo Robertu Doldu, ki se hvali, da se je med prvimi zoperstavil Trumpu.

To je prvi tak oglas republikancev, naperjen proti predsedniškemu kandidatu lastne stranke. Drugi kongresni republikanci se v pričakovanju Trumpovega poraza osredotočajo na oglase, v katerih zagotavljajo, da se bodo v kongresu zoperstavili predsednici Hillary Clinton.

Clintonova je v prvih 19 dneh oktobra zbrala za kampanjo povprečno po 2,8 milijona dolarjev na dan in ima na voljo za porabo skupaj 62,4 milijona. Za oglase proti Trumpu gre na teden po 16 milijonov dolarjev, ostalo pa za plače 800 zaposlenim v kampanji.

Trump je po dolgem času v četrtek prepričal soprogo Melanio, da se je pojavila z njim skupaj na televiziji, vendar jo je obenem spravil malce v zadrego, ko je zagotovil, da bo v prihodnjih dneh zanj opravila več govorov. Gospa Trump se je ob tej izjavi malce začudila, vendar možu, ki jo je označil za izjemno, ni nasprotovala.

Sicer pa je Trump v četrtek izzval reakcijo državnega sekretarja Teksasa Carlosa Cascosa na obtožbe, da je z volilnimi aparati v Teksasu nekaj narobe, ker se glasovi oddani na predčasnih volitvah spreminjajo. Domnevno seveda v korist Clintonove. Republikanec Cascos je zagotovil, da za te obtožbe ni niti najmanjšega dokaza. Teksas je od leta 1976 naprej država, ki voli republikanske predsedniške kandidate, zaradi Trumpa pa so letos ankete nepričakovano tesne.

Po Trumpovih zagotovilih podpornikom v Ohiu ankete niso tesne, saj naj bi kazale, da prepričljivo vodi in če bi bile volitve danes, bi prepričljivo zmagal. Na televiziji MSNBC so se sinoči s to izjavo podobno zabavali kot s Trumpovim intervjujem iz leta 2004, v katerem je trdil, da je bil v mladosti najboljši igralec baseballa v New Yorku, pa tudi v vseh ostalih športih. A to naj bi bili časi, ko se v ZDA s športom ni dalo služiti.

Na televiziji Fox je Trump potem namignil na morebitno novo v poplavi tožb, s katerimi grozi na vse strani. Tokrat razmišlja o tožbi proti televiziji NBC, ker je objavila videoposnetek, na katerem se hvali, da lahko ženske grabi za spolovila. Povedal je, da ga ne bi smeli snemati, ker je bil v slačilnici, čeprav je bil sredi snemanja oddaje s televizijsko ekipo na avtobusu.

V Ohiu je dejal, da je Clintonova preveč ostra do ruskega predsednika Vladimirja Putina in menil, da ni pametno, da tako grdo govori o Putinu, ki ga je sicer njegov lastni podpredsedniški kandidat Mike Pence označil za majhnega in nasilnega voditelja.

Pence je v četrtek zvečer doživel nekaj razburjenja, saj je njegovo letalo s katerim je pristajal na newyorškem letališču LaGuardia zaradi vetra in dežja zaneslo s steze. Okrog 40 potnikov in članov posadke je malce pretreslo, ko je letalo razbilo betonsko pregrado ob robu steze, nihče pa ni bil poškodovan. Potnike so izkrcali na stezi, Pence pa je odpovedal prireditev za zbiranje denarja in se odpravil spat v hotel.

Edina dobra novica za Trumpa je v četrtek prišla iz Los Angelesa, kjer je policija aretirala Jamieja Otisa, ki je v sredo zjutraj pred sončnim vzhodom z macolo razbil Trumpovo zvezdo in ime na hollywoodskem pločniku slavnih. Otis je medijem povedal, da mu je prekipelo zaradi Trumpovega odnosa do žensk, ker ima v družini štiri žrtve spolnih napadov.

Po plačilu 20.000 dolarjev varščine so ga izpustili, popravilo pločnika pa bo trajalo nekaj dni. Obtožen je vandalizma in najverjetneje ga čaka denarna kazen. Trump je svojo zvezdo na pločniku dobil leta 2007 zaradi vodenja oddaje Vajenec na televiziji NBC. Že julija mu je umetnik zvezdo na pločniku obkrožil z žico v protest napovedim o gradnji zidu na meji z Mehiko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek