REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Goloba Plenković odpeljali na obredno romanje v Kijev, kjer je Slovence razglasil za Kozake in pozdravljal po nacistično!

Goloba Plenković odpeljali na obredno romanje v Kijev, kjer je Slovence razglasil za Kozake in pozdravljal po nacistično!Golob in plakat v slavo Galicijske SS, ki brani Ukrajino že »od leta 1943«. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Predsednik vlade Robert Golob »se na osebno povabilo predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega mudi na dvostranskem obisku v Ukrajini.«

Tako je sporočila slovenska vlada.

Premier se je z delegacijo srečal z ukrajinskim državnim vrhom, se v Buči udeležil slovesnosti v spomin na civilne žrtve vojne, sodeloval pa je tudi na vrhu o domnevni ruski odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini, so sporočili iz Golobovega kabineta.

»Želimo izkazati politično podporo v luči vsestranske pomoči Slovenije Ukrajini v težkih časih neizzvane ruske vojaške agresije. Želimo tudi potrditi našo zavezanost politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Zagotovili bomo nadaljnjo humanitarno pomoč in prispevali pri povojni obnovi,« je ob prihodu v ukrajinsko prestolnico poudaril premier.

Golob je povedal tudi, da je Slovenija zainteresirana za sodelovanje pri okrevanju in obnovi Ukrajine.

Predsednik vlade je zato v pogovoru z ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Zelenskim izpostavil, da smo se pripravljeni angažirati pri obnovi »harkivske regije, predvsem mesta Izjum

Tudi sicer je samo »mesto Harkiv pobrateno z Mariborom, tamkajšnji slovenski konzulat pa je ruska raketa uničila v prvih dneh agresije,« piše v vladnem sporočilu za javnost.

Vlada je zapisala, da se Golob »na osebno povabilo predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega mudi na dvostranskem obisku v Ukrajini.« Kakšen »dvostranski obisk« pa je to, kadar se istočasno pri gostitelju gnetejo skupaj trije predsedniki vzhodnoevropskih vlad plus predsednica države? Ne, to ni »dvostransko srečanje.« Vlada zavaja, da bi obisk Goloba dvignila na višjo raven.

Predsednik vlade se je z Zelenskim pogovarjal tudi o ukrajinskem približevanju Evropski uniji in zvezi NATO.

»Slovenija pozdravlja odločitev Evropskega sveta o podelitvi kandidatskega statusa Ukrajini. Gre za pomemben signal ukrajinskemu narodu, da ruska agresija ne bo ustavila njihovega upanja po svobodnem in demokratičnem svetu,« je dejal Golob.

Golob se je sicer v Kijevu srečal in fotografiral (fotografiranj je bilo veliko!) tudi z gostiteljem, predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom.

Izrazil je polno politično podporo ukrajinskemu državnemu vrhu in solidarnost z ukrajinskim narodom ter se zahvalil ukrajinski strani za podporo slovenskim naporom za nestalno članstvo na bližajočih se volitvah v za nestalno članico VS OZN v New Yorku.

Na spominski slovesnosti v Buči je ob dvigu nacionalne zastave Ukrajine ob obeležju borcem lokalne teritorialne skupnosti zbrane čustveno nagovoril ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Poleg slovenskega premierja sta se dogodka udeležila tudi predsednika vlad Hrvaške Andrej Plenković in Slovaške Eduard Heger ter predsednica Moldavije Maia Sandu.

Zbrane je, delno v ukrajinskem jeziku, nagovoril tudi Robert Golob: »Ni lahko biti na tem mestu. Eno je slišati o tem, kar se je tu zgodilo. Drugo pa je dejansko biti tukaj in to začutiti. In ko to doživiš, se zamisliš o veliko stvareh.«

Dodal je, da so se ruski vojaki v Buči znesli nad nedolžnimi ljudmi ter da vojna ni in ne more biti izgovor za brezpravje in nekaznovanost.

»Danes smo vsi mi Ukrajinci in smo povezani, kot še nikoli. Slava Ukrajini!«, je sklenil.

Vse skupaj je seveda pričakovano, hkrati pa dokazuje, kako globoko zavožena je slovenska zunanja politika.

Golob v Ukrajino namreč ni odšel samostojno, pač pa v ekipi še dveh predsednikov vlad in predsednice Moldavije.

Še več, o tem, da bo sploh šel v Ukrajino, slovenski premier vse do zadnjega ni imel pojma, pač pa ga je o tem v začetku tedna obvestil in mu veselo novico prinesel ob svojem obisku na Brdu pri Kranju sam Andrej Plenković, premier Hrvaške:

To kaže posnetek (zgoraj), kjer Golob najprej komentira obisk Janeza Janše, ga pozdravlja in nato mimogrede prizna, da je bil o tem, da bo tudi osebno že kmalu lahko obiskal Zelenskega - obveščen s strani Plenkovića.

Le zakaj Golob ni samostojno dobil te informacije?

Očitno jo je izvedel od hrvaškega premierja, kar pomeni, da je Plenković za to novico izvedel prej.

Tako je videti, kakor da so ostali iz skupine, ki je šla v Kijev - peljali Goloba s seboj, ne pa, da je slovenski premier odšel na obisk samostojno, kot je mogoče razumeti iz začetnega dela novice, ki jo je objavila njegova vlada.

Vlada je namreč zapisala, da se Golob »na osebno povabilo predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega mudi na dvostranskem obisku v Ukrajini.«

Kakšen »dvostranski obisk« pa je to, kadar se na obisku pri gostitelju istočasno gnetejo trije predsedniki vzhodnoevropskih vlad plus predsednica moldavske države?

Ne, to ni »dvostransko srečanje« kot bi ga rada predstavila vlada, ampak ekskurzija skupine voditeljev vzhodnoevropskih držav v Kijev.

Pod črto: To v resnici ni bilo »dvostransko srečanje,« ampak multilateralno (večstransko) snidenje s predstavniki režima v Kijevu.

Vlada je dejansko zavajala, da bi obisk Goloba v Ukrajini v očeh slovenskih volivcev dvignila na višjo raven.

Skupinski obisk v Ukrajini - predstavljen kot dvostranski
Golobov dvostranski obisk: Zelenski je istočasno sprejel tri predsednike vzhodnoevropskih vlad plus eno predsednico države, skupaj štiri visoke goste iz štirih držav, v Sloveniji pa to vladna trobila razglašajo za dvostranski obisk. Vir: Posnetek zaslona, Vlada RS

Ob tem se je Golob prilizoval kijevskemu režimu tako, da je večinsko rusko govoreče mesto Harkov imenoval z ukrajinskim imenom »Harkiv«, vse to pa po dolgoletnih diskriminacijskih potezah ukrajinskih oblasti in prepovedovanju ruskega jezika v državi, kar je tudi privedlo do sedanje vojne.

Predsednik slovenske vlade je v Ukrajini sramotil Slovenijo tudi s pozdravom »Slava Ukrajini«, istim, ki so ga uporabljali pripadniki ukrajinskih enot nacističnega zločinca Stepana Bandere in Galicijske SS, ki so ubijali tudi Slovence in še posebej Primorce, kar bi Golob moral vedeti.

S svojim imenovanjem Harkiva je Golob takšne zavržne poteze ukrajinskih oblasti - posredno podprl.

Harkov je namreč na rusko govorečem vzhodu države, ne na zahodu.

In tam bi Slovenija rada celo obnavljala državo.

Kako?

Tako, da jo bo pomagala ukrajinizirati in ozemlje očistiti tam živečih Rusov?

Ukrajinska jezikovna meja
Leto 2003: Ukrajinski jezik absolutno dominanten v rumenem delu, ruski absolutno dominanten v svetlo zelenem, v temno zelenem ruski jezik prevladuje. Vir: Posnetek zaslona

Poglejmo samo jezikovno sestavo Ukrajine pred ameriškimi intervencijami v tej državi (zgoraj).

Takšen Golobov nastop je še posebej sramoten, ker so bili tudi Slovenci v času nacizma in fašizma žrtve potujčevanja.

Takšen Golobov nastop je še posebej sramoten, ker so bili tudi Slovenci v času nacizma in fašizma žrtve potujčevanja.

Ukrajinskemu režimu, ki rad podpira ideje o neslovanskem poreklu Ukrajincev pa je Golob šel na roko tudi z odbito izjavo, da smo tudi na Slovenskem kozaškega rodu...

Pri tem je Robert Golob očitno tudi nekoliko nerazgledan, kar kaže tudi zadevna izjava o kozaškem poreklu Slovencev.

Nič ne bi bilo sicer narobe, če bi dejal, da smo vsi slovanskega rodu...

A to bi morda preveč jasno nakazovalo, da imamo vendarle nekaj skupnega tudi z Rusi. Kar ukrajinski neonacisti, ki se imajo za potomce Vikingov - ne slišijo radi.

