REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Gledališče absurda: Bo EU zdaj na meji Ruse slačila do golega? Bo odvzemala tudi plenice ruskim dojenčkom?

Gledališče absurda: Bo EU zdaj na meji Ruse slačila do golega? Bo odvzemala tudi plenice ruskim dojenčkom?Bruselj je Rusom prepovedal vnos osebnih stvari v EU. Če bo ta praksa postala razširjena v EU, bo to še en žebelj v krsto medosebnih odnosov med Rusijo in Evropsko unijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Uradna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je pojasnila Evropske komisije o prepovedi uvoza avtomobilov, telefonov, kovčkov, šamponov in drugega iz Rusije v EU, tudi za osebno uporabo, označila za rasistična.

Novica, da bo Evropska unija Rusom prepovedala vnos osebnih stvari v države članice, je razburkala javnost, predvsem v Rusiji.

Zdi se, piše vodilni ruski politolog Ivan Timofejev, da bodo Rusi, ki si upajo potovati v kakšno od držav Evropske unije, izgubili veliko več kot svoje avtomobile.

Zdaj lahko ostanejo tudi brez mobilnih telefonov, fotoaparatov, toaletnega papirja, izdelkov iz plemenitih kovin, cigaret, kozmetike, mila, kovčkov in torb. In »sankcije« bi lahko vključevale tudi ženska oblačila in druge predmete.

Nenazadnje, zakaj bi bili pa ruski dojenčki izvzeti.

Bodo tudi njim cariniki EU na mejah odvzemali plenice in igrače, če so izdelani iz sankcioniranih materialov, oni pa so rojeni ruskim staršem?

Z drugimi besedami, cariniki EU imajo moč, da Ruse, ki prečkajo mejo Evropske unije, dobesedno slečejo do gole kože. Kaj jim brani?

To se sicer doslej še ni zgodilo.

Toda takšne možnosti ni mogoče izključiti, meni vodilni ruski zunanjepolitični strokovnjak.

Bruselj je v okviru svoje politike sankcioniranja Moskve zaradi konflikta v Ukrajini prepovedal uvoz široke palete ruskega blaga. To vključuje vrsto predmetov za osebno uporabo.

Če bo ta praksa postala razširjena v EU, bo to še en žebelj v krsto medosebnih odnosov med Rusijo in Evropsko unijo.

Julija 2023 so se pojavili prvi znaki, da bi tovrstne predmete lahko zasegli na carini. Takrat so nemški uradniki začeli z zasegi ruskih avtomobilov. Evropska komisija je nato pojasnila pristop EU k kazenskemu pregonu v Nemčiji: uvoz sankcioniranega blaga je prepovedan, tudi če je za osebno uporabo.

Če bi to razlago uporabili dobesedno, bi lahko tarče zasegov postale absurdne.

Politika EU do Rusije vključuje širok nabor embargov. Od finančnih sankcij, prek sektorskih omejitev, prepovedi prevoza in vizumov, nadzora izvoza široke palete strateških izdelkov in surovin, do prepovedi uvoza določenega blaga: kaviarja, cementa, kemičnih izdelkov, gnojil, mila, gume, papirja, črpalk, hladilnikov, ležajev, motorjev, telefonov, avtomobilov, fotoaparatov in mnogih drugih.

Očitno je, da pošiljke takega blaga nimajo možnosti prečkati carine EU.

Kaj pa, če ruski državljan nosi s seboj - uvozi določen predmet za osebno uporabo?

Najbolj očiten primer je vstop v EU z osebnim avtomobilom.

Nemška carina je v začetku julija letos pojasnila, da vstop v Nemčijo z osebnim vozilom šteje kot razlog za njegovo zaplembo, torej da bruseljska določba ne predvideva izjeme za blago za osebno uporabo Rusov, temveč so le državljani EU in njihove družine izvzeti.

Toda odreagiralo je nemško tožilstvo in vozilo je bilo naposled vrnjeno ruskemu državljanu, a le nekaj mesecev pozneje je nemške carinike podprla Evropska komisija Nemke Ursule von der Leyen. Pojasnilo EK je bilo izdano 8. septembra. Navaja, da določba ne razlikuje med avtomobili za prodajo in avtomobili za osebno uporabo.

Z drugimi besedami, carinski organi držav EU lahko zdaj uporabijo nemški precedens in na podlagi pojasnila Komisije zasežejo avtomobile z ruskimi registracijami.

Teoretično to pojasnilo pomeni, da je ta standard mogoče uporabiti tudi za drugo blago, torej da imajo cariniki moč, da Ruse slečejo dobesedno do gole kože, opozrja Timofejev.

Upoštevati je treba več praktičnih vprašanj, dodaja. Prvič, režim sankcij potencialno postavlja vsakega ruskega državljana, ki prečka mejo EU, v ranljiv položaj.

Seveda se uporaba prava EU razlikuje od države do države.

V nekaterih državah so carine lahko brutalne, kot je bilo julija v Nemčiji.

V drugih ne toliko.

Vendar pa namišljeni Rus težko vnaprej ve, kako se bodo zvezde postavile.

Spet teoretično lahko ruski državljani poskušajo izpodbijati sporno carinsko odločbo na sodišču.

Toda vsi ne bodo mogli iti skozi tako dolg proces, s stroški odvetnika in izgubljenim časom. In zdaj še zdaleč ni gotovo, da se jim bo sodišče postavilo na stran.

Uradna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je pojasnila Evropske komisije o prepovedi uvoza avtomobilov, telefonov, kovčkov, šamponov in drugega iz Rusije v EU, tudi za osebno uporabo, označila za rasistična.

Toda ruski turisti so pogumni – potujejo tudi v bolj skrajne jurisdikcije, kjer se zaplemba toaletnega papirja ali fotoaparata morda zdi trivialno, se odbiti odločitvi bruseljske sedemindvajsetérice posmehne Timofejev.

A če bo ta praksa postala razširjena v EU, bo to še en žebelj v krsto medosebnih odnosov med Rusijo in Evropsko unijo, pristavi ruski komentator.

Čas in praksa bosta razkrila meje stopnjevanja tega absurda, sklene Timofejev.

Kako bodo ravnali slovenski državni organi v teh primerih in ali bodo tudi sloveski policisti plenili osebne avtomobile in osebno lastnino Rusov v Sloveniji smo vprašali tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, njihov odgovor pa bomo objavili, ko ga dobimo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek