REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Đukanović razglasil zmago na volitvah

Đukanović razglasil zmago na volitvah

Črnogorski premier in vodja Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović je razglasil zmago svoje stranke na nedeljskih parlamentarnih volitvah in sporočil, da je DPS obranila Črno goro in njeno pot v evroatlantske povezave. Napovedal je, da bo DPS hitro oblikovala novo vlado s svojimi tradicionalnimi partnerji, manjšinskimi strankami.

Đukanović je v štabu stranke sporočil, da je DPS osvojila 36 sedežev v črnogorskem parlamentu, kar je znatno več kot skoraj 15 strank opozicije, zbranih v različnih skupinah in koalicijah. Glavna opozicijska Demokratična fronta (DF), v kateri so združene proruske, prosrbske in srbske nacionalistične stranke, je zbrala skoraj dvakrat manj glasov kot DPS, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Z razlogom se veselite, DPS je spet zmagala," je svojim pristašem sporočil dolgoletni črnogorski premier. Kot je dejal, so na volitvah obranili Črno goro in njeno pravico, da sama upravlja s svojo prihodnostjo. Zagotovil je, da Črna gora nadaljuje pot v varno evropsko prihodnost, in napovedal okrepitev pogajanj z EU, ratifikacijo pristopnega protokola k zvezi Nato in končanje začetih gospodarskih projektov.

Po objavi uradnih izidov se bo DPS o novi vladi pogajala s tradicionalnimi političnih partnerji in Đukanović pričakuje, da bo v kratkem prišlo do konsenza in oblikovanja nove vlade. Po njegovih izračunih bo imela DPS skupaj s partnerji najmanj 42 poslancev v 81-članski skupščini.

Nedeljske parlamentarne volitve so sicer zaznamovali predvsem visoka volilna udeležba, aretacije terorističnih osumljencev ter hekerski napadi na spletno stran DPS in nekatere spletne portale.

Najbolj je odmevala prav aretacija domnevnih teroristov. V noči na nedeljo so namreč po poročanju tamkajšnjih medijev aretirali najmanj 20 ljudi, ki so osumljeni, da so na dan volitev načrtovali teroristična dejanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek