REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Fiasko v Švici: Predsednica blebetala spakedranščino, ne loči med »tenzijami« med državami in ozemeljskimi »aspiracijami«

Fiasko v Švici: Predsednica blebetala spakedranščino, ne loči med »tenzijami« med državami in ozemeljskimi »aspiracijami«

V Švici se je s spektakulranim neuspehom končala tako imenovana »mirovna konferenca o Ukrajini.«

Na njej so zahodne države preizkusile svojo najnovejšo diplomatsko iznajdbo - mirovno konferenco z eno samo sprto stranjo.

Eksperiment se je končal s pričakovanim rezultatom, ki ga je napovedal že profesor John Mearsheimer - neuspešno.

Kar ni presenetljivo. Mearsheimer je namreč dejal, da je takšna konferenca že kot ideja smešna in da to lahko ugotovi vsak, ki ima trimestni IQ.

V Sloveniji pa očitno med politiki vlada precejšnje pomanjkanje oseb s temi lastnostmi, kajti Slovenijo je na konferenci zastopala celo - predsednica države.

Njena ocena dometov konference se bere kot domišlijskli spis. 

V Švici se je s spektakulranim neuspehom končala tako imenovana »mirovna konferenca o Ukrajini. Na njej so zahodne velesile preizkusile svojo najnovejšo diplomatsko iznajdbo - mirovno konferenco z eno samo sprto stranjo.

Precej kritično so njen nastop ocenili tudi njeni komentatorji. 

Da v tej šaradi sodeluje tudi Slovenija je sicer pričakovano, hkrati pa sramotno.

A ob tem je predsednica še dokazala, da se na mednarodne zadeve ne spozna in da pogosto govori stvari, ki nimajo smisla.

Že pozivanje predsednice države, da »moramo doseči, da se spoštuje mednarodno pravo, Ustanovna listina« ob vseh zlorabah in prevarah Rusije s strani zahoda ter neprestanih kršitvah istih norm s strani vodilnih zahodnih držav zveni neresno in naivno.

Še bolj pa ga je polomila, ko je za POP TV rekla, da če tega ne bomo dosegli, bo to »slab signal za vse države, ki imajo ozemeljske tenzije do sosednjih držav.«

Predsednica Slovenije bi že lahko vedela, da se ne reče, da imajo države »tenzije do držav«, pač pa so »tenzije« (napetosti) lahko le med državami.

Države pa lahko imajo do drugih držav le ozemeljske »aspiracije.«

To njen svetovalec dr. Zlatko Šabič gotovo ve, ampak predsednica med brifingom očitno ni dobro poslušala. 

»Ozemeljske zahteve ali aspiracije«, to je besedna zveza, ki jo je predsednica iskala, a je ni našla - zato ji to besedo po tej poti poklanjamo, če jo bo še kdaj potrebovala.

 A to ne more izbrisati dejstva, da je ob robu propadle t.i. mirovne konference, katere namen je bil z diplomacijo in političnim pritiskom doseči to, česar ukrajinski in NATO vojaki niso uspeli doseči na bojnem polju - slovenska predsednica blebetala nerazumljivo spakedranščino.

Še bolj iluzorne pa so zahteve samih udeležencev te lažne mirovne konference.

Medtem ko so politiki v Švici za 15 milijonov evrov pisali domišlijske spise, pa na ukrajinskih ulicah moške dan za dnem nasilno vlečejo v klavnico.

In to podpiramo tudi v Sloveniji - zaradi ciljev ZDA.

Lepo bi seveda bilo, če bi imeli predsednico, ki razume, kaj se dogaja in ji beseda pravilno teče.

Žal pa v Sloveniji nimamo take sreče.

V sosednji Hrvaški in Madžarski s tem nimajo takih problemov, kot jih imamo v Sloveniji.

Tam predsednika razumeta položaj v Evropi in svetu. 

Zato bi bilo še najbolje, če bi se predsednica vsaj v doglednem času manj udeleževala podobnih konferenc in še predvsem vsega v zvezi z Ukrajino, kajti slovenski predsednici v zvezi s to vojno še kar naprej očitno ni prav nič jasno.

Ali pa naj se vzgleduje savdskemu zunanjemu ministru, ki je dejal, da so mirovne konference brez Rusije brez pomena.

Popolnoma enakega mnenja so bili tudi kitajski diplomati, ki se srečanja sploh niso udeležili, pa tudi slovaški zunanji minister.

Slovenska predsednica pa hodi po svetu in v resnici sramoti Slovenijo, saj s tem signalizira vsem, da prihaja iz države, kjer večina prebivalcev - prosto po Mearsheimerju - nima trimestnega IQ-ja.

Ker če bi ga imeli, potem ne bi volili za politike, ki potrebujejo več kot tri minute za ugotovitev, da so nekatere pobude smešne in da udeležba na njih ni primerna, pač pa je le zapravljanje davkoplačevalskega denarja..

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek