REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropska komisija »popolnoma jasno« obsoja napad Janeza Janše na novinarko Politica in slovenske novinarje

Evropska komisija »popolnoma jasno« obsoja napad Janeza Janše na novinarko Politica in slovenske novinarjePolitico o Janši in napadih na novinarje. Vir: Twitter
Evropska komisija Janezu Janši: 'Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to absolutno jasno.'

Besedni napad predsednika slovenske vlade Janeza Janše na novinarko uglednega bruseljskega spletnega portala Politico, ki je kritično poročal o napadih na slovenske medije s strani sedanje vlade, je doživel tudi svoj odmev v Evropski komisiji.

V Evropski komisiji so danes namreč obsodili obtožbe slovenskega premierja Janeza Janše na Twitterju, da avtorica kritičnega članka spletnega medija Politico o položaju medijev v Sloveniji laže.

Ob tem so izpostavili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.

»Z vami sodelujemo v tem medijskem središču vsak dan, zato zelo dobro poznamo profesionalnost in predanost bruseljskih novinarjev,« je poudaril govorec komisije Christian Wigand v odgovoru na vprašanje dopisnika avstrijskega časnika Die Presse.

Ob tem je izrecno izpostavil avtorico Politicovega članka o položaju medijev v Sloveniji, Lili Bayer.

Pri tem je spomnil na besede podpredsednice komisije za vrednote in preglednost Vere Jourove, izrečene pred približno letom dni v kontekstu napadov na novinarje v Sloveniji.

Janez Janša / SDS
Janez Janša, šef vladajoče SDS. Vir: Twitter

»Svobodni in neodvisni mediji so ključni za demokracijo in vrednote EU. Njihova naloga je, da preverjajo odgovornost nas, politikov. Zaščita novinarjev mora biti prioriteta za vsako državo. Ne sme biti sovraštva, groženj in osebnih napadov. Te besede veljajo tudi danes,« je dodal Wigand.

Svobodni in neodvisni mediji so ključni za demokracijo in vrednote EU. Njihova naloga je, da preverjajo odgovornost nas, politikov. Zaščita novinarjev mora biti prioriteta za vsako državo. Ne sme biti sovraštva, groženj in osebnih napadov.

Wigand je v odzivu na novinarska vprašanja še spomnil, da je Komisija v poročilu o vladavini prava septembra lani izrazila zaskrbljenosti zaradi spletnega nadlegovanja novinarjev v Sloveniji.

»Poleg pravdnih postopkov z zastraševalnim učinkom so razlog za zaskrbljenost tudi spletno nadlegovanje novinarjev in grožnje novinarjem, pri čemer manjka odziv pravosodja,« piše v poročilu.

Evropska komisija izpostavlja tudi nedavni načrt za krepitev demokracije in svobode medijev ter poudarja, da jemlje grožnje zelo resno in da bo predlagala posebna priporočila za zagotavljanje varnosti novinarjev.

Glavni govorec Komisije Eric Mamer je ob tem izpostavil, da to sporočilo v celoti podpira tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Evropska komisija
Evropska komisija. Vir: Twitter

Za tem so se zvrstila številna dodatna vprašanja tujih dopisnikov iz Bruslja, tako glede položaja medijev v Sloveniji kot glede Janševih obtožb novinarke časnika Politico.

Novinarji so večkrat vprašali, ali torej Komisija izrecno obsoja Janševo ravnanje.

»Da, seveda. Žaljivih besed v odnosu do novinarjev, vključno s tem konkretnim primerom, ne sprejemamo in jih obsojamo. Naj bo to popolnoma jasno,« je dejal glavni govorec komisije Mamer v francoščini.

Pozneje je še enkrat ponovil v angleščini: »Naš odziv je zelo jasen. Obsojamo vsakršne žalitve ali napade na novinarje.«

»Niti sanjali ne bi o tem, da bi to počeli tukaj v Bruslju, in nikakor ne pričakujemo, da bi se drugi zatekali k takšnim praksam. Naj ne bo nikakršnih dvomov glede tega,« je sklenil Eric Mamer, glavni govorec Komisije.

Na Twitterju se je oglasil tudi izvršni podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.

Timmermans je zapisal: »Ni treba, da nam je všeč, kar piše v medijih. Je pa treba spoštovati svobodo medijev. Poniževanje, grožnje in napadi na novinarje so neposredni napadi na svobodo medijev. Zato novinarji, kot je Lili Bayer, zaslužijo našo podporo.«

Delite članek