REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropske volitve: NSi v Celju predstavila program, SNS pa na Otočcu potrdila kandidatno listo

Evropske volitve: NSi v Celju predstavila program, SNS pa na Otočcu potrdila kandidatno listoZmago Jelinčič | Vir: www.sns.si

Politične stranke se v Sloveniji pripravljajo za evropske volitve, vsak konec tedna pa je zato v njih nekaj več dogajanja kot je to sicer običajno med letom.

Zadnji vikend jeočitno v znamenju Nove Slovenije (NSi) in Slovenske nacionalne stranke (SNS). NSi je na posvetu v Celju sprejela volilni program ter predstavila celotno kandidatno listo, ki jo vodi poslanka Ljudmila Novak.

V NSi so na novinarski konferenci ob robu posveta predstavili celotno listo kandidatov in tudi program, ki ga bo zastopala.

Stranka je sicer kandidate že predstavila javnosti. Na čelu kandidatne liste je nekdanja predsednica Novakova, sedanji evropski poslanec Lojze Peterle pa je tokrat na tretjem mestu. Zadnji na listi je nekdanji minister Žiga Turk.

Na čelu kandidatne liste je nekdanja predsednica Novakova, sedanji evropski poslanec Lojze Peterle pa je tokrat na tretjem mestu.

NSi, ki je na prejšnjih volitvah nastopila skupaj s SLS, se bo tokrat na volitve podala samostojno, medtem ko sta skupno listo oblikovali SDS in SLS na čelu s sedanjim evroposlancem SDS Milanom Zverom.

Kandidate pa je na kongresu na Otočcu potrdila tudi SNS.

Ljudmila Novak

Na kongresu, ki je potekal na Otočcu in bo zaprt za javnost, je kandidatno listo in program za evropske volitve potrdila tudi SNS. Nosilec liste je predsednik stranke Zmago Jelinčič.

Zmaga Jelinčiča in Slovensko nacionalno stranko so mnogi že odpisali iz slovenskega političnega prostora. Toda na lanskih volitvah je prišlo do »vrnitve odpisanih«, saj se je Zmagu Jelinčiču in njegovi SNS s štirimi poslanci znova uspelo prebiti v Državni zbor.

Takoj po začetku dela novega sklica poslancev državnega zbora je Zmago Jelinčič, ki so se ga »vodilni« mediji celo v času volitev v širokem loku izogibali, s svojimi retoričnimi nastopi znova poskrbel za nekaj več medijske pozornosti, ki je dosegla zadnji vrhunec tudi zaradi »azarbejdžanske afere«.

Jelinčič se je sicer znašel v predkazenskem postopku, ki so ga kriminalisti začeli na podlagi medijskih objav, saj naj bi od nesojenega kandidata SNS na evropskih volitvah Gregorja Preaca v primeru izvolitve od plače zahteval 500 evrov za stranko in 1000 evrov zase. Jelinčič pa očitke Preaca zanika.

SNS bo imela na evropskih volitvah težje delo, saj se je na desnici pojavila še ena nova stranka - Domovinska liga (DOM), ki »konkurira« za podobno usmerjene volivce.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič

Zanimivo je, da je Jelinčičeva SNS po eni strani podpirala Janeza Janšo za mandatarja, po drugi strani pa je podprla tudi rebalans proračuna sedanje vlade.

Je pa bil Jelinčič že ob začetku sestavljanja sedanje vlade zelo kritičen tudi v intervjuju za Insajder.com.

Jelinčič: Tu ni nobene resnosti pri delu, ampak se samo razmišlja, kdo se bo usedel na kakšno pozicijo.

V pogovoru je tako le ocenil delovanje tedanje prihodnje oziroma danes sedanje vlade:

»V tej vladi, ki jo sestavlja Šarec, je velik problem tudi v tem, ker so vsi skregani z vsemi. Tam sta po dva pretendenta na ministrski stolček, včasih celo trije. In zato Šarec sedaj že oblikuje nova ministrska mesta, ki jih doslej še ni bilo. Govorilo se je celo o ministrstvu za malo obrt in nekih podobnih … To so nebuloze. In še tako je, da se sedaj predsednik ene stranke prepira s predsednikom druge stranke. Saj smo vsi lepo videli, kako sta se udarila Cerar in Židan. To je otroški vrtec. Ne, ne – to je še slabše od otroškega vrtca. Tu ni nobene resnosti pri delu, ampak se samo razmišlja, kdo se bo usedel na kakšno pozicijo, da bo lahko naprej fural utečeno 'špuro' in kje bodo s te špure razni obvodi, ki bodo napajali enega, drugega, tretjega ali desetega …«

Če se je zmotil - ali ne -, pa bodo lahko na volitvah že kmalu ocenil tudi volivci.

Komentarji