REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Evropska centralna banka del dolarskih rezerv pretvorila v juane

Evropska centralna banka del dolarskih rezerv pretvorila v juaneEvropska centralna banka (ECB)

Evropska centralna banka (ECB) je prvič doslej del svojih dolarskih rezerv zamenjala za juane, kar po ocenah analitikov kaže na rast globalnega pomena kitajske valute. Kot so pojasnili v banki, je pogostost uporabe juana kot globalne valute v zadnjih letih narasla, Kitajska pa je tudi eden največjih trgovinskih partnerjev območja z evrom.

Kot so v ECB navedli v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, so v prvi polovici letošnjega leta dokončali 500 milijonov evrov vredno investicijo v svoje devizne rezerve v kitajskem juanu. Tega je Mednarodni denarni sklad (IMF) leta 2015 razglasil za prosto uporabno valuto.

Ameriški dolar sicer še vedno ostaja prevladujoča valuta deviznih rezerv ECB, ki so kljub investiciji ohranile dosedanji obseg. Poleg dolarja in juana jih sestavljata še japonski jen in posebne pravice črpanja. Pri slednjih gre za obliko denarja, ki jo je IMF uvedel na podlagi povprečne vrednosti posameznih valut.

Sodeč po maja objavljenih podatkih uradne rezerve ECB obsegajo več kot 68 milijard evrov, od tega 47,7 milijarde evrov v tujih valutah in 18,8 milijarde evrov v zlatu.

Delite članek