REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SDS, NSi in SNS za izredno sejo DZ za zagotovitev predvidljivega poslovnega okolja

SDS, NSi in SNS za izredno sejo DZ za zagotovitev predvidljivega poslovnega okoljaPrerdsednik DZ, Dejan Židan, foto: STA

Poslanci SDS, NSi in SNS so na predsednika DZ Dejana Židana naslovili poziv za sklic izredne seje DZ za zagotovitev stabilnega, predvidljivega in ugodnega okolja za razvoj slovenskega gospodarstva in družbe. Menijo, da je koalicijski sporazum vznemiril slovenske podjetnike in obrtnike, skrbijo jih tudi "izjave članov oz. podpornikov koalicije".

Menijo, da je koalicijski sporazum vznemiril slovenske podjetnike in obrtnike, skrbijo jih tudi "izjave članov oz. podpornikov koalicije".

Podpisniki poziva predsedniku DZ Židanu so prepričani, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države.

"Prav tako je jasno, da uspešnih podjetnikov, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost in kvalitetna delovna mesta, ni mogoče enačiti s tajkuni. Tovrstne razprave nižajo zaupanje gospodarstvenikov v že tako neugodno poslovno okolje v Sloveniji, zato ni mogoče izključiti novih konkretnih potez podjetij, da zavarujejo svoje poslovne interese," so zapisali.

Ob tem so navedli izjave vodja poslancev Levice Luke Meseca, da je odločitev o selitvi bilančnega dobička družbe Akrapovič v bolj predvidljivo poslovno okolje "nič drugega kot davčna utaja".

Poslanke in poslanci SDS, NSi in SNS ob tem še ugotavljajo, da bi lahko imelo nadaljevanje razhajanja med gospodarstvom in politiko nepopravljive škodljive posledice za državo, "zato kot izvoljeni predstavniki ljudstva ne morejo zgolj nemo spremljati razpleta dogodkov".

Skrbijo jih namreč nekatera določila koalicijske pogodbe na področju davkov, predvsem omemba vključitve davka na kapitalski dobiček, ki je zdaj obdavčen cedularno, v dohodnino.

K podobni razpravi so vlado pozvali tudi vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij, je še navedeno v pozivu za sklic izredne seje. Skrbijo jih namreč nekatera določila koalicijske pogodbe na področju davkov, predvsem omemba vključitve davka na kapitalski dobiček, ki je zdaj obdavčen cedularno, v dohodnino.