REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grabar-Kitarovićeva Trumpu izrazila hvaležnost za stališče ZDA glede arbitraže

Grabar-Kitarovićeva Trumpu izrazila hvaležnost za stališče ZDA glede arbitražeHrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitrović, foto: STA

Predsednik ZDA Donald Trump se je ob robu srečanja voditeljev držav Pobude treh morij v Varšavi sestal tudi s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović. V pogovoru je hrvaška predsednica Trumpu povedala, da ceni stališče ZDA, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško dvostransko vprašanje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na srečanju sta Trump in Grabar-Kitarovićeva spregovorila o dvostranskih vprašanjih, situaciji v jugovzhodni Evropi, energetski varnosti, transatlantskih odnosih, boju proti terorizmu in migracijah, poroča Hina.

Po neuradnih podatkih pa je hrvaška predsednica sogovorniku tudi povedala, da ceni stališče ZDA, da je vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško dvostransko vprašanje.

ZDA so namreč Sloveniji in Hrvaški dale jasno vedeti, da se v sporu o meji ne postavljajo na nobeno stran. "Na vladah obeh držav, članic EU in zveze Nato, je, da rešita dvostranski spor, in verjamemo, da jima bo to uspelo," so po razsodbi arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, sporočili z ameriškega veleposlaništva. Ob tem so obe strani pozvali, naj si prizadevata za čimprejšnjo rešitev.

Ameriški predsednik se je sicer danes v Varšavi na kratko srečal tudi s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem. Ta je Trumpa in prvo damo Melanio Trump povabil na obisk v Slovenijo, ameriški predsednik pa je po navedbah Pahorjevega urada "vabilo z naklonjenostjo sprejel".

Ameriški predsednik se danes v Varšavi kot poseben gost udeležuje srečanja voditeljev držav Pobude treh morij, ki je namenjena krepitvi sodelovanja 12 držav na območju med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem, tudi Slovenije.

Delite članek