In tako smo prišli do Kozakov:

Pojem Kozaki, kot lahko izvemo že iz Wikipedije, zajema skupino ljudi, ki živijo na južnih stepah Vzhodne Evrope in Azijske Rusije.

Poznani so po samozadostnosti in vojaški spretnosti, še posebej v konjeništvu. Kozak je tako lahko pripadnik take skupine oz. pripadnik kozaške vojaške enote.

Sama beseda izhaja iz ukrajinskega kozak iz turškega kazak, kar pomeni pustolovec oz. svoboden človek. Izraz je bil prvič zapisan v ruski kroniki iz leta 1395. Večje pozornost so kozaki vzbudili sredi 17. stoletja, ko so se uprli proti Poljsko-litovski skupnosti. Njihov upor je temeljito spremenil geopolitično dogajanje v Vzhodni Evropi.

Repinovi Kozaki med sestavljanjem pisma turškemu sultanu...
Ilja Jefimovič Repin: »Odgovor zaporoških kozakov turškemu sultanu.« Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Gre seveda za ponosno in bojevito ljudstvo, kar kaže tudi Repinova slika zgoraj, ki prikazuje, kako so se Kozaki zabavali, ko so odgovarjali na ultimate turškega sultana.

Toda Kozaki že stoletja veljajo za najbolj zveste podpornike oblasti v Moskvi.

Nekaj več poznavanja geografije in zgodovine Golobu ne bi škodilo.

Golob pa je ob tem, ko je Slovence pišmeuhovsko uvrstil med Kozake ostal še nem ob vseh kršitvah in kratkovidni politiki samega ukrajinskega vodstva, ki te iste Kozake, pa tudi Ruse, Madžare in vse ostale manjšine - preganja.

In jim krati vse manjšinske pravice.

Čeprav je Ukrajina v veliki meri odgovorna za vojno, ki bremeni Evropo in ves svet, se je šel slovenski premier zgolj hlapčevsko prikloniti najbolj odgovornemu za razraščanje neonacizma in za vojno v Ukrajini.

Če kdo ne verjame, kako globoko zakoreninjen je neonacizem v Ukrajini naj si ogleda posnetek ukrajinskega vojaka (zgoraj), ki celo v ujetništvu razlaga, kako je Adolf Hitler želel pobiti samo nepotrebne ljudi. In ne vseh.

In da bi sam poslal vse tiste, ki so bili proti revoluciji leta 2014 na osrednjem kijevskem trgu Majdan - v plinske komore.

Ali pa drugega, ki ima tako lepo poslikan avto:

Ob tem je Golob kot da gre za nesporno dejstvo pred očmi sveta obtožil Rusijo tudi za njej pripisan zločin v Buči, ki zaradi nasprotovanja zahodnih držav nikoli ni bil neodvisno preiskan (Moskva je zahtevala preiskavo OZN!), glede na potek dogodkov in zbrane dokaze pa po vsej verjetnosti predstavljajo propagandni vložek ukrajinske in obveščevalnih služb Zahoda; ne pa ruski zločin.

Predsednik slovenske države je v Ukrajini sramotil Slovenijo tudi s pozdravom »Slava Ukrajini!«, istim, ki so ga uporabljali pripadniki ukrajinskih enot nacističnega zločinca Stepana Bandere in Galicijske SS, ki so ubijali tudi Slovence in še posebej Primorce, kar bi Golob (kot primorski Slovenec) moral vedeti.

Te enote še danes slavijo na ulicah ukrajinskih mest, ker menda varujejo Ukrajino že od leta 1943, kot kaže prizor spodaj:

Skratka, celoten obisk slovenskega premierja v Kijevu se zdi kot tekmovanje z Janšo v napačni disciplini, torej kdo bo bolj odločno podprl diktatorski, marioneten in zločinski režim v Ukrajini.

Problem za Goloba je, da v tej disciplini Janša tako premočno vodi, da bi bilo za slovenskega premierja bolje, če bi se obrnil v popolnoma drugo smer in pred kolapsom Ukrajine, ki ga napovedujejo najbolj znani in cenjeni ameriški strategi in analitiki - ubral drugačne tone.

A tega Golob očitno ni sposoben storiti, zato gre ob njegovem obisku Ukrajine samo za še enega od degutantnih prizorov v zgodovini slovenske politike, enega v vrsti podobnih, ki jih bomo morali najbrž prenašati tudi v prihodnje.

Kajti na obzorju še ni slovenskega politika, ki bi bil sposoben izstopiti iz kolesnic, ki jih je začrtal vsak dan bolj agresiven ameriški hegemon.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek