REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Erdogan in Putin za zagotovitev humanitarne pomoči v Alepu

Erdogan in Putin za zagotovitev humanitarne pomoči v AlepuTurški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se danes dogovorila o krepitvi prizadevanj za zagotovitev humanitarne pomoči prebivalcem sirske province Alep. Njun današnji telefonski pogovor je zadnji v vrsti znakov izboljševanja odnosov med Ankaro in Moskvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelja sta se strinjala, da je treba pospešiti prizadevanja za zagotovitev, da pomoč doseže ljudi v Alepu, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu. Erdogan je tudi obvestil Putina o vojaški operaciji, ki jo Turčija vodi na sirskih tleh.

Pogovor je še en v vrsti znakov izboljševanja odnosov med državama po junijskem dogovoru, ki je normaliziral odnose po krizi, ki jo je sprožila lanska turška sestrelitev ruskega vojaškega letala.

Voditelja sta se strinjala, da je potreben boj proti "vsem terorističnim skupinam" v Siriji, vključno z džihadisti Islamske države.

Pogovor so potrdili tudi v Kremlju. "Voditelja sta opravila temeljito izmenjavo pogledov na situacijo v Siriji. Izpostavila sta pomen skupnih prizadevanj v skladu z bojem proti terorizmu," navaja izjava iz Moskve.