REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erjavec: DeSUS bo vztrajal pri strateški uvrstitvi Zavarovalnice Triglav

Erjavec: DeSUS bo vztrajal pri strateški uvrstitvi Zavarovalnice TriglavKarel Erjavec

DeSUS bo vztrajal, da Zavarovalnica Triglav ostane strateška naložba in da gre 34-odstotni delež zavarovalnice v lasti Zpiza v demografski sklad. Pričakuje še, da bo imel demografski sklad možnost odkupa tistega deleža Triglava, ki ga ima trenutno SDH, je v odzivu na predlog sprememb strategije upravljanja povedal predsednik stranke Karl Erjavec.

Slovenski državni holding (SDH) je pripravil predlog sprememb strategije upravljanja kapitalskih naložb države in ga danes posredoval ministrstvu za finance. Tam ga bodo proučili in po potrebi pristopili k pripravi nove strategije.

Predlogov sprememb ne razkrivajo, slišati pa je, da gredo nekatere v smer odprave omejitve koncentracije lastništva v NLB, Petrolu, Krki, Pozavarovalnici Sava in Savi, v katerih po veljavni strategiji noben posamični delničar ne sme preseči lastniškega deleža države.

Spremembe naj bi šle tudi v smer preoblikovanja statusa nekaterih naložb države. Tako naj bi bilo med drugim predlagano, da delež SDH in zavoda za pokojninsko zavarovanje v Zavarovalnici Triglav ne bi bila več strateška, temveč pomembna naložba.

DeSUS bo vztrajal pri dosedanjem stališču, da je Triglav strateška naložba. Tako kaže, da bo prenova strategije skupaj s pripravo zakona o demografskem skladu, ki se prek državne naložbe v Zavarovalnici Triglav - Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ima v njej 34,47-odstotni delež, SDH pa 28,09-odstotnega - navezuje na področje upravljanja državnih naložb, vroča koalicijska tema te jeseni.

Takšen odziv DeSUS je bilo sicer pričakovati, saj je stranka pri strateški uvrstitvi Triglava vztrajala že pri zdaj veljavni strategiji upravljanja. "Ne pride v poštev, da Zavarovalnica Triglav ne bi bila več strateška naložba," je danes v izjavi za medije poudaril Erjavec